Ilyen volt Abu Dhabi – OSMO Pocket élesben

Az idei év talán legcukibb kütyüje a DJI Osmo Pocket. De vajon mire képes? Összerakhatunk vele egy jó kis nyaralós videót? Bírja a világ leggyorsabb hullámvasútját? És egy kis driftelést a Yas Marina versenypályán?

Az Osmo Pocketről már készítettem egy gyors bemutatóvideót, de aztán el is vittem magammal Abu Dhabiba, hogy kipróbáltam mennyire alkalmas egy teljes nyaralós videó elkészítésére. Az Audi e-tron forgatása előtt volt még két napom, akklimatizálódni, meg átállni az időeltolódásra, hogy aztán viszonylag kipihenve tudjak forgatni az e-tronnal.

Nos, se átállni nem sikerült, se pihenni, de két napon keresztül forgattam a kis Osmóval. Kinn nem volt nálam laptop, nem tudtam visszanézni a felvételeket, csak itthon vágás közben láttam először. Jobb lett mint vártam. Egyedül a fókusz csúszott el néha a hátam mögé, de egyrészt ezt a fél milliós MILC vagy DSLR gépek is simán eljátsszák, másrészt miután hazajöttem, jött egy firmware frissítés, ami pont a fókuszhibákat orvosolja. A hang is egészen tűrhető, pedig nem használtam külső mikrofont, csak egy kis EQ kellett neki. A felvételeket 1080-ban készítettem, majd 4K-ra felhúztam. Tudom paraszt megoldás, de nincs 4K vágásra alkalmas gépem. (Azért van erre szükség, mert így a 1080 is jobb minőség a Youtube tömörítése miatt.)

Nem volt fényelés, vagy kontraszt vagy bármilyen színbeállítás sem, amit láttok az jött le az Osmo Pocket SD kártyájáról. A hullámvasút volt egyedül gyenge pont, de már sötétedett is, meg 240-es tempónál halálfélelem közben nem feltétlenül könnyű igazán jó felvételeket készíteni. Nyilván tilos is volt, a boxeralsómban csempésztem fel, hogy meglegyen ez a felvétel… 😅 Ez lehet túl sok infó volt, jöjjön inkább a videó. Íme:

Ha valakinek késik a hang, TV-n vagy Youtube appban, az ne lepődjön meg, az én TV-men is csúszik. Fogalmam sincs miért, 4-szer exportáltam ki és töltöttem fel különböző beállításokkal. Gépen vagy böngészőben tökéletes, a TV-men meg csúszik vagy fél másodpercet. Csak arra tudok gondolni, hogy az általam használt nem végleges firmware kavar be, de nem értem, hogy miért csak bizonyos eszközökön jön ez ki.

Ezek a videók, a Patreon támogatóim nélkül nem jöhetnének létre:

Hírkereső.hu, Tiszta energiák, SmartnapelemEbikeshop.huRackhost.hu, Andrássy Miklós, Plavecz Péter, Ambrus Dani, Kasler Attila, Dobi Csaba, Lepsényi Gábor, Kabay Dávid, Meetupvideo, Attila, Ráth István, Kele Gábor, Kis Zoltán, NEXTFOTO Studió, Rácz Gábor, Vajda Márk, Nagy Balázs, Kisvarga Richárd, Láda-Hartyányi András, Polgár Andor, Meskó Bálint, Alfa Amore, Bak László, Franko Viktor, TöltőPont.eu, Nagy Roland, Faragó Attila, Stefan Hornak, Szép Gábor, Kovács Patrik, Tóth AndrásStreamTrek, Kolbert István, Hadi László, Vitatom.hu, Bencze István, Kele Máté, Kósa János, Veres Lajos, Kanczler Csaba, SomazedMarkert László,  Polonkai Norbert, Misota Richárd, Péter Tamás, Hafra Dániel, Lagolit, Ady Krisztián, Springer Botond mesterfodrász, Szirbik Albert, dr. Koscsó Krisztián, Fehérvári Attila, Sándor Bence, Kránitz Lajos András, Andras Keresztes, Dobi Csaba, István Fidric, Hájas Tamás, Légrádi Zoltán, Orosz Bálint, Csík Nándor, Balázs Géza, Zsolt Kocsmarszky, Péter Örkényi, Attila Mészáros, Kiss Tibor, webeditor.huKreatura Média, Kövér István, Szakonyi Gábor, Tóth Gergő, Gergő Imreh Baksai, Tőzsér Martin, Kőhalmi Péter, Bencze István, Kövér István

 • Márton Szigeti

  “de nincs 4K vágásra alkalmas gépem”

  Egy mezei 2017-es MBP 13-mal lazán vágok 4K-s videót Finat Cut-ban.

  • Lazan? Hany videosavval? Amikor 6 masodpercen belul van 15 vagas kulonbozo snittekbol motion blurrel meg hasonlo finomsagokkal az is megy? 4 kameras multicam? IMac Pron sem lehet lazan 4k-t vagni. Az iMacrmen egy stabilizatorra percrket kell varni 1080-ban is. Egyszerubb 4K anyagot lehet vagni barmin, de ha az ember elkezdi kemenyebben tolni, akkor ott vege mindennek.

   • Márton Szigeti

    Ebben a videóban pl. semmi olyan nem volt, amit ne bírt volna. Engem speciel azért zavar, mert az OSMO képességeit bemutató videóban nem natív 4K-ban filmeztél, hanem felskáláztad, ennek így semmi értelme.

    • Ok, nem akarok ezen vitazni.

     • Kristóf Radó

      Igaz én Premieret használok de nagyon látszik hogy mi mennyit tud igazán. 1080p-t simán vágok és a render is gyors, na 4K-nál ez pont olyan mintha egy gagyibb laptopon akarnék 1080at vagni. Preroll 1-2 másodperc, render többszöröse az anyag hosszához képest még kevés fx-el is. Röviden használható, de ha időre kell valami akkor csak idegesítő tud lenni…