iPhone 5c és 5s sebességtesztek

Az iPhone 5 óta nem nagyon érdekel a telefonom sebessége, ugyanis mióta megvettem az iPhone 5-öt, egyszer sem gondoltam arra, hogy “gyerünk csináld már…”. Egész egyszerűen elértünk egy olyan teljesítmény szintet, aminél nem nagyon kell több. Aztán persze jött az iPhone 5s és megmutatta, hogy ártani nem árt ha tovább gyorsulnak az okostelefonjaink. Hogy mennyit gyorsult az iPhone 5s? Mutatok beszédes chartokat:

Screen Shot 2013-09-25 at 09.57.51

Jól látszik a Geekbench 3 pontokban, hogy egy illetve két maggal is toronymagasan veri a mezőnyt az iPhone 5s-ben dolgozó A7 chip. Az iPhone 5c egy picit lassabb mint az iPhone 5, ez azért van, mert az Apple picit visszahúzta a teljesítményét az A6 processzornak, hogy tovább bírja az akksi. Az 5s multi CPU pontszám egyébként közel van az Intel Core 2 duóval szerelt számítógépek teljesítményéhez. Elképesztő.

Screen Shot 2013-09-25 at 10.04.08

Sunspider JavaScript böngésző teszt is durva, háromszor gyorsabb az 5s mint például a Samsung S4. (a gyakorlatban is érezni egyébként, hogy sokkal gyorsabban renderel a Safari az 5s-en)

Screen Shot 2013-09-25 at 10.04.42

GFXBench tesztekben a videós képességeket láthatjuk, nem kell kommentálni a grafikonokat, a közeljövőben valószínüleg brutál grafikával érkezhetnek majd iOS játékok.

Screen Shot 2013-09-25 at 10.30.12

Na és még egy érdekesség a végére, méghozzá egy üzemidő teszt. Az 5c-nél jól látható, hogy a picit alacsonyabb órajel kifizetődik, videó lejátszásnál jó fél órával tovább bírja mint az iPhone 5, az iPhone 5s A7 chipje viszont erre még rátesz egy lapáttal, majdnem másfél órával tovább bírja szusszal mint az iPhone 5.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy az eddig is gyors iPhone 5 helyett, kaptunk egy méggyorsabb 5s-t. A mindennapi használatban persze nem fogjuk számolgatni a tizedmásodperceket, hogy most akkor mennyi idő alatt végezte el az adott feladatot egy-egy alkalmazás, viszont a felhasználói élmény mindenképp tovább javul. Pár napja használom az 5s-t, és egyszerűen csak azt érzem, hogy jó használni, még jobb mint az 5-öst. Gyorsabbak az appok, gyorsabb kamera, gyorsabban történik minden. Nem kétszer gyorsabban, mert nyilván a tárhely sebessége is behatárolja például az appok töltési idejét, de mindenképp gyorsabb az új készülék, amitől egyszerűen csak azt érzem, hogy a telefon van értem, és teszi a dolgát. Alig várom, hogy jöjjön az új iPad, és az is megkapja ezt az A7-es chipet.

PS: Itt a post végén még szeretnék megkérni minden kedves Androidos olvasómat, hogy ne kezdjétek el az értelmetlen flémet, nem kell körömszakadtáig védeni a chartokban felbukkanó HTC és Samsung készülékeket. Ne felejtsétek el, hogy az utóbbi fél évben több száz tesztet pakoltatok be mindenféle posthoz a kommentekbe, hogy így meg úgy milyen lassú az iPhone 5. Most fogadjátok el, hogy az iPhone 5s egy 6 hónappal frissebb hardver, emiatt jelenleg ez most az egyik leggyorsabb telefon a piacon. (ha nem a leggyorsabb, de ilyet nem akarok kijelenteni) Majd jövő nyáron jönnek a konkurencia új telefonjai, és változik az erősorrend, szóval csak kulturáltan please, nem szeretnék 50 kommentet kimoderálni.

 • Adam

  Version, csacsiságokat beszélsz, pedig úgy láttam fejlesztesz valami játékfélét. Manapság kevés kivételtől eltekintve (és vélhetően te nem ide tartozol) a programokban csak a nagyon-nagyon sebességkritikus részeket írják assemblyben, illetve a régi kódokat kell még karban tartani, de komoly projekt nem nagyon születik kizárólag assemblyt használva (bár ezt így te sem említetted). Olyan ágazatban dolgozom, ahol számít a másodperc tört része is, hiszen emberéletek múlhatnak rajta. Elmondhatom, hogy az egyetlen kikötés ilyen esetekben az, hogy ne legyen Garbage Collector, ami megakasztja a rendszert. Nem azért mert mindenki béna és nem ért hozzá (olyan minőségbiztosítás van, hogy el sem tudod képzelni), hanem mert az assembly kódot iszonyat nehéz karbantartani, és manapság a fordítók már elég jók ahhoz, hogy szinte (de persze nem teljesen) el lehessen feledkezni az assemblyről. Hogy ez jó-e vagy sem, az más kérdés.

 • abc

  Béla

  Mondja ezt egy elemző ,a szánalmas blog meg átveszi .
  Egyébként meg tökmindegy mennyi fogyott, értelmes ember nem az eladási adatok alapján választ telefont .

 • Alpha

  Ha nekem lenne egy ilyen blogom, én külön felbérelnék egy-két olyan karaktert mint Freddy vagy Version, az oldalt is pörgetik és az apple közösség összetartozását is erősítik a közös “ellenségek”.:D Vajon ez csak nekem jutott eszembe? 😉

 • F.r.e.d..y

  Miért jó a nagy kijelző? Hát ezért:-) http://wohoo.hu/image_700/16138.jpg

 • Denes

  Ferdy best of agyfaszsaga

  “Nem illik a kocsimhoz” !!!!!!!!!!!!! De azert a ” komoly helyekre jarok ahol veres jar erte” mi? Bemesz a legutolso szar kocsmaba a kokin es meggyepalnak a telodert mert a muanyagra azt hiszik h aluminium? Ezeket a kijelenteseidet mondd h csak trollkodasnak szanod es nem gondolod halal komolyan.

  Minden droid hitteritonek el kene fogadnia h igenis jo az Apple , meg mindig. Ember 9 millio!!! Akarhonnan kozelited meg ez akkor is sok! Itt vannak a tesztek. Nehogy mar csak akkor legyen hiteles ha barmit csak nem az Apple-t hozza ki nyertesen. Az a barom aki meg azt irta h miert fel eves telefonokkal lett osszehasonlitva, te pocs a konkurencia JELENLEGI csucs telefonjaival csinaltak. Majd fel ev mulva ha kijon a Samsung uj udvoskeje es lenyomja az akkor mar fel eves vasnak szamito iPhone 5S-t a csudiszuper uj arany szinu samsung galaxy S5 akkor persze kurvara igaza lesz a tesztnek mi? Minden poszt alatt, meg ha szegeny Adonis is van benne jon a suket szoveg h milyen elfogultak az apple userek, hat ha ez nem elfogultsag az ellen tabor reszerol, h freddyt bele se szamoljuk ,akkor mi a pocs?

 • Appleblog – iPhone 5S teszt
  http://www.youtube.com/watch?v=dOBQEwaS-X8

 • @Béla vagyok Érdről
  Nem, mert a minőségről írtam. Arról, hogyan ad el több i eszközt az Apple és hogyan az androidos gyártók. Bár lehet, hogy nem volt egyértelmű. Azt nem vágom csupán, miért kötnek bele, hogy az 5c-vel együtt fogyott több iPhone? Az 5c is jó telefon. Nem egy Samsung kétpálcás android. A szocialista gazdasági modell volt ilyen, hogy jó sokat, de a minőség másodlagos. Remélem így világos?
  Amúgy a Galaxy S4-et pont a féléves iPhone 5-höz hasonlították régebben.

 • Béla vagyok Érdről

  @dropout: nem értek veled egyet a minőség terén, de mindegy, ezt hagyjuk, ne menjünk bele ebbe a parttalan vitába. mondjuk én az S4 megjelenésénél is faszságnak tartottam, hogy akkor meg az iPhone-hoz hasonlítják. Ha kijön az S5 januárba/februárban, akkor megjelenik az S5, akkor nyilván ráver az 5S-re, akkor meg kezdődik a faszmérés előről 🙂

 • State

  ha nem ilyen lenne minden 2. tininek még lehet vennék is,
  divat telefon lett felszínes embereknek,
  az android userek legalább kihasználják a telefon adta lehetőségeket és nem csak fényképezik vele a seggüket a tükörben és facebookoznak

 • ERM

  “As it turns out, the limited edition Gold Pink and Gold Brown Galaxy S4 actually came out ahead of the iPhone 5s, according to Samsung. The models were launched in the United Arab Emirates on August 27, and became available in stores on September 8, two days ahead of the launch of the iPhone.”

  forrás: http://www.androidauthority.com/samsung-golden-galaxy-s4-iphone-277638/

 • ERM:
  http://www.macrumors.com/2013/08/15/iphone-5s-to-be-available-in-gold-with-128-gb-option/

  Egesz veletlenul pont kicsit kesobb bejelentik, hogy lesz arany szinu S4, ahogy kiszivargott, hogy az Apple csinal arany szint… 🙂 Ha lett volna S2 vagy S3 arany szinben, akkor nincs mirol beszelni, ez igy eleg egyertelmu.

 • Asszem

  Nekem két teszt számít: Super Hexagon és Ingress. Előbbi ipad2 gyönyörűen fut, Note2 akad, Ingress meg nincs iPhonera.