iPhone X üzemidő és egyebek

A FaceID továbbra sem a barátom, minden másban imádom az iPhone X-et. Jó mondjuk az OLED kijelző sem a barátom. De mi a helyzet az üzemidővel?

Szóval a FaceID elég macerás, többször ütöttem be a jelkódomat egy hónap alatt, mint korábban a Touch ID mellett, évek alatt… Egyszerűen nem tudok és nem is akarok mindig figyelni arra, hogy úgy tartsam a telefont, hogy az lássa az arcom. Meg olyan távolságra, ami jó neki. Még nem kapcsoltam ki, de közel járok hozzá. Instára nemrég raktam ki egy posztot a Face ID kalandjaimról. Íme, ha esetleg nem követsz és nem láttad:

FaceID 🙃 #faceid #iphonex #usability #easy #apple

A post shared by Andras Horvath (@handrashu) on

Az OLED kijelző még továbbra sem elég jó, egyedül a feketéje jobb az LCD-hez képest, a szürkéje zöld, csíkos, stb. Mindegy, ezeket a hibákat csak sötétben látni, egyedül a betekintési szögből adódó színváltozás zavaró kicsit. Nem véletlenül röhögtük ki, az OLED telefonokat istenítő kis barátainkat éveken keresztül… Mondom ezt úgy, hogy szeretem az OLED-et, a TV-m is az, de azért lássuk már be, telefonban még bőven van hova fejlődniük az OLED kijelzőknek.

Ez a két negatívum, amik folyamatosan cseszik az agyam, meg persze az ára.

De. A duálkamerát imádom. Egészen új szintre emelte nálam a lehetőségeket. A videóknál rengeteget használóm a telét, és fotóknál is szuper, hogy nem csak a nagylátószögű áll rendelkezésre. A videó alatti stabilizátor lehetne még jobb, meg sem közelíti a GoPro szintjét, de hát nyilván a kis méretnek vannak korlátai. Ettől függetlenül a kamerarendszer tényleg pompásan teljesít.

iPhone X aksi

Egy valamiről nem beszéltem még, se az iPhone X videómban, sem máshol. Ez pedig az üzemidő. Az első napokban a telefon a mentésekből húzott vissza több ezer képet, ilyenkor nem is érdemes nézni, hogy mennyit bír az aksi. A következő hetekben, vagy rengeteget videóztam vele, vagy elfelejtettem töltőre tenni, de a napokban végre volt egy kis szusszanás és meg tudtam nézni, hogy normál használatban mennyit bír az iPhone X.

Elég sokat. Már a videózós napokon is láttam, hogy több órányi videós-nyúzós használat mellett is kibír egy napot, sejthető volt, hogy videózás nélkül gond nélkül menni fog neki két nap is.

Ahogy a lenti képernyőfotókon is látszik, 35 óra készenlét, 12 óra használat mellett, 17 százalékra merült az akkumulátor. Erre az iPhone 7 nem volt képes, egyedül a Plus tudott ilyen üzemidőt felmutatni.

Egy tipp a végére: érdemes valami egészen sötét hátteret beállítani a lezárt kijelzőre, ugyanis az OLED panel rengeteget fogyaszt ha világos képet kell megjelenítenie. Ha sok a fehér a háttérképünkön, zabálni fog, minden egyes értesítéskor ha bekapcsolja a kijelzőt. Tehát érdemes valami jó sötét, csillagos hátteret beállítani.

 • Fakem28

  Szóval, jobb megoldás a FaceID mint a TouchID? Itt volt az ideje ennek a cserének? Az OLED-re tényleg szükség volt vagy csak a számhuszárok kényszerítették ki az Apple-ből?
  Túl soknak érzem a kompromisszumot az X esetén és nem az ára miatt. Jól érzem?

  • Viktor Vègh

   Én 3.-a óta használom a telcsit, és összeségében azt gondolom, hogy nem jár sok valós kompromisszummal. Elég hamar megszokod, hogy magad elé veszed a telcsidet, ha feloldod. Nyilván bizonyos esetekben kényelmetlen, de tényleg egy idő után (meg ahogy tanítgatod ugye a kód beütésével) nem igazàn akadàlyoz. Én szerintem 3 naponta egyszer kell, h beírjam a kódot, vagy újra feloldjam a telcsit. Az oled kijelzőnek nyilván vannak hátrányai, nekem a fekete kerettel/fekete háttérképpel iszonyúan tetszik, tényleg olyan, mintha csak egy kijelzőt fognék. Ugyanakkor a szürkét ha jól megnézed, valóban gáz, illetve én félek a beégéstől. Összeségében azt hiszem, hogy ha lehetne választani, akkor egy fasza lcd-vel tudnám elképzelni ugyanezt a telcsit, de leginkább a beégéstől való tartás, nem a megjelenített kép miatt.(mert az szerintem itt szebb) A 2G óta minden iphonet használtam szinte, és azt gondolom, hogy az X-et imádom a legjobban hasznàlni, a mai napig szeretek ránézni, stb… 🙂 Megvannak a maga hátrányai, problémái, de a mindennapok során én azt érzem, hogy ez a legjobb telefon a világon, minden szempontból, a hibái ellenére is.

  • Gótzy Márton

   Szerintem nagyon sok múlik azon ki hogyan használja. Autós fektetett orientáció engem nem érint, asztalon feloldás sem, mivel az értesítésekre legtöbbször rápillantok a watch-on, viszont irodában a touch ID általában nem oldott fel (szerintem az egér, billentyűzet használat okozta minimális kéznedvesség miatt). Face ID-nak nincs ilyen problémája, pedig sosem figyeltem arra, hogy jó helyre tartsam, csak megfogom ahogyan használnám és felold.

   • Mihály Bárdos

    Dettó. Rettegtem faceID-tól, de százszor jobban működik mint a touchID működött. Általában nedves a kezem…

 • Robin_OS

  Már az ujjlenyomattal lezárható telefont sem voltak képesek feltörni (komoly hatóságok sem), így nem érzem azt, hogy feltétlen reformálni kellett a beléptető rendszert. Inkább csak vakítani akartak és ebben az irányban akartak (tudtak) újdonságot felmutatni.

  • Valentin

   Nekem pl. a Touch ID 10-ből 7 esetben nem működik, mert izzadós kezem van, és ezzel nem vagyok egyedül.
   Én emiatt nagyon üdvözlöm a face ID-t.

 • Johnesz

  Nekem hálistennek nincs gond a FaceID-val, nagyon ritkán kell passcode-ot használnom. Meg is lepődtem hogy kint kopp sötétben cigivel a számban/ásítva is szépen működik.

  Az OLED kijelző eleinte nekem is fura volt, de megszokta a szemem. A Night Shift-et átállítottam hogy csak nagyon későn kapcsolon be, mert brutálisan sárgává teszi az egész képet.

 • daneelolivaw

  “Ha sok a fehér a háttérképünkön, zabálni fog, minden egyes értesítéskor ha bekapcsolja a kijelzőt”

  nem tudom, miért nem csinálják meg azt, hogy értesítéskor először proximity sensor megnézi, zsebben van-e a teló, vagy előlappal lefele lerakva, stb, és ha igen, akkor nem villan fel a kijelző

  • szokeptr

   ez már jó ideje így müködik.

  • Ezt mondjuk pont tudja. 🙂

   • daneelolivaw

    ja és tényleg. akkor nem szóltam 🙂

 • jarodfree

  Nekem jól működik a Face ID. Kocsiban is azonnal felold, csak oda kell néznem rá, nem kell helyezkednem. Kétszer volt olyan, hogy nem ismert fel elsőre. Először hirtelen éles napfényben a kocsiban. El is csodálkoztam, levettem a tartóból, kicsit mozgattam és beengedett. Azóta a tartóban is felismer. Szóval tényleg tanul. A másik azért volt, mert sokat birizgálom az állam/szakállam a kezemmel netezés közben. Többször is visszautasított ilyenkor. Kezdtem elfogadni, hogy ez így lesz, de persze nem lehet gyorsan leszokni az ilyesmiről. Egy idő után rájöttem, hogy már felismer ilyenkor is. Megtanulta.

  • George K

   “az állam én vagyok” 😀 😀

 • Draskovic gleb

  A világon a legjobb döntés volt 8 pluszt venni X helyett. Volt lehetőségem ugyan már a vásárlás után de próbálni egy napon keresztül. Valami borzasztóan korlátozott erzes van az emberbe legalábbis bennem. Az hogy az aksi % ot nem lehet látni csak lehúzásra.. a FaceID meg annyira értelmetlen hogy az is rekord kretén. Szerintem bármelyik iPhone X tulaj ha most őszintén magába néz úgy visszacserélné touchID-re mint annak a rendje. Ezen felül az se annyira megnyugtató hogyha a hatlap bomlik már csak az 500 euró. (Berlin AppStore ár) all in all Apple király de nem kene ennyire elbaszni az IOS-t a sok értelmetlen funkcióval meg ilyen kamu featurekkel a telefont mint pl a vezeték-nélküli töltés amit szerintem meg senkitől nem hallottam hogy milyen jó hogy most már van.

  • Traveller

   na akkor: milyen jó, hogy most már van vezeték nélküli töltés! 🙂

   egyébként tényleg jó, hogy csak ráteszem a padra és nem kell dugdosni

   • Draskovic gleb

    Én próba jelleggel raktam rá egyszer egyre de nem mertem mennyit tolt mennyi idő alatt. De 29 es fastchargeval a 8plusz 1 óra 5 perc alatt megy 1-100 ig. Az nekem egész jó. Ha most tippelnem kene vezetek nélkülivel ez lenne 3 óra. De kiváncsi vagyok neked mik a tapasztalataid

    • Traveller

     Én éjszakára teszem fel, egy sima iPhone töltőadapterrel van bedugva a töltőpad (Anker PowerPort Qi), így sose néztem, hogy mennyi idő alatt tölt fel.
     De volt hogy napközben rátettem 85% körül, és úgy érzésre 20 perc alatt fent volt 100%-on. De hozzáteszem, még sosem sikerült teljesen lemerítenem egy nap alatt, brutáljó az akksi-ideje.

  • Lacquo

   Régen nem azért nem volt vezeték-nélküli töltés, mert az olyan lett volna, mint a többi androidos készülék esetén? Vezeték-nélküli, de ha használni akard fel kell emelned a telefont és akkor nem fog tölteni? Akkor meg mi értelme? Megoldhatnák már, hogy 2-5m-es körzetben tudná tölteni, de nem tudom milyen fejlesztések kellenének.

 • Alex

  Es mi ertelme fektetve hasznalni az autoban? Xen ugytudom nincs fektetett nezet es ha gpst hasznal az ember akkor is kb 30%kal kevesebbet lat elore az utbol mint allitva

  • Videót vettem. De egyébként fotó vagy videó készítésénél is probléma ez, hogy először ki kell lockolni, és csak utána forgathatom el fekvőbe a telefont. Touch ID-nek ez mindegy volt.

   • Victor

    Mit és miért kell kilockolni fotó/videó előtt?
    Ugye ha elhúzod jobbra vagy erősen nyomod Lockscreenen a fényképező ikont, akkor behozza a kamerát FaceID nélkül.

    • Például azért mert egy gorillapodban van és nem férsz hozzá rendesen. A force touchos indítás is csak akkor működik, ha a tenyeredben van.

 • Wicoka

  Én például sokkal jobban szeretem a FaceID-t. Mivel nekem sajnos elég sűrűn hámlik a kezem, ezért a TouchID szinte sose volt jó nekem és a FaceID-val sokkal könnyebb lett feloldanom a telefonom.

 • BMWfan

  Összehasonlítva egy Galaxy S8-hoz képest milyen a kijelző?:)

 • Krisztian Neuer

  Én már kikapcsoltam a FaceID-t a LockScreen-nél, jelkódot is csak egy óra után kér. Viszont a többinél megtartottam (jegyzetek, autofill, password-ök), ott zseniálisan működik, már kézben tartott telefonnál. Úgy látszik, zsebből kivételnél én túl messze tartom az arcomtól.

 • Dávid Zsolt

  nekem semmi gondom a FaceID-val még az autó tartójában is teljesen jól működik mondjuk én nem is fektetett módban tartom.:-) mivel szerintem a navigáció sokkal többet mutat álló pozícióban és így működik is,

 • Peti87

  Nekem nincs semmi gond a face ID val. Egyedül mozgás közben kicsit tovább tart a feloldása, egyszer volt olyan, hogy nem borotválkoztam meg 3-4 napig, akkor kétszer írtam be a kódot, utána megtanulta. Az akku üzemidő sztem elég jó, nap végére még marad benne 40 %. Jah és a legjobb haverjával töltöm 😀 😀 :
  https://uploads.disquscdn.com/images/41aa634594a314c322ffb4f35324a70e66bc63c59c1babe22497c5bbcff8a230.jpg

 • Dávid Zsolt

  nekem egyedül az a kurva 3D touch szarik be állandóan. Másnak nem?

  • Gótzy Márton

   Nálam is, első alkalommal restore, reset, semmi nem javította már épp a szervíz időpontomat foglaltam amikor 2 restore (egy backup nelküli aztán egy backup os) után egy reset megjavította. Aztán 1 nap múlva megint off. Nem tudom mi abaj.

   • Dávid Zsolt

    Kicsit fel van bas.va az agyam hogy egy k…va 440 ezer forintos telefon ilyet csinál kezd most már tényleg tele lenni a púpom az Apple-el.

    • Dávid Zsolt

     Tényleg Handras ha ki kell cserélni a telefonom és van hozzá 2 év teljeskoru garancia akkor azt hozzá rendelitek az új készülékhez? Köszi Felhő

     • TG

      nem kell hozzárendelni, szériaszám alapján lekövethető egy készülék szerviz története

      • Dávid Zsolt

       Köszi

      • Dávid Zsolt

       Van lehetőség csere készülékre? Kb mennyi idő lehet ha ezt cserélni kell?

      • TG

       a szerviz.istyle.hu -n megtalálsz mindent ami a szervizről el tudunk mondani

    • Gótzy Márton

     Nekem is nagyon rosszul esett, egy hét után.. Ráadásul rengeteget használom a funkciót.
     Megvárok egy szoftverfrissítést, ha utána előjön, akkor én is beviszem.

     • Dávid Zsolt

      Sajnos a 11.2 béta 4 még csinálja.

      • Garrett

       Ez pontosan milyen hiba? Még nem találkoztam vele. Nem működik a 3D Touch?

    • xforum net

     Nyilván jogos a “felháborodás” ilyen esetben, de még jó néhány millió körüli összeget érő Macbook Pro Touch Bar 2016 tulajdonosoknál is gyakori jelenség volt a szervízbe rohangálni…

    • Krisztián Kovács

     Attol mert valami draga nem lehet kikuszobolni teljesen a szeriahibakat. Tomegcucc ez is. Ha megveszel soktizmillioert pl egy BMW-t abban IS elofordulhat barmilyen hiba. Nem mennek vele elotted parezer km-t hogy kideruljon van e gyari hibaja.. Ugyanez igaz a telefonokra is..

     • balage

      Egy BMW-ben BIZTOSAN előfordul valamilyen hiba – klasszikusan túlárazott szar. Akarom mondani szervizigényes mérnöki mestermű. Sokkal jobb lenne, ha günter a sör-virsli helyett inkább befejezné rendesen a munkáját…

  • Gótzy Márton

   Nálad valami fejlemény? Azóta is van? Szervíz?

   • Dávid Zsolt

    Épp tegnap hoztam el a szervizböl cserélték a készüléket.

    • Gótzy Márton

     Csak pár kérdés és nem zargatlak ezzel többet. Mennyi idő alatt lett meg? Istyleba vitted? Hiba fennállt mikor bevitted vagy csak elmondtad h előfordul?
     (Nem tudom, hogy karàcsony előtt bevigyem-e. Nem akarok januárig teló nélkül lenni.)
     Köszi szépen?:)

     • Dávid Zsolt

      Kb 1,5 hét volt. elmondtam csinálta is és előtte én még megpróbáltam hátha szoftveres a probléma, ami itunes vissza állítás volt akkor még a 11.1.2-re majd beállítottam új telefonként akkor is csinálta majd feltettem a 11.2 bétát ahol még mindig csinálta és ekkor vissza raktam a 11.1.2 és bevittem majd értesítettek hogy bevizsgálták és random néha lefagy a 3D touch ezek után pedig cserélték a telefont.

 • Engem eléggé lenyűgöz ez a faceid de kocsiban qrvaidegesítő, nekem mindig fektetve van.. Remélem egy ios12 már bármilyen szögből beolvassa a fejem.. amúgy ezt leszámítva, imádom, hogy pl kódoknál a facecsekk után továbbmegy. Aksi meg várakozáson felüli, azért jó ez a kis telefon.

 • buvartacsko

  ennek a kommentnek mi az értelme?

  • W

   Valami kutyusosat kellett volna, h neked is ok legyen?

   • buvartacsko

    a gond az, hogy én értem, hogy te ezt egy nagyon vicces kommentnek szántad, csak nem lett vicces. lehet, hogy 14 évesen neked poénos, de amúgy hidd el hogy nem. 🙁

    • W

     Te pedig lehet ezt es az elozot is egy fellengzos “megsemmisitos” kommentnek szantad, de nagyon messze jarsz ettol. Biztos az oviban Thor kalapacsa volt a jeled, naggyon durvan elgondolkodtam a kommentelesen mert egyszeruen a hsz-ed miatt lepergett elottem az eletem. Ja! Nem! Egyebkent egy kommentnek miert is kell viccesnek lennie? Az en hsz-eim legtobbszor pont nem a humorrol szolnak, megint csak rossz ajton kopogtattal. Vegyel egy X-et es meritgesd, szioka!

     • buvartacsko

      hanem miről szól a kommented? azt akarod mondani hogy rosszul értettem és ez nem csak egy ostoba trollkodasi kísérlet volt? 🙂

      • W

       Ússz egyet a víz alatt, kiváló idő van most hozzá, talán helyrejössz.

  • Boklahánics-Maráczi Péter

   😀 szerintem a multkori videora reflektalt. Szerintem jo volt 🙂

 • esquirol de terra

  Nekem valahogy nem jön be ez a Face ID,épp ezért sem vettem X-et. Most fogom megrendelni a 8-at.

 • Krisztián Kovács

  En ratettem a tripla bekapcsgomb nyomasra az okos invertalast, igy lehet sporolni, eleg sokat.
  Plusz, a safariban az olvaso modot is lehet invertalosra allitani, az okos mert tenyleg csak a szoveget/hatteret invertalja… Ha sokat olvas az ember.

 • Ács Ferenc

  Nekem nagyon tetszik a FaceID.
  Nálam tökéletesen működik, semmit nem csinálok másként mint eddig de most sokkal gördülékenyebb a hadználat mert úgy nyit mintha nem is lennne lezárva, észre sem venni.

 • Velemeny

  Off: nem ide vágó téma, de beoplay h7-en gondolkodom, kérdésem, hogy a hangja megegyezik a h8-éval, és csak a zajszuresben ter el tole, vagy a hangja is más? Előre is koszonet!

  • TG

   a H8 on-ear, a H7 over-ear. A H7 inkább a H9-re hasonlít, de a H9 zajszűrős és picit szebb a hangzása. De ár-érték arányban akciósan kiváló a H7

 • sparrow79hu

  Ha kikapcsolod a Face ID-t, akkor feleslegesen fizetted ki a telefon felét kb. 😀

  • Nem a Face ID miatt vettem meg, az csak egy szükséges rossz.

   • sparrow79hu

    Úgy értem, hogy szerintem az összetett kamerarendszer miatt ilyen drága a X, nem a kijelző miatt.

 • Lui

  Na várjunk egy-két évet és nézzük meg, hogy a napi kb. nyolcan feloldás során kinek milyen állapotban lesz a szeme a közvetlen IR expozíciótól, ami azért – valljuk be – elég koncentrált.

  A másik, hogy csak állva fog feloldani, tudtommal fizikailag a dot projektor egy bizonyos szögben vetít, tehát itt nincs mit szoftveresen orvosolni.

 • xforum net

  Nekem sincs semmi bajom a FaceID-val, jobban működik, mint ahogy vártam (max. lehetne 1 fokkal gyorsabb). Megjegyzés: vicces, ha “grimaszolok neki”, akkor már nem ismer fel. 🙂