iMac Pro vélemény pár hét használat után

Ígértem, hogy lesz egy videó az iMac Próról. Kicsit csúsztam vele, egyrészt azért mert millió más dolgom is volt, másrészt nem minden úgy alakult ahogyan azt előre terveztem. Azt hittem egyszerű dolgom lesz ezzel a videóval, de nagyon nem így lett végül.

Amikor elhoztam az iSTYLE-ból a legolcsóbb iMac Prót, arra gondoltam, 1 hétig vágom rajta a videóimat. A gép olyan gyors lesz, hogy letépi a fejem, ezt videóra veszem és meg is vagyunk. (A legolcsóbbat itt úgy kell érteni, hogy 1,8 millió forint.) Ember tervez, Apple végez… Egy szó mint száz, nagyon nem úgy alakultak a dolgok ahogyan terveztem, de ettől függetlenül megcsináltam a videót. Íme.

Spoiler!

Nem tudom mi nem stimmelt, de ezt a videót már a saját i5-ös iMacemen vágtam, és az export kivételével sokkal gyorsabban ment a vágás, mint a Prón, Direkt 4K-ban csináltam ezt is, gond nélkül ment az i5-ön, csak fényelés után kellett várni a renderre. Egy i7-es iMac persze jobb lenne, és az is biztos, hogy ha most gépet cserélnék, akkor tuti i7-es gépet vennék nem pedig a Prót. Lehet, hogy csak újra kellett volna telepíteni a gépet, nem tudom, de ahogy a videóban is mondtam, erre nekem nincs időm, és nem is fogok ilyesmivel szenvedni egy közel két milliós gépen. Lehet pár hónap múlva megnézem megint, de addigra elvileg meg már jön majd az új Mac Pró, szóval nem tudom, lehet nincs értelme.

Ja és még valami! A Patreon támogatók gyorsan összedobták azt a célt (1000 usd), aminél megígértem, hogy heti két videót csinálok, szóval mostantól heti két videó itt a blogomon illetve a youtube csatornámon!

 • Ion Vers

  processzortol hiaba varsz szaguldast

 • Ion Vers
  • Vogon

   ha te kódoltad volna a programot akkor még a számológépemen is jobban futna más mint a tied ezen te voronoikirály 🙂

   • Ion Vers

    a voronoi kell a mesterseges intelligenciahoz, meg a robotokhoz, muszaj fejleszteni

    • Vogon

     levezetnéd miért? szerintem nem kell

 • Martinshu

  x264 encoding esetén a core i változatok jobbak. A Xeon-t nem erre találta ki az Intel…

 • ROZSE

  Ez mondjuk elég furcsa, az én 15″-es MBP-m teljesítményben simán megveri az i5-ös iMacet, és 4k-ban is simán lehet vele dolgozni (bár én nagyon ritkán vágok videót), ehhez képest az iMac Pro még összehasonlíthatatlanul gyorsabb.
  Nem tudom neked, hogy jöttek ki ilyen eredmények, én is nézegettem teszteket, és a 8K-val is simán megbirkózik bármelyik iMac Pro. Viszont a legtöbb videós aki tesztelte, a középső modellt tartja a legjobb ár érték arányúnak, és ebben van is valami.
  Ez a gép ott bukik el, hogy ez egy AIO. Feleslegesen kapok egy 5K-s kijelzőt mellé, sokkal több értelme lett volna egy új Mac Pro-nak (az sem lett volna gond, ha a kukában frissítik a hardvereket), és akkor lehetne hozzá venni mondjuk 2 5K-s dell monitort, amik még jobban is néznek ki mint ez. Ilyen vastag kávával ne szórakozzunk már 2018-ban, főleg ennyi pénzért.
  A másik meg, hogy nem lehet kérni mondjuk egy i9-es procival, és nem ECC rammal, ami óriási lehúzás. Akiknek szánta ezt a gépet az Apple, nekik is max 1%-uknak van szüksége ECC ramra. Viszont így a felárat ki kell fizetni. +32GB ram 800$??? Normálisak ezek??? A vga-t is nagyon istenítették, közben éppen gyorsabb, mint egy GTX 1070. Ezért a pénzért sokkal többet várna az ember. Jövőre, ha jönnek majd a 6magos MBP-k, akkor kb azonnal jobban meg fogják érni, mint ez.

  • Lac Tóth

   Nem értek egyet. iMac-ben pont az a jó, hogy AIO és 5K-s 🙂 Vagy legyen még egy 5K monitor is mellé, plusz 2 drót. És sztem az i5 processzor az optimális ( nem iMac Pro esetén. Ami Handrasnak van, az a best buy). Életmód kérdése persze, de azt figyeltem meg, hogy bő 4 éve vettem egy Ultrabookot – könnyű, kicsi, i7-es – hogy majd bringával hátizsákban viszem ide-oda, kiülök sörteraszra, stb. és 4 éve a konyha asztalon van a gép ( tehát asztali gép lett az Ultrabookból 🙂 ). Ha elutazom, nem viszem sehova, hanem elrakom az asztalról. Örülök ha nem kell vinnem sehova gépet ( reptér macera, meg úgysem veszem elő). Mobil teló elég akár 10 napos utazásra is. Szóval AIO. Hogy az iMac Pro-ban miért nem lehet RAM-ot bővíteni? Mert gyors, alaplapra forrasztott a RAM. cca. 2 gbps írás és olvasás is. Ennél ma nem sok gyorsabb van. Annyi RAM-mel vedd amennyi kell! External SSD igen drága ilyen tempóval ( USB C és RAID SSD, Lacie-ék gyártanak ilyet, nézd meg az árát!). Pro egyelőre engem sem győzött meg. Benchmark biztos szép, de használatra nem érzem azt, hogy húú de gyors(abb). Sztem a 8 magos Pro az optimum jelenleg. Hűtés ide, vagy oda nem vagyok biztos, hogy bemelegedve a max órajelen ketyeg a proci.. FCPX-ra használom az AIO iMac-et és 4K-ban exportálok Mastert, ha a timeline-on vannak is kisebb felbontású részek. Sztem minden mai vágó/szerkesztő –
   és az OS is – kihasználja a több magot, szálat. A FCPX tuti, látszik is a konvertálásoknál. A FCPX vica Adobe Premier kérdés – megér egy másik posztot. Fél amatőr, fél profi használatra az FCPX-ben annyival gyorsabb a munka, hogy többet ér, mint egy sima iMac csere iMac Pro-ra. Én legalábbis kivárok a Pro-val, akár éveket is.

   • ROZSE

    Én sem értek egyet, gyakorlatilag egyik mondatoddal sem 🙂

    Leírta, hogy szerinted jó az AIO, de hogy miért azt már nem. Többmonitoros setupnál, nincs az a pénz, hogy egy vékony kávájú monitor mellé berakjam ezt az iMacet ekkora kávával. Ezért lett volna sokkal jobb egy új mac pro, mellé meg vennék 2 dell 5K-s monitort.
    Az i5 tuti, hogy nem optimális, biztos, hogy i7-el venném, nekem (sokan másoknak is) nagyon fontos a +4szál. Fusion drive egy vicc.

    A RAM-os dolgot szerintem félreértetted: az iMac Pro-ban LEHET utólag is RAM-ot bővíteni, nekem az nem tetszik, hogy a vásárláskor a +32GB RAM az 800$, ami vicc. Nem kell túlmisztifikálni, ugyan ilyen memória modulokat máshol is lehet venni, sokkal olcsóbban. A gyenge Vega VGA-ról meg ne is beszéljünk.
    Ez a gép jelenleg nem ér ennyit, és nem azért mert lehetne jobb konfigot összerakni olcsóbban,pontosabban leszarom,hogy milyen windowsos gépet lehetne ennyiből összebarkácsolni, hanem azért, mert rá vagy kényszerítve, hogy felárat fizess a Xeon processzorért, meg az ECC RAM-ért. Lehetne opcionális is, csak nyilván abban kisebb lenne a margin, mert nem venné senki.

    • Lac Tóth

     “Leírtad, hogy szerinted jó az AIO, de hogy miért azt már nem.”

     Utalva vagyon rá. Mert az Ultrabookom is asztali gép lett, azt figyeltem meg. Nem viszem sehova 4 éve. Elég a mobil teló. Ha meg asztali gép , akkor AIO 5K, egy 230V drót kell és kész. Azzal együtt az Ultrabook a fő gépem. iMac web fejlesztés, fotó, de főleg videó vágás ( pedig az UB is tud 4K-t szerkeszteni kényelmesen.).
     i7 – egyetértek, de i5-el is szépen lehet 4K-val dolgozni, ha valakinek az jutott. 8K raw-t még nem próbáltam 🙂
     iMac Pro – szétszedés nélkül bővíthető a RAM? Sztem nagyon szét kell szedni ahhoz. Az anyag, munkaköltség , a kockázat, meg a garancia vesztés inkább arra terel, hogy rögtön mondjuk 64 GB RAM-mel vegyem. Bár a 800€ sztem is vicces. VGA kártya: sztem hűtés korlátok vannak és nem gamer gép. A legdrágább iMac Pro sem tud szaggatás nélkül 8K videót lejátszani QT-ban. eGPU külső USB-C lehet megoldás. A Xeon és ECC RAM annyiban opcionális, hogy akkor a sima iMac elég. Nem nagyon de veszik azt is. Nyilván többet, mint iMac Pro-t.
     i9 más tokozás ugye, más alaplap kéne, egy harmadik fajta. Ha meg sok magot akarsz, 4..8-nál többet, akkor csak a Xeon sorozat jön szóba. 36 szál ugyebár.
     Fusion drive – egyetértek, sztem az Apple is megy a csak SSD irányba, azt érzékelem. És az új fájlrendszer nem is megy máson csak SSD-n.

    • Lac Tóth
 • Vogon

  Kezdenek jönni a jó kis régi stílusu Handrás tesztek. Welcome back! Én azért kezdtelek el olvasni…

 • Gipsz Jakab

  Ez a Final Cut hogyan áll a többszálúság terén? Mert lehet csillió procimag, ha a program egyetlen thread-et futtat. Továbbá az i5-i7 mindenféle multimédiás kódkészleteket ismer, amiket a Xeon nem, hiszen a Xeon szerverekbe, adatbáziskezelők futtatására, meg hasonlókra lett fejlesztve. Ha a videóvágó program ezeket a hardveres kódolásokat várja a procitól, és nem kapja meg, akkor bizony nem fog hasitani. Az Apple elképzelését nem is értem, hogy kiknek szán egy olyan desktop gépet, amiben szerverre optimalizált hardver van.

  • Lac Tóth

   FCPX természetesen több szálon fut. Ahogy az OS is. A Xeon bátor lépés volt. Nem lepne meg egyszer talán lesz i9 is , talán nem a Pro-ban, hanem a sima iMac-ben.

  • Lac Tóth

   A Xeon ugyanúgy jó renderelésre, videókódolásra mint az i5 és i7. Utóbbiakban van GPU, Xeonban nincs, külső GPU kell – iMac Pro-ban választhatsz is. Viszont csak a Xeon támogatja az ECC RAM-ot. A Xeonban kb. 2x annyi L3 cash van, mint a megfelelő i7-ben. i7 max fizikai mag száma 8 ( iMac CPU esetén jelenleg 4), Xeon sok mag, akár 18 ( Xeon támogatja a multi CPU-t is). Minden Xeon tudja a Hyperthreading-et , i5 nem. Ez duplázza a virtuális magok számát. iMac Pro: akár 36 virtuális mag! Tehát 4K, 8K videóhoz, 3D rendelésre tuti jobb az ekvivalens Xeon ( ECC, magszám, több cash). Játéknál, home meg office szokásos feladatoknál meg inkább a frekvencia számít. Figyelem! Ha több mag fut, vagy elérte a hőhatárt a CPU akkor az alacsonyabb “normál” frekvencia a mérvadó!! A magasabb “Turbo” freki hőhatárig és egy ( Xeonnál kettő) magig játszik csak.
   Tudta? A legkeményebb iMac Pro is QT-ban nem tudja szaggatás nélkül lejátszani a 8K master videókat. FYI

   • ROZSE

    Rakhattak volna bele i9-es procikat is azokban van annyi mag mint ezekben a Xeonokban, van Hyperthreading és van IGP is, cserébe olcsóbb 🙂

    • Lac Tóth

     ECC nincs core i sorozatban, viszont a Xeonban van csak és több az L3 cash. Amúgy a core i és a Xeon ugyanaz a technológia.
     Sztem az ECC miatt lett a Pro Xeonnal szerelve és ezért szűnt meg a RAM upgrade lehetőség is.
     Az igen valszínű, hogy nem a Xeon miatt tűnik Handrásnak a FCPX szagatottabnak iMac Pro-n, mint az i5 sima iMac-jén. Tudni kéne a két gép alapfrekvenciáját. Ahogy nézem – mindenki azt vesz amit akar – az iMac Pro-nál a 10 magos 3 GHz-es a jó vétel. Az ennél több maggal bíró gépeknek már jelentősen kisebb az alapfrekvenciája.
     i9 talán a sima iMac-be való inkább, fogalmam nincs tervez-e ilyet az Apple.
     Meg ugye i7-ben is létezik 8 magos az Intelnél.

     • ROZSE

      De értsd meg senki nem akar az ECC RAM miatt rengeteg pluszköltséget. Előbb írtam, hogy lehet RAM-ot upgradelni, ha kommentelsz akkor jó lenne ha nem write-only módban tennéd.
      A cash az nem ugyanaz, mint a cache 😉

      • Lac Tóth

       akkor marad a sima iMac 😉
       iMac Proban lehet RAM-et upgradelni utólag? Cache-t javítom!

     • Gipsz Jakab

      MMX, SSE/SSE2/SSE3/SSE4 utasitáskészletek mind benne vannak a Xeonban? Mert ha nincsenek, de a program erősen várná, akkor lehet akármekkora az L2 cache, meg lehet ECC a RAM, attól nem fog megtáltosodni. A nagyméretű cache persze tök jó, de multimédiánál önmagában nem csodaszer. Az i5/i7 szériát pont azért látták el az évek során ezekkel az utasitáskészletekkel, hogy az olcsóbb proci architektúrákon is lehessen látványosan jó multimédiás performanciát produkálni.

      • Lac Tóth

       “MMX, SSE/SSE2/SSE3/SSE4 utasitáskészletek mind benne vannak a Xeonban? Mert ha nincsenek, de a program erősen várná, akkor lehet akármekkora ..”
       Mivel a hw, az OS, az SDK és pl. a FCPX is az Apple-től jön teljes a hatókörük erre. Az iMac és iMac Pro benchmarkok elérhetők. A Pro általában ugye gyorsabb és abban csak Xeon CPU érhető el. Más az alaplap. Handras videója kb. arról szól, hogy FCPX szerkesztéskor viszont nem érezte “szubjektíve” azt a nagy brutál gördülékenységet. Ezt meg tudom erősíteni. Azonkívül hogy feketeszürke a gép, semmi különlegeset nem éreztem egy amúgy nagyon rövid próbán. ÉN jelenleg és a közeljövőben NEM veszek iMac Pro-t 🙂

  • Valentin

   Szerintme is itt lehet a baj, mitöbb egészen biztos!

 • BMWfan

  Azért szaggat szerintem a timeline mert a te gépeden jobban bele volt nagyitva , a Pró-n meg kicsinyítve.
  Ha be van nagyítva , akkor nem szaggat. ( Vágj Premiere Pro-ba sokkal jobb hidd el)
  Hol vetted az iMacet?

  • Nem volt belenagyitva, se kicsinyitve. Hasznaltan vettem maganszemelytol.

   • BMWfan

    Nekem a videón így tűnt a timeline-on. Premiere-t miért nem szereted? Szerintem sokkal jobb , én is abban vágok:)

   • Márton Szigeti

    Ez nyilvánvalóan valami bug, mivel a gép egyértelműen gyorsabb, ezen nincs mit vitatni. Pont emiatt lefikázni is teljesen fals.

    • Nem gyorsabb egyértelműen. Single core teljesítmény pl lassabb, és egy csomó más encodingra sincs optimalizálva a Xeon. De egyébként nem is érdekel. A Final Cut Apple szoftver, a gépet az Apple gyártja. Ennyi pénzért tépje le a fejem, ne kelljen várni egy szaros stabilizációra, vagy a lejátszás elindulására.

     • Márton Szigeti

      Mivel most jelent meg, szerintem nem egy nagy kaland, hogy vársz egy update-re. Nyilván ennyi pénzért nehéz lenyelni, de attól még jó gép.

      A single core teljesítmény meg nem számít.

      • Lac Tóth

       “A single core teljesítmény meg nem számít.”

       Dehogynem..

 • qubit

  Új óra vagy csak új szíj? 🙂

 • Cradse

  A macska 😀 imadom. Erdekelne honnan van. Ha nem mondod meg, el kell lopnom 🙁
  Koszi a reviewt egyebkent!

 • Murek

  A prociba ágyazott h264 tömörítés hiánya sokat lassíthat a videovágásos melóknál, erre mindenki videovágással teszteli ezeket a gépeket. Kiváncsi lennék egy maya vagy egy keyshot hogyan a rendereli a 3d-s képeket. Esetleg egy Logic pro-t mennyi effektel lehet kifektetni.

 • Richárd Szabó

  Egy konkurens site-on leírták az általad is tapasztalt jelenség okát, mert külföldi oldalakon is tapasztalták: https://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Quick_Sync_Video (i7-ben van ez, Xeon-ba nincs) és a FCP ezt használja ki.

 • W

  Csak total laikuskent, nem lehet, hogy valami szoftveres/optimalizacios gubanc van a dologban? Almaektol nem all tavol az utobbi idoben… ahogy elneztem proci architekturaban ezeket a dolgokat azert vinnie kellene.

  Szivesen megneznek egy 3D Studio Max rendert, vagy Inventorban egy komplex uzemet hogyan forgathatja meg (tudom videokari, de azert van sok olyan reszlet ahol nem mindegy milyen professzor dorgoli az adatokat a videokartya orra ala).

 • Dani

  Andras, annyira kellene egy kis zene a videoiba – szinte allandoan csak a duma megy (ami okes) de egy kis zene + vagokepek nagyon kellenenek.

 • Lac Tóth
  • Lac Tóth

   “The first series of tests started with the rendering and editing of several video clips with various effects (such as color grading) in both 1080p and 4K. Surprisingly, the video states that the less-expensive 5K iMac outperformed the greater-costing iMac Pro with faster rendering times.”

 • Lac Tóth

  “Next we stabilized a 20-second 4K clip, which took just 7.5 seconds on the 2017 iMac 5K, and relatively much longer 13 seconds with the iMac Pro. The iMac achieved this speedy score by maxing out the graphic at 100 percent during the stabilizing process, where the iMac Pro only ran its graphics at 40 percent. ”
  Tehát egy 20 mp-es 4K klip stabilizálása FCPX-ben majd 2x tovább tart az iMac Pro-n, mint a sima iMac-en..

 • sityak

  videót még nem vágtam vele, de nálam az 500 képes PTGUi panoráma összerakást 4 óráról 27 percre sikerült lefaragnom (10core/64GB/vega64)
  ja az előd egy i7 4GHz/32GB volt

  és amúgy ugyanezt egy 16 magos TR4-en ledarálom 18 perc alatt

 • Lac Tóth

  Egy alapos összehasonlítás: https://youtu.be/nLF3g2zF3qs
  Megjegyzem a legerősebb 4.2/4.5 GHz i7-es iMac ventillátora szinte folyamatosan zúg, ezt bele kell kalkulálni.