Ilyenek lehetnek a jövő áramkútjai

A németországi Sortimo tervezi, hogy már 2018-ban megépíti a világ legnagyobb elektromos autó töltőállomását az A8-as autópálya mellett. Az “áramkút” napi 4000 autót tudna feltölteni 144 töltővel. Ebből egyébként 24 darab supra-supercharger lenne, melyek akár 350 kilowattot tudnának óránként beletölteni az erre alkalmas elektromos autó akkumulátorokba. Ezzel egyébként hétszer gyorsabb töltést tennének lehetővé, mint a jelenlegi villámtöltők, és kétszer gyorsabbat mint a 150 kW-os Tesla superchargerek.

A Sortimo szerint az állomást használó elektromos autók évi 29,5 millió liter üzemanyagot spórolnának meg, ezzel pedig 60 000 tonnával kevesebb CO2 kerülne a levegőbe. Nyilván megújuló forrásokból fedeznék az energiaszükségletet, ez Németországban nem is kérdés.

Ha megépül ez a létesítmény, biztosan meg fogom látogatni, annak ellenére, hogy nem feltétlenül tartom a legjobb ötletnek egy ilyen giga elektromos autó töltőállomás megépítését. Bár szuperfuturisztikus meg minden, de alapvetően okosabb döntésnek gondolnám, hogy akár egyesével telepítsenek elektromos töltőállomásokat szétszórva az országban a fő útvonalak mentén. A jelenlegi eladások mellett már az is több évre megoldaná az elektromos autók töltését, ha minden benzinkúton csak egyetlen darab villámtöltő üzemelne. Mindenesetre örömteli, hogy ilyen gigantikus projekteken is gondolkodnak, hiszen ez azt jelenti, hogy egyre többen látják az elektromos autózásban a jövőt.

elektromos autó töltőállomás

elektromos autók a töltőállomáson

elektromos autó töltőállomás

áramkút

 • vajnor

  Azért vicces a látványfotón egy Corvette-tet látni 😀

 • A legjobb, hogy ezt egy corvette-tel illusztrálják:)

 • Gipsz Jakab

  Nyilván a jövőre terveznek. Nem kizárt, hogy 7-8 év múlva egy 144 töltőhelyes állomás nagyrészt kihasznált lesz, és nagyobb vonzerőt jelent majd az autósoknak az az állomás, amelyiken nagy eséllyel bármikor lehet szabad töltőfejet találni.

  • W

   Szerintem sem túl ésszerű egy ilyet csinálni. Valahol az egyensúlyra törekvéssel pl. 5db/kút inkább szétdobálni az ország 25 pontjára. Na akkor Magyarországot autóval ki is lehetne pipálni. Már csak az ebike-ok gyorstöltése hiányzik 😀 😀 És körbe is lehet bringázni így is az országot.

 • Myxomatosis

  Hűha de zöld, mintha az áramot nem minden szar elégetéséből, vagy brutális atomhulladék szétszórása mellett állítanák elő.

  • Myxomatosis

   Ja és az elhasznált akkumúltárokkal vajon mi lesz. “újrahasznosítják”

   • W

    Igen, ahogy ma is.

    • Myxomatosis

     Tudom, a pet palackokat is újra hasznosítják, nem fed be nehany helyen egesz partszakaszokat. Meg a szemetet is kulturaltan kezelik, nem egy szigetre viszik ahol pár euroert jarkalnak az emberek hogy kulonboző helyeken felgyújtsák

     • W

      En kishazankbol indultam ki, barmilyen lehetlen is szamodra ez az elkepzeles.
      Vagy akkor ha itthon elzarom a vizcsapot, akkor Afrikaban kevesebben halnak szomjan?

      • Myxomatosis

       őőőő ez hogy jön ide? Az olaj is csak itt káros?

      • W

       Úgy, hogy kishazánkban a pet palackot újrahasznosítják, nem fed be partszakaszokat, a szemetet kultúráltan kezelik és nem viszik el egy szigetre, az emberek nem pár EUR-ért gyújtogatják.
       Nos ugyanez van az akkukkal is… és ha 10x ennyi akku lesz, akkor hidd el nem lesz probléma, sőt egy növekvő üzletág lesz a hulladékgazdálkodáson belül, újabb piaci szereplők fognak belépni.
       Erre írtam a többi kommentemet, hogy persze ettől még a villanyautók nálunk 50% körül fosszilis forrásból előállított villannyal fognak menni. Nem az akku a kérdés és nem is az autó többi alkatrésze.

      • Blissful

       A pet palackokból is lett 10x annyi, aztán mégsem repültek rá tömegével az új piaci szereplők. Persze ha művészetnek fogjuk fel a Csendes óceánon napozó, fél országnyi területet lefedő főleg petpalack-halmot, akkor rendben is van.

      • W

       Ez kultúra kérdése. EU-ban ritkán lehet petpalackok között játszadozó gyerekek képét nézegetni, míg ez Kína, India, egyéb ázsiai és afrikai országokban mindennapos. Nehéz gazdasági alapokon nyugvó vállalkozást működtetni olyan területeken ahol: a., havonta váltogatják egymást a kormányok és AK-val osztják a törvényeket b., leszarják ha úszik a PET a folyón.
       De még mindig kérdezem így már Tőled is, hogy ez miként befolyásolja az e-autók akkujainak hasznosítását. Nálunk hasznosítani fogják, Kínában meg behajítják valamelyik lyukba vagy folyóba, ahogy a többi dolgot is. Majd ott is megváltozik ez, reméljük mihamarabb.

      • Blissful

       Hát úgy, hogy Magyarország nem egy izolált rendszer. Minden hat mindre a bolygón, így példaértékű lenne, ha idehaza az újrahasznosításban élen járnának a magyar cégek, de ettől még egy Kína, már csak méretéből adódóan is olyan ráhatással van ránk is az ipari szennyezés miatt, amit mi innen nem tudunk kiszűrni.
       Természetesen törekedni kell a 100 százalékra, mert a példa ragadós lehet.
       Az megint egy másik aspektus, hogy nem elég akkor felfigyelni egy problémára, ha az már eszkalálódik. Okosabb lenne most megoldani az akku újrahasznosítás mikéntjét és a továbbiakban csak kapacitást növelni. Nem vagyok benne biztos, hogy így gondolkodnak.
       Ha jól tudom, a Tesla saját “energiagyára” csak megújulót használ. Ha ez lesz az általános, akkor minden elismerésem.

      • W

       Akkuk teren nem lenne jo, ha 100%-ra torekednenk 😀 2011-ben amig a rezsim nem vette at ezt a bizniszt, 110% volt a Mo-i akkuk hasznositasi rataja (10%-kal tobbet gyujtottunk ossze, dolgoztunk fel, mint amit abban az evben piacra tettunk). Hogy 2017-ben hogy alla dolog, 100%-on, mert az olcsobb mint a 110 ofkorsz…. (ja es most a savas olomakkuk es lugos akkukrol is beszeltem egyben)

  • W

   Legutóbb erre csináltam egy uncsi hosszú matekot. Ha fosszilisből állítják elő, akkor kicsit jobb mint egy hibrid. Ha atom, akkor ott az atomhulladék. Ha megújulóból, akkor verhetetlen.
   (ne felejtsük el, hogy a fúziós erőművekkel elég nagyokat ugrabugrálnak előre, ha az bejön, akkor lezárul az olaj és szén korszaka, csak nyersanyaggyártáshoz kellenek majd… azt meg szépen vissza lehet forgatni).

   • Blissful

    Olyan nagyokat ugranak a fúziós erőművekkel, hogy jelenleg is 25-30 évre teszik az első(!) nem kísérleti, polgári felhasználásra szánt szerkezetet.

    • W

     A 25-30 év sokaknak megteszi 🙂 Én is most aláírnám Paks 2 helyett…

     • Blissful

      A fűtőelemek problémája mellett is még mindig a legtisztább és leghatékonyabb nem öko energia az atomenergia. Paks 2 kell, csak a korrupció nem kellene mellé. Nekem ez a gond.

      • W

       Ezen nem fogunk osszeveszni, Paks szerintem is jobb mint a virtualis gazeromuvek. Azt azert latni kell viszont, hogy egy atomeromuvon a “potmetert” nem lehet ugy tekergetni, gyakorlatilag vagy megy vagy nem… az energia igeny viszont ugral, ezt mashogy kell lefedni, es erre a szel es napenergia sem alkalmas… (amugy erre a fuzios sem lesz az).

      • Blissful

       Igen, állítgatni nem lehet. És pont ezért nem is lehet a jelenelegi zöld energiákra átállni, mert nem állandó a termelés azok által, az ipari mennyiségű áram tárolása pedig még megoldásra vár.

 • W

  https://uploads.disquscdn.com/images/a6f3d01750793d1ddc4fde96f53e9e7c51a536da8ce643059ff46914062c91a5.png

  Magyarország áramtermelése az elmúlt 24 órában…
  Alulról:
  – kék: Paks
  – zöld: lignit (szén)
  – sárga: gáz (gázmotoros virtuális erőművek)
  – pink: feketekőszén
  – világoskék: szél
  – és a többi

  Jelenleg idehaza 1/2 – 2/3 közötti megoszlásban fosszilisből van, a maradék NAGY %-a atomenergia. Nem állunk túl jól a megújulóval, Paks II ezt mégjobban bebetonozza majd (főleg, hogy tudjuk kié lesz a lignites erőmű és tudjuk kinek a csapján megy keresztül az a gáz, amivel ennyi áramot termelnek meg a virtuális erőművek).

 • Gábor