Ezért nem kell Plug-in hibrid autó

Az elektromos autók már most olcsóbbak egy felmérés szerint. De ezt eddig is tudtuk, igazából az a kérdés, hogy mi a legdrágább? A benzines, a dízel, a hibrid, vagy esetleg a Plug-in hibrid?

Sokan kérdezik, hogy miért nem csinálok Plug-in hibridekről is videós teszteket. Plug-in hibridek ugyebár azok az autók, amik tisztán elektromos üzemben is elmennek legalább 30-40 kilométert, konnektorról tölthetőek, és van bennük egy benzinmotor. Szóval sokan kérdeznek ezekről, de mindig az a válaszom, hogy én nem igazán hiszek ezekben. Vagy a benzinmotort meg a benzint cipeljük feleslegesen, vagy az aksit és a villanymotort. Szóval sok értelme nincs, főleg, hogy a tulajok többsége nem is töltögeti az autót. Tisztelet a kivételnek. Az elektromos autónál egyszerű a helyzet, spórolunk az üzemanyagon, megy mint a golyó, egyszerű szerkezetek, ezért szervizigény is minimális, az egyetlen kompromisszum a hatótáv. Ez utóbbiról meg milliószor beszéltem már, az átlag magyar például évi 16 000 km-t megy, erre szinte bármelyik elektromos autó megteszi.

Átverés a Plug-in hibrid? Nos…

Most szembejött velem a Guardian cikke, mely arról szól, hogy 4 éves ciklusban vizsgáltak tisztán elektromos, dízel, benzines, hibrid és plug-in hibrid autókat. Három országban vizsgálódtak (UK, Japán, Texas és Kalifornia), de ez majdnem lényegtelen. Arra voltak kíváncsiak, hogy melyik mennyi pénzt emészt fel. Az alábbi ábrán jól látható, hogy az elektromos autó olcsóbb, mint bármelyik másik. Mondanom sem kell remélem, hogy azonos árkategóriájú autókat hasonlítottak össze, nem pedig i3-at valami lepukkant ezer éves fossal. Naszóval. Az is látszik, hogy az értékvesztés a legnagyobb költség, ez a világoskék csík. De összességében melyik autótípus áll a legrosszabbul? Hát a Plug-in hibridek.

Miért lehet ez? Mert egy benzines plusz elektromos autót is veszel. Rohadt bonyolult szerkezet. A rohadt bonyolult cuccok pedig sokba kerülnek. Ráadásul mivel tökre nem hatékonyak, az üzemanyagon sem lehet annyit spórolni, hogy megérje.

Hogy mégis miért jók ezek a Plug-in hibridek?
1. A városban nem szennyeznek, már ha a tulaj tölti az autóját, és nem megy sok kilométert naponta.
2. Ez egy szükséges rossz, ami segít átállítani a következő 10-20 évben az emberek agyát belsőégésű motorokról elektromosokra.

Ezzel nem azt mondom, hogy ne vegyél Plug-in hibridet, csak jól gondold meg, hogyan fogod használni, mert anyagilag valószínű, hogy nem fogja megérni.

Biztos felmerül a hozzászólások közt, de abba most nem akarok belemenni, hogy mennyire vicces a karbonfékes 4 kipufogós Plug-in Porsche-t zöld rendszámmal látni, mert ez már egy másik téma.

 • Ez nem az, aminek látszik.

  korábban gondolkoztam rajta, hogy az Opel Ampera egy viszonylag vállalható autó, de ahogy szétnézek hahun belőlük, tulajdonképpen már mind ott jár, hogy 180-200ezer km-ek vannak bennük.
  de ha az üzemanyagtól eltekintünk, a rendszeres olajcserék ugyanúgy jelen vannak, és ahogy te is írod, bonyolult, olyan mintha egyszerre lenne egy benzines meg egy elektromos autód, és mindkettőt külön-külön szervizeltetheted időnként.

 • Dávid Bari

  nagyon kíváncsi leszek, hogy 10 éves távlatban hogyan viselkedik majd az eautó a használt piacon.

  • Zsiráf Zoli

   ahogy kijönnek a normális hatótávú kocsik, meredeken fog csökkenni az ilyen 100-200km-es viccautók ára szimplán a kereslet-kínálat miatt.
   Árcsökkenési példák már most is vannak: aki megvette 2013-ban az akkor új Leafet 9M felett most szívhatja a fogát, hiszen 6M alatt megkapja valaki ugyanazt a 24-est újonnan: tehát a kocsi új ára 50%-ot esett 4 év alatt…

   • És bármilyen más autó nem amortizálódott volna közben? BTW a Nissan tulaja megspórolt 4 év alatt 2,5 millát benzinen, és még 5 kilót olajcseréken, parkoláson, adókon, szóval nem nagyon szívja a fogát. Ott a grafikon a cikkben, egyértelműen mutatja, hogy a Leaf tulaj jobban járt 4 év alatt, de te ideírod, hogy nem… Nem is értem.

    • Zsiráf Zoli

     Elég nyögvenyelős, torz a matek a cikkben. 2,5 milla benzinen akkor jön ki, ha 7l benzines fogyasztással számolva 100e km-t ment ami napi 70 km átlagosan. Ez lehetséges, azonban egy télen nem sokkal nagyobb hatótávval bíró autóval biztosan nem komfortos. A 2 sofőr által használt naponta többször villámtöltött taxikban lehet ennyi vagy több km, a többiben aligha.
     Konzekvencia: a taxis és sokat autózó nyugdíjas felhasználók jobban jártak, a többiek -beleszámolva a töltéssel eltöltött időt (ami pénz) és a hatótáv korlát jelentette mindennapi gyötrelmeket- jelenleg aligha.

     • 70 km-t bármelyik e autó elmegy télen nyáron 25 fokra fűtve.

      • Zsiráf Zoli

       Ellenpélda: Fiat 500e, Peugeot Ion és klónjai 3-4+ évesen.

      • Fiat e 500 van ismerősömnek, simán elmegy 100-at is hidegben is. Az ION-ra meg ne mondjuk rá, hogy autó, az egy fos.

      • BMWfan

       Miért fosozod le azt a kis cuki betonpattanást? 😀

     • Tamás Zerkovitz

      Én egy taxis vagyok.
      Nissan Leaf 24 kW 2016 január.
      Fogyasztás és kp. 83000 km van az autóban.
      Benzin
      350 ft/l×6l/100/km=2100ft/100 km;
      83000:100= 830 ;
      830×2100ft=1.743.000ft

      Áram
      40ft/kWh×19,5kWh/100km=
      780ft/100km
      830×738ft=637.400ft
      Tehát ha otthon töltöm csak és fizetem az áramot, akkor is csak a harmada. De nyáron volt hogy csak 15kWh volt a fogyasztás.
      Nekem mint taxisnak az idő pénz. Tehát ha valaki tudja mit jelent ez, akkor én igen. Pláne, hogy ne tudok otthon tölteni, tehát, minden kezdés vagy végzés plusz idő. Kb.30 perc. További idő a munka közbeni töltés. De minimum 2000ft-ot spórolok 30 perc alatt. Továbbá 15 perc a kötelező szervíz. Másfél év, 83000 kilométer, hiba nélkül, olajcsere nélkül, stb. A hatótáv probléma eltörpűl a rengeteg elöny mellett amit az autó nyújt.
      Amúgy ennyit a saját autómba is beletettem mikor nem is az volt a munkaeszközöm. Tehát magánemberként is jobban jártam volna már akkor.

      • Csaba Homoki-Szabó

       Tamás, nagyon hasznos a hozzászólása. Arra a tapasztalatára kíváncsi lennék még, hogy a 80000 km alatt mennyit esett az akkumulátor csomag kapacitása? Illetve arra vonatkozóan sem találtam még információt, hogy Magyarországon cserélik-e az elhasználódott akkumulátorokat és mennyiért. Ön esetleg tudja rá a választ? Köszönöm

 • Myxomatosis

  Ennek ellenére elég gyorsan terjed. Inkább arra lennék kíváncsi hogy miért, ki és minek vesz ilyet?

  Azt sem tudom hogy mi az az indok amiért valaki vesz egy óriási plug-in terepjárót, és a belváros közepén, szűk egyírányú utcákban parkolászik vele.

 • Ha jól olvasom a grafikont akkor a plugin-hibrideknél az értékvesztés a legnagyobb “költség”, a karbantartásra kb annyit költöttek mint egy benzines vagy pure electric esetében. A legnagyobb karbantartási költséget a dízeleknél mérték. Szóval az értékvesztés miatt szívás anyagilag a plugin-hibrid.

 • Csak egy hülye

  Hozol egy döntést (erre régen is sokszor volt példa), akkor akár szöges ellentétét is hangoztatod annak, amit előtte, s ráadásul onnantól az lesz az egyetlen és kizárólagosan helyes döntés.
  Jó, hogy felsorolsz a plugin-hybridnél egy csomó problémát, ami a karbantartás részre vonatkozik, az meg a soványka cikkből, s egy nem túl részletes oszlopdiagramból is kiderül, hogy na pont ez ugyanakkora tétel, mint a tisztán elektromos autóknál.
  Az egyetlen nagyobb volumen a phibrid esetében, azaz értékvesztés. A többi piacot nem ismerem részletsen, de a magyart (ami persze nem egy meghatározó, pláne ebben a szegmensben lepkefing) megnézve érthetőbb ez a nagy szám, mert én többségében Porsche, BMW 5-7, Volvo XC90, Mercedes S és E osztályokat látok az utakon, na ezeknek eleve – motortól és meghajtástól függetlenül – a legnagyobb az értékvesztésük.
  Ja és miért vesz ember (mások szerint hülye) ilyen autót? Ezt nem tudom, maximum a magam véleményét/tapasztalatát tudom megosztani, s abban több szempont is volt, aminek a pluginhybrid pont megfelel.
  Kezdjük a végén: megkapod a zöld rendszámmal járó előnyöket, amik azért nem elhanyagolhatóak, főleg nagyvárosokban és Budapesten (parkolás, buszsáv, stb), de szerintem ez a legkevesebb, de sokak számára mégis a legkézzelfoghatóbb. Fontos, hogy mégis valamennyire környezetkímélő, főleg a városban, s főleg ha használja az ember. A pusztán elektromossal összehasonlítva nem kell hatótávolságban gondolkodni, s nem kell napi szinten az autón parázni. Nagyon fontos, hogy a modern autók rákfenéje a turbó (amelyikben van), s ezeknek halála a mai felhasználás, azaz heti többszöri városi araszolás/gyerek iskolába/edzésre hurcolászása, stb, na ezt pont megspórolja az ember, vagy legalább elnyújtja a felhasználási időt, mert mondjuk a BMW-nél csak egy turbó cseréje 5000 eurós tételről indul, s hogy mindezt kb. egy MERCEDES E osztály esetén kb. 1,5 M felárért megkapja az ember, ami az autó vásárláskori árának kb. 7-10%-a, ami valljuk meg ezen a szinten azért elenyésző az előnyökkel összevetve, na szóval ezért választ valaki pluginhybridet.

  • schvik

   Budapesten a buszsáv használat nem jár a zöld rendszám mellé, de amúgy jó ötlet lenne.

   • Csak egy hülye

    Ez így van, persze évek óta lengetik, hogy engedni fogják, de valóban igazad van, jelenleg a KRESZ szerint tilos, maximum úszóvébés matricát kell szerezni.

   • Myxomatosis

    Őt ez nem nagyon zavarja.

  • Mikor mondtam, hogy a Plug-in hibrid a jó döntés? Hol írtam a posztban, hogy a szerviz miatt drága a hibrid? Sehol. Azt írtam, bonyolult, és ami bonyolult az drága. Szövegértelmezés 1-es.

   • Csak egy hülye

    Szövegértelmezéssel ez alapján inkább neked van problémád.
    A jódöntés, az ultimate az neked most épp’ a full elektromos és az i3. Most éppen ez. “Ami bonylult az drága.” Na ja, Például az elektromos ablakemelőd ha beszarik, mert befog, függetlenül attól, hogy árammal, gázolajjal, vagy éppen benzinnel hajtod a BMW-det, az neked is drága lesz. Egy autón jó esetben a hajtással kapcsolatos problémák okozzák a legkisebb ráfordítást, emellett ott van a sok egyéb, ami pusztán az amortizálódás okán függ lerobbanni, na az a te elektromosodban is lefog, s a BMW alkatrészek és szervizdíjak bizony magasak, s neked is az lesz. Szóval sok jó meglátás, de rengeteg rózsaszín köd van a posztjaidban, miközben pont abban a színben tetszelegsz, hogy mennyire objektívan próbálod a témát megközelíteni.

    • Zsiráf Zoli

     Árnyalnám: az elektromos lassan amortizálódik, hiszen a korlátozott hatótáv miatt alig tudsz vele menni.
     Másrészt a szervizktsg valóban töredéke a hagyományos kocsikénak, ez az egyik ok, amiért a nagy autógyártók nem sietnek a használható elektromos autók piacra dobásával.

     • Ha meg dízel vagy benzinesed van és azzal mész kevesebbet, az még hamarabb tönkremegy. Csak, hogy én is árnyaljam a képet. 🙂

    • A poszt melyik mondata mondja azt, hogy a full elektromos vagy az i3 a jó döntés? Te tényleg nem fogod fel a szavakat meg mondatokat?

     Segítek:
     “Az elektromos autók már most olcsóbbak egy felmérés szerint. De ezt eddig is tudtuk, igazából az a kérdés, hogy mi a legdrágább? A benzines, a dízel, a hibrid, vagy esetleg a Plug-in hibrid?”

     Szimpla tényekről van szó, még csak nem is én gyártottam a grafikont.

     A szerviz, amiről most össze vissza beszélsz, megint csak egy tök más téma. Ráadásul ebben sincs igazad, de mindegy.

     • Csak egy hülye

      Szimpla tények, na ja egy nevetséges cikk, jézus handras, egy szimpla, egyszerű arrongáns pcs vagy, aki bármi áron meg akarja védeni a döntését. Szövegértés…omg

      • Te meg csak egy hülye vagy, és kettőnk közül te pattogsz itt mint a nikkelbolha. Olvass, értelmezz, aztán kötekedj, ha van mibe belekötni. Egyelőre ezt nem sikerült kivitelezned.

      • Fakem28

       Engedd el, nem éri meg 🙂
       Kép nélkül, név nélkül írogat mint egy pöcs azt azt se tudja hányas a kabát és szerintem még életében nem volt autója, BMW-je meg pláne ezért jön itt az ablak kapcsolóval 😀
       Én még sose cseréltettem egy BMW-ben sem ablakemelőt 😀
       Mi több turbót se pedig megyek évi 50-60.000km-t.

    • Myxomatosis

     Előbb még arról beszéltél hogy a turbó csere milyen kva drága, és gyakori probléma. Most meg benyögöd hogy az elektromos autó szervíz is drága és példának ide írsz egy 500ft-os emelő motort?

     • Csak egy hülye

      Ezekkel a hozzászólásokkal képek kaphatunk a tudásodról, ezek alapján meg ne lepődj meg, ha hozzád kb. egy rollert tudok rendelni, de gondolom arra is rájöttél, hogy még abban sem cserélsz 500 Ft-ért csapágyat.
      De ha gondolod nyugodtan fáradj be egy ötszázassal bármelyik BMW-szervizbe, hogy szeretnéd mondjuk az elektromos ablakodat megjavítani.

      • Myxomatosis

       Tényleg? Te mennyiért szoktál csapágyat venni? Ennyire ismert vagy, vagy minden eladóval előre közlöd hogy hülye vagy és minnél drágábban kéred?

      • Myxomatosis

       Ja, mea culpa, már itt is a neveddel közlöd.

  • Karnage

   Én nem is értem ezeket az embereket, BTW. Miért kell éjjel-nappal bizonygatniuk, hogy amit ők vettek az a legeslegeslegeslegjobb és a többi a nyomába sem ér? Minden párhuzamosan egymás mellett létező technológiának megvannak az előnyei és a hátrányai. Ezért léteznek párhuzamosan egymás mellett… *duh*…
   Ez kb. olyan mint amikor a nulla energetikai tapasztalattal rendelkezők egymásnak feszülnek kommentben és az egyik szerint csakis szélturbináknak kéne létezniük, a másik szerint csakis kombi ciklusúaknak, a harmadik szerint meg csakis atomerőműveknek. Szerencsére a legtöbb országban az energetikai szakemberek tudják nagyon jól, hogy egy egészséges energiamenedzsmenthez az elérhető technológiák valamilyen arányú kombinációja a legideálisabb és nem pedig egyetlen technológia eröltetése orrba-szájba.
   Tök ugyanez a közlekedesé is manapság. Lehet itt mellet döngetni, hogy a V8 a császár vagy csakis az elektromos kocsik a jók. A valóság az, hogy a teljes szegmenst lefedő széles kínálat a legjobb mert van akinek az elektromos lesz az ideális választás, de nem mindenkinek! Van akinek igenis a dízel a megfelelő választás a többszáz km-es folyamatos utazások és/vagy a töltő infrastruktúra hiánya okán és olyan is lesz, akinek pont a plug-in hibrid átmeneti technológiája a legalkalmasabb.

  • BMWfan

   Miért menne tönkre a turbó egy pár éves autóban, ha a tulaj rendeltetésszerűen haszálja?

 • W

  Ha kiepulnek a villamtoltok az autopalyak menten (ugy, h legalabb 4-6db auto egyideju toltesere alkalmas tolto egysegek lesznek), akkor egy 300-400km hatotavolsagu villanyautoval Magyarorszagon vidaman el lehet kozlekedni. Ha nyugatra megyunk akkor ott is, eszaki/deli/keleti iranyba lesznek meg bajok ezzel az elkovetkezendo 5-10 evben. Ez a realitas.
  Az aki nem Gyorbe vagy Becsbe shoppingolni jar ki, hanem napi szinten 40-50km-t, de alkalomadtan hetente elofordul hogy egyik nap 700-800-at kell belecsavarnia az autoba, annak meg nem jott el az ido.
  Itt jonnek kepbe a konnektoros hibridek. En 40-50-et szaladgalok egy nap, neha a 100-ba belecsuszom, arra mar most jo lenne akarmelyik villanyos, altalaban egyedul utazom tehat nagy hombar auto sem kellene. DE legalabb heti egy alkalom van amikor Szeged, Gyor, Nyiregyhaza, Kassa, Pozsony, Belgrad bejon a kepbe. Ezt MA csak egy hibriddel tudnam biztonsaggal vallalni, elektromossal nem (Tesla Model S nalam sajna nem jatszik). Barmennyire is olcsobb az uzemeltetese, csak a dizel/benzin/hibrid jelenleg az alternativa szamomra.

  • buvartacsko

   ezt már Handras is elmondta nem egyszer. nem kell mindig bebizonyítani, hogy nem mindenki számára megfelelő. de komolyan.

   • W

    Most a hibridekrol volt szo ebben a cikkben, h az elektromos auto jobban kifizetodo (el is hiszem, bizonyos a tesztben is emlitett kornyezetben). Erre reagaltam, h bizony sok olyan helyzet van, ahol a hibrid kifizetodobb az elektromosnal.
    ahogy egy elozo kommentelo irta, eleg durva ferdites van az oszlopdiagramokban, hiszen majd mindegyikben az ertekvesztes a 70-80%-a a koltsegeknek.
    Az elektromosok szinte alig jottek ki (amiket a nep is szamon tart, hagyjuk az 5-8 eves kiserleti nyulakat), egyaltalan hogy lehet normalisan amortizaciot megadni egy adott kategoriara. Ez a legnagyobb tetel ami total behasalas a tablazatban.
    A valodi uzemeltetesi koltsegekben pedig a plugin hybridek nem szerepelnek rosszul, foleg ha sokat hajtjak elektromosan oket (en pl otthon napelem tobbletbol jovoevtol fel is tudnam nyomni, es nem paraznek ha 750km-re megyek masnap). De koteledhetsz meg, a tenyek sajnos tenyek maradnak, a ferditesek pedig ferditesek. Ne Volvo XC90 hibridet amortizalgassunk, hanem Priust. Amugy tenyleg nem ertem egyeseknek miert kell mindig (pl Neked) az elo faba is belekotni, gondolod szamoljak valahol a hsz-eidet? Nyald ki a sajat segged tacsikam, azutan szep almokat!

    • Csak egy hülye

     Ebben az a “vicces”, hogy “szerzőnk” igazából 15 e km-es éves használatról, mint átlagról írogat szinte rendszeresen, szóval ilyen használat mellett a jelenlegi loglife-os ciklusoknál kétévente kell olajat cserélni, na meg kb. 2-3 évente első fékbetétet, 4-5 évente hátsót, s kb. 6 évente tárcsát cserélni, s ez valljuk be egy mai benzines/dízel autónál éves szinte elosztva nem egy nagy tétel, pláne nem milliós, mint amiket handrás vízionál.

     • Te csak cserélj csak kétévente olajat, a többieknek nem árt évenként legalább, de inkább 10 ezrenként, főleg városi használat mellett. Csak egyszer nézz már utána légyszi, hogy mennyi egy 15 millás benzines BMW szervizigénye, mennyibe kerül, és ezzel szemben mennyi az i3-asé. Az a baj, hogy te ótvaros fosokban gondolkozol amikbe én bele se ülnék. A 3-as BMW-men tudod mennyit bírtak a fékek? 10 000 km-t és 140 000 ft volt a csere. Tudod mennyit bír az i3-on egy fékbetét? 500 000 km-t. Olajcsere tudod mennyi a Wallisnál? 110-130 000 forint. Ha gari után meghal a turbó, 600 000. Váltó? 1,2 millió. oopsz. Sorolhatnám még, de olyan szinten fogalom nélkül vagy, hogy teljesen felesleges.

      • Csak egy hülye

       Arrogáns pcs, most is jobb autóban ülök, mint te, szóval ennyit a magas lóról. Gondolom az sem tűnt fel a te nagyon hiteles világodban, hogy pl a Mercedesnél és több gyártónál vehetsz 150 e km/6 év garanciacsomagokat, amelyekben még a kopóalkatrészek is benne vannak, na és hogy ez ne csak a prémiumok kiváltsága legyen, de pl egy 6,5 milliós fullos Honda Civichez is megveheted. Na de téged a számok és a tények nem hatnak meg.

      • Tényleg van kiterjesztett garancia? Nem mondod… És jobb autóban ülsz mint én? Úristen, most hova szarjak. Ott van az a kurva grafikon értelmezd! Az elektromos autó mindenestül kevesebbe kerül, mint bármi más. A plug in pedig a legtöbbe. Felfogod végre?

      • W

       Andras en egyetertek Veled ebben az egesz elektromos autosdis dologban. De ez a grafikon nagyon eros ferdites. Nem szabad ra alapozni semmit.
       Siman utana lehetne szamolni itteni esz ervek menten, nezd meg az e-golfot, benzines golfot, dizel golfot, egy auris hibridet mondjuk meg egy plug in priust ha aurisbol nincs (nem tudom van-e).
       Kellene nezni egy eves 15.000 – 30.000 – 50.000 futott km-t (ebbol 10.000 varos, 15.000 varos, 20.000 varos). Ezt letolni mondjuk 4 evre, valos fogyasztasokkal. Lehet az unnepek alatt lesz idom es kiszamolom.
       Amortizacio pedig oriasi bloff az e-autoknal, nezd meg mennyit er most egy es mennyi volt uj koraban, hiszen olyan szinten fejlodnek mint a mobilok az elmult 10 evben. Itt nem %-okat faragnak, hanem 20-30-50% valtozasok vannak ket modell kozott ugyanazon gyartonal.
       Egyebkent azzal szamolt-e a grafikon, ha mondjuk hetkoznap a plugin-emet csak elektromosan hasznalom mert a napi 40km eleg, hetvegen a videki rokonhoz meg lemegyek benyoval? Ez is tok realis lenne az en esetemben is (heti 1-2 hosszabb ut). Szoval ovatosan nyulj ehhez a grafikonhoz, mert eros csusztatasokon alapul.
       Nem kalkulal olajar ingadozasokkal, amikor megint beszakad az olaj ara, joval olcsobb lesz az uzemeltetesi koltsge a benzin/gazolaj uzemueknek. Es azzal sem szamolnak h a villamosaram ara pedig maszik felfele. De ezek nuanszok az amortizacios bakloves mellett…

      • zsoldos attila

       …már bocsi András, de megint “elkalandoztál” egy kicsit?! Ugyanis 15 milláért nem egy i3-as méretű és komfortú BMW-t kapsz!

      • Hanem egy benzintemetot.

 • Goliath

  ket dolog jutott eszembe. eloszor, h nekem teljesen eletszerutlennek tunik, hogy MO-n egy zold rendszamos plug-in Toyota Priusnak nagyobb legyen az ertekvesztese mint egy simanak. nem tudom a tanulmanyban milyen tipusok szerepelhettek, de eleg eletszerutlen az az ertekvesztesi kulonbseg a ket – ugyanolyan bonyolult – hibrid kozott.
  masodszor pedig ez:
  https://jalopnik.com/comment-of-the-day-do-the-math-edition-1797035708

 • Treil

  “Ez utóbbiról meg milliószor beszéltem már, az átlag magyar például évi
  16 000 km-t megy, erre szinte bármelyik elektromos autó megteszi.”

  Ez önmagában nem számít, mert az a lényeg hogy megy. Mert ha megy évi 100 ezret csak városban, folyamatos töltésekkel akkor az elektromos a legjobb, ha megy 16 ezret hogy ritkán de pályán megy 400km-eket akkor a lehető legrosszabb. Persze ez két véglet, a gyakorlat kettő között van, de ad egy irányt milyen kocsit érdemes venni.
  Évi 16.000 km városban, 4 milliós 7L átlagfogyasztású benzines éves üzemanyagköltsége 400Ft/L-el

  számolva 450 ezer forint. 8 millió alatt nem kapsz még egy e-up-ot sem, szóval 10 év alatt éppen behozta egy Leaf az árát. Aztán mindenki eldönti mennyi különbözetet ér meg neki a dolog, nem véletlen hogy nem szaladgálnak elektromos autók az utakon egymás mögött.

  • Felesleges matekoznod, ott a grafikon, mások matekoztak már helyetted. A 7 literes fogyasztás egyetlen szám, egy csomó mindent elfelejtesz, nem írom le századszor is.

   • Rorschach

    Felesleges gondolkodni, mas megteszi helyetted. Ha egy cikkben valami szerepel akkor az biztosan ugy is van.

    • Te egyetlen adattal számoltál, ők egy kicsit többel, több féle autóval.

 • iT

  Viszont egy normál hibrid, használtan véve remek választásnak bizonyult: 3-4 literes fogyasztás és szuper autó. Kíváncsi lennék a felmérés mely autóknak nézte az értékvesztését, mert ahogy körülnéztem nem ezt a tendenciát látom.

 • Zoli

  Szerintem van olyan helyzet, amikor megéri plug-in hybridet venni, legalábbis remélem, mert én nemrég rendeltem meg egy Kia Nirot ilyen kivitelben. A Niro gyári adat szerint 58 km-t tud megtenni tisztán elektromosan, ha ebből leveszek 25%-ot, akkor talán már reális értéket kapunk, vagyis várhatóan 43,5 km körül tudok majd megtenni vele elektromos módban. Mielőbb a vásárlást eldöntöttem, minden nap felírtam, hogy mekkora távolságot teszek meg 40 napon át, összesen 7 olyan nap volt, amikor többet mentem, a 43,5-ös hatótávot és azt feltételezve, hogy minden éjszaka feltöltöm a kocsit, 932 km távolságból 825 km-t tudtam volna megtenni teljesen elektromos módban. A kocsit szinte csak a városban használom, ezen kívül évente 5-10 alkalommal utazom párszáz, és 1-2 alkalommal pár ezer kilométert a kocsival. Fontos volt még az is, hogy legyen elég hely a kocsiban, és hátra szétszedés nélkül, egyben beférjen két kerékpár (tudom, ez extrém igény). A kocsi nekem azért éri majd meg, mert:

  – Az éves teljes távolság 70%-a városban zajlik, aminek 85-90%-át teljesen elektromos módban tudom megtenni. Ha lesz kiépített töltőhálózat, az arány fel tud menni még magasabbra. Az üzemanyagköltségem nagyon alacsony lesz.

  – A nagyobb utazásoknál nekem szempont volt, hogy ne kelljen tölteni 2-3 óránként, szeretek egyben sokat menni.

  – Olyan zöld rendszámos kocsi, ami elmegy legalább 50 km-t elektromosan és elégséges méretű raktere van, valamint szerintem jól néz ki, nem nagyon van.

  – Kedvező az adózása. A parkolás ingyenes, erre eddig sokat költöttem. Ha benzines, hybrid módban használom a hosszabb utakon, még mindig kedvezőbb lesz a fogyasztásom, mint egy hagyományos kocsival.

  Összegezve tehát szerintem egy plug-in is jó lehet, ha a tulajdonos feltölti és a futás nagy részében elektromosan használja, ugyanakkor nagyobb utakra sem akar lemondani a hagyományos üzemanyagok nagyobb hatótávolságáról.

  • W

   Szerintem racionalis, kompromisszummentes jo dontest hoztal!

   • zsoldos attila

    Szerintem is! Zoli jó döntést hozott, Handrás meg nem, most még nem tudja, de majd rá jön! A plug-in jóval olcsóbb az e autóknál, és használhatóbb is! Ez egyszerű matek! Ennyi!

 • iT

  Na már látom, hol a csavar. 1 évet vizsgáltak összesen… ennek így, semmi értelme, nem egy évre vesz autót az ember. Több értelme lett volna mondjuk 5-6 évet vizsgálni, és úgy megfigyelni az értékvesztést.

  • Csak egy hülye

   Puszta tényekkel és adatokkal felsleges próbálkoznod. 🙂 Az itt célt nem ér. S az is megérne egy misét, hogy az elektromos autók most hangoztatott pénzügyi előnyei, ami miatt megéri a drágább ár, pár év múlva a semmibe vesznek, mert a töltőhálózat kiépítése, s az elterjedés bizony magával fogja hozni a végfelhasználóknál a jövedéki adó megjelenését, na akkor az ingyen töltésnek annyi, s kb a tankolással egyenértékű lesz az ráa, plusz én eddigi új autóimat mindig 8-10 évre vettem, s ezzel a ciklussal számolva bizony egy e-autó – a jelenlegiek biztosan – rendesen használat mellett már akkucserés lesz. Az mennyibe is kerül mondjuk egy i3 esetén? Nem tudom, handras talán tudja, de így látatlanban szereléssel, beüzemeléssel együtt kb. 2-3 millióra tippelnék. Na ha ezt majd akkor visszaosztja az ember, akkor már baromira nem lesz olcsó az áram, s a fenntartás.

   • Akkor mondok tényeket, mert megint légből kapott dolgokkal dobálódzol. 8 év gari van az aksikra. A Tesla tesztjei szerint 500 000-1 millió kilométert mennek el a mai akkumulátorok, mielőtt 80 százalék alá esnek. Az i3-ban jelenleg 9000 euró az akupakk ára. A jövedéki adó ki tudja mikorra lesz bevezetve, csak a lehetőségét foglalták törvénybe.

    • Csak egy hülye

     Jaja, légből kapott… azért a 8 évet és a körülbelüli összeget is sikerült belőni. Aztán, majd a gari lejárta után térjünk vissza, hogy kell-e cserélned vagy nem. A jövedéki adóról meg annyit, hogy a magyar állam harmadik legfontosabb bevétele (ÁFA és SZJA után), nagyságrendileg 1,5x a társasági adónak, melynek legnagyobb részét az üzemanygok jövedéki adója teszi ki, szóval egy esetleg két éven belül nem várható változás, de egy esetleges elterjedés és számszerűríthető bevételkiesésnél azonnal lépni fognak, efelől nem lehet senkinek kétsége. Az elektromos autók elterjedésének biztos lesz pozitív hozadéka (töltők számának emelkedése, stb), de abban a pillanatban lesz negatív is.

    • Csaba Homoki-Szabó

     András, szerintem az akkumulátorok élettartama és azoknak a csere költsége egy igen fontos kérdés. Más természetesen egy első autó tulajdonos szemszögéből és egy használt autó vásárló szemszögéből nézve. A Tesla tesztjei lehet, hogy jók, de a Nissan Leaf tapasztalatai viszont igencsak rosszak. 100.000 km alatt elveszthetik az eredeti kapacitásuk 30%-át is. Egy angol nyelvű videot találtam YouTube-on amiben elmondják, hogy az akksik romlása nagyban összefügg a használattal is. Így ha valaki sűrűn terheli, akár napi szinten is lemeríti és sűrűn gyorstölti az akksi nagyon gyorsan elhasználódhat. Egy Tesla hatótávja bő 3x-osa egy Leafnek, ezért nincs is úgy igénybe véve. Engem pont érint a kérdés, mert egy tökéletesen működő közel 18 éves Prius-t szeretnék valamikor lecserélni egy másik autóra aminek az összfenntartási költsége kisebb. Ha az amortizációtól eltekintek, egy 3M Ft-os Leaf tűnik a legjobb választásnak, de ha milliókért kell benne akksit cseréltetnem, akkor a legrosszabbnak. Ugyanez a kérdés felmerül a plugin-eknél is. Valójában nem olyan nagy az üzemanyag megtakarítás, kb évi 130000 FT egy plugin Prius esetén napi 2x töltés 40km vezetés esetén. Csakhogy az akksi itt is litiumos nikkel-metal helyett. Egy sima hibridben cellánként cserélhetőek az akksik. Egy cella használtan 10e Ft. Mi újság a plugin litiumos akksijánál? Ha 6 évre veszek egy ilyen autót, megspórolok max 800e Ft-ot. mennyibe kerül az új akksi? Egyébként a hasznaltauton majdnem egy árban vannak a plugin Priusok az azonos km-t futott és korú sima hibridekkel. Ez két dolgot jelent. 1, az amortizáció valóban lényegesen nagyobb egy pluginnél, 2 vajon miért nem ér sokkal többet egy plugin a sima hibridnél a vásárlóknak?

     Magam is szeretnék elszakadni a belsőégésű motoroktól és tiszta energiával járni lehetőleg minél olcsóbban, de sajnos minél többet foglalkozok a témával annál bonyolultabbnak tűnik a helyes választ megtalálni, hogy merre tovább?

     Természetesen megértettem, hogy a cikk miről szól, de szerintem ez csak az első autó tulajdonosok számára hasznos grafikon. Ha valaki 6-12 éves koráig használja az autót, ott vszg jelentősen változnak az arányok. Üdv 😀

     • A leaf kivetel. Nincs benne aksi hutes, emiatt hullik el az akkumulatoruk.

 • Kovács Laci

  Gyerekek egyszer régen hallottam egy ismerősöm meglátását, ami ma is igaznak bizonyul.

  Ha kiváncsi vagy nagy futásteljesítmény mellett milyen auto kifizetődő beszerzés, üzemeltetés, megbizhatóság, értékvesztés összességét egybevéve, akkor nézd meg mivel jár a taxisok tömege.

  Ott biza az látszik, hogy a hibridek igencsak szaporodnak. Kiemelten a Priuszok, Priusz+ok.

 • TomiGonzo önkéntes-provocateur

  Csak egy apro megjegyzes a cikkhez/tablazathoz, az ertekvesztes resze azert ha nem is egyertelmuen de megkerdojelezheto. Egy gyors keresest csinaltam, 2013s, ~50ekm futasteljesitmennyel kerestem mobile-n 3 tipust, i3, Prius Plug-in, Leaf. Valoban az i3 (premium kategoria?!) tartja a legjobban az arat (euro ertekben szamolva), a kriteriumok szerinti darabok 22e€ korul mozognak, a Toyotat kb 18e€ korul lehet megtalalni, Leafer 14e€ lehet elkerni ilyen adottsagokkal. Az autok uj arai ha nem is ekkora de hasonlo relacioban allnak, i3 boven 40e€+, Toyota kb 40€, ujLeaf 37€. Innentol lehet okoskodni, hogy osszegben/szazalekban mit buknak ezek az autok csak a korosodasukkal, ill hogy ez miert is van (premium, kozepkategora, hetkoznapi kivitel/fapad stb). Szoval mint legtobbszor a statisztikak fenntartasokkal kezelendoek;)
  ui.: az arakat nem eurocentre neztem, de elfogadhato kerekitessel irtam ide (csak a fillerbaszogatas vegett)

 • Veres Attila

  Szívemből szól

 • Ady Krisztián

  A 2-es pontban hiszek, szükséges rossz. Nekem pl. jó kompromisszum lenne, mert sokat megyek kicsit városban, ezért töltögetném, viszont néha hosszabb távra is mennem kell (ami nem látható előre), ezért jól jönne a nagy hatótáv…

 • Pet

  Ezt az olcsó szervízelést sztem felejtsük el. Az autógyárak gondoskodnak róla, hogy a villanyautón ne bukják a szervízdíjat, mint árbevételük egyik nagyon jelentős részét. Múltkor volt egy villanyautós cikk, ahol az átlagos szervízköltségeket taglalták típusonként. Vettem a fáradtságot, és számolgattam egy kicsit a VW-re. Nekem most Golf7 1.4TSI-m van, aminek a 30ezres (2 éves) átlag szervízdíja 60k huf. Ugyanez egolfnál ugyanerre a ciklusra 45k huf, pedig az elvégzett munka csak töredéke a benzinesnek. Én ez utóbbit arcátlan lehúzásnak tartom.

 • J_az_okoskodó

  Jézus, ez mekkora sznobéria megy itt, Úristen 😀 Mint a south park
  részben, amikor a Prius-os arcok a saját fingjukat szagoljak.. Most
  találtam ezt a blogot, a hibrideket nézegettem éppen.
  Én is
  barátkozom ezzel az elektromos és hibrid világgal, h ha majd már csak ez
  lesz, akkor képbe legyek. Rohadtul nem vagyok ellene, sőt.

  De ezek az indokok, amik itt mennek..

  I.
  környezetkímélő.. blah.. Most éppen mondjuk azt, hogy az. Majd ha
  mindenhol elterjednek ezek az autók és a töltőállomások, azokat is el
  kell látni valamivel. Gyönyörű szép gondolat a weblap tetején a
  szélerőművek a vidéki tájon. De ha mindenki a napi 24 óra bármelyik
  percében akar majd autót tölteni, ahhoz folyamatos energiaellátás kell.
  Erre egyik megújuló energiaforrás sem alkalmas, az északi
  szélerőműfarmok bődületes energiája is lefolyik a hajnali órákban. Mivel
  váltóáramot nem tárolunk, a lapos órákban kiegészíteni kell őket, hogy
  folyamatosan fedezve legyen a megnövekedett energiaigény. Nem beszélve a
  megújúlók kiszámíthatatlanságáról, amit többnyire gyorsfelpörgésű
  gázturbinákkal korrigálnak jelenleg. Persze, nem a nagyvárosokba pöfögik
  majd ki az autók a szennyet, ahol Te laksz, hanem majd a vidéki
  levegőbe a hőerőművek koncentráltan.
  Nem beszélve az elhasznált
  akkumulátorok tárolásáról, ugyanez vonatkozik azokra a napelemekre is,
  amikkel sokan számolnak, h ők majd otthon arról töltik a kocsit..

  II.
  Elektromos autók értékvesztése meg ez a nyomoronc grafikon 😀 Te, aki
  megengedheted magadnak, hogy második autóként tartsál elektromos autót
  10milliárt, Te biztos nem fogod még különösebben beszopni. 4 év múlva is
  sláger lesz. De még lehet, h Te sem jársz jól.
  Te nyilván túl fogsz
  adni az autón az aksigarancia kb. felénél, mondjuk 4 évesen, amikor még
  minden rendben van a kocsival amúgy is. De aki Tőled megveszi további 4
  évre, az kinek adja el majd a 8 éves technológiát, mondjuk 4ed vagy 5öd
  akkora hatótávval, mint ami akkor elérhető lesz valószínűleg jobban
  elérhető áron, mint most?
  Én sem vennék senkitől egy kihajthatós
  Nokiát, amin még 3g sincs, nemám LTE, úgy hogy tudom, h még kb. a
  vételára felett egy raklap lóvét kell fizetnem egy új akksira nemsokára,
  h egyáltalán be tudjam kapcsolni. Valójában aki Tőled megveszi az
  autót, erősen sarkítva kb. a kukába szórja a pénzét. És egyébként ha nem
  hülye, akkor belekalkulálja ezt a Neked szánt vételárba is, és akkor
  csúnyát buksz Te is.
  Mondhatod azt, h de az üzemanyagáron spórol a 4
  év alatt, de ha kicsit a jövőbe helyezzük ezt a szitut, akkor valszeg
  már az elektromos töltésnek is durvább árai lesznek, mint most.

  Ehhez
  viszonyítva ha nem luxus kategóriában gondolkozunk, egy most szalonban 5
  millás benzines autó ára kb. 50%-ot vagy kevesebbet esik 8 év alatt a
  magyar piacon, ha normál felhasználással használták, vagy azt jól
  hazudják.

  Sőt ehhez képest az általad lehúzott jelenlegi plugin
  hibrid, ami egy tankkal és egy töltéssel a világból kimegy..
  Valószínűleg versenyképes marad 8 év múlva is egy akkori elektromos
  autóval. És még egy akkucserével számolva is megfogja érni az árát. És
  valószínűleg nem fog dupla vagy erősen megnövekedett költséget vonzani a
  karbantartás a dupla meghajtás miatt, mert egy autónál többnyire nem
  ezzel van a gond. De ezt egyébként a szent grafikonod is jól tükrözi.
  Vagy a régebbi Priusok mai állapota.

  Bocs, h szélsőséges voltam, de Te is az vagy kurvára.

  Nem
  értem miért nem lehet szimplán azt mondani, hogy szereted az elektromos
  autódat vezetni, mert kényelmes, mert ez az elektromos technológia
  vonzó, hiszen a mai technológiák mellett a benzines/dízel motornak még a
  hangja is elavultnak hat, meg mert egyedinek érzed magad Tőle és mert
  Neked nem számít valójában, h megéri-e. Oszt kész. Fasznak kell ezt
  idióta indokokkal alátámasztani.

  • Teljesen fogalom nélkül vagy, tájékozódj még kicsit.

 • Demkó Krisztián

  András! A cikk érdekes, hasznos, bár szerintem minden autófelhasználót máshogyan érint, hiszen (statisztika ide, statisztika oda) mindenki másként, más megközelítéssel használja, más érzelmekkel tekint a saját autójára.
  Én csupán azért írok, mert én is számolgatom, hogy megéri-e a hibrid vagy az elektromos autóra váltás, de nálam csupán az az egy a különbség, hogy nem 4-6 év használattal kalkulálok, hanem 10-15+ évvel. A mostani autónk is túl van már a 11. életévén és köszöni szépen jól van. Megbízhatóan teszi a dolgát, még ha volt is pár javítani való rajta … igaz van is benne 300.000 km. Mondom ezt azért, mert ha a fenti diagramból csupán a használat során felmerült költségeket (karbantartás, biztosítás, üzemanyag, áram) nézzük, akkor mindjárt máshogy alakul a sorrend akkor, ha valaki hosszú távon számol és nem a “cseréljük le az autónkat 3-5 évente” hozzáállást követi, ami szerintem sokkal nagyobb pazarlás és CO kibocsátást eredményez, mint bármilyen meghajtású autó használata.

 • Szanyi

  Érdekes egy cikk. Én még mindig úgy vagyok vele, hogy inkább használom még 3-4 évig a 4-4,5 literes fogyasztású dízelemet. Ezidő alatt nyomon követem, hogy hova alakul ez a plug-in hibrid/elektromos dolog, talán azalatt az idő alatt több töltőt is telepítenek azokra a részekre, amerre sokat járok. Amennyit fejlődtek ezek a technológiák az elmúlt 1-2 évben, az alapján még többet fognak a következő 3-4 évben. Majd kivárom, hogy mi lesz az új magnézium/ionos folyadék alapú nagy energiasűrűségű akkumulátorok fejlesztésével. Azzal nagyot ugorhat a piac, ha a laborokból kikerül az iparba…

 • Mihály Gàbor Herczeg

  Elbizonytalanodtam!! Eddig plug-int akartam venni hogy dolgozni vagy bevásárolni (5-10 km) olcsón, csak elektromosan menjek, de ha fel akarok menni pestre meg vissza, ott a benzinmotor….. Én győri vagyok itt nincs ingyen parkolás a zöld rendszámnak csak ha full elektromos, ezért ez nem játszik. Szívem szerint elektromosat vennék ha minden benzinkúton lehetne áramot is tankolni!!! Mit vegyek most?? Ja és családi házban lakok, otthon nem gond a töltés…

 • zsoldos attila

  Üdv mindenkinek! Horváth Andrásnak mondanám, hogy a jelenlegi ár-érték viszonyok mellett, még mindig nem éri meg ‘villanyautóval’ járni hazánkban! SENKINEK!!! Még a taxisoknak sem! Olyan nagy a vételári különbség a ‘normál’ és a ‘villanyautó’ között JELENLEG, hogy semmilyen kedvezmény, szerviz, üzemanyag eltérés, nem fedezi a vételári különbséget a két autó között! Nem a hatótáv, vagy a töltési infrastruktúra a probléma, ezek majd megoldódnak, hanem az irreális árkülönbség! Ha valaki racionálisan gondolkodik, akkor most még, nem vesz “villanyautót”…!

  • Aha. En 10-ert vettem volna benzinest ehelyett 10-ert vettem elektromost. Akkor magyarazd el kerlek, miert nem eri meg nekem, hogy sporolok havi 60000-et benzinen, plusz a szervizen.

   • zsoldos attila

    Szia! Először is köszönöm, hogy válaszoltál! Nos, az összehasonlításod nem korrekt! Egyrészt, ilyen szegmensben, ahol a BMW-d van, nem 10 milla egy sima benzines, még újonnan sem, max hét, másrészt a kocsid nem új, ha jól tudom! Ergo nem jó az összehasonlítás! Ha jól tudom nem közlekedsz annyit egy hónapban, hogy havi “60 000” legyen az üzemanyag számlád! Ahhoz kb. 2000-2500 km kellene megtenned havonta, 7 literes átlagfogyasztással, az évi cirka 25- 30 000- es táv! Ha jól tudom, saját elmondásod szerint, ennyit nem hajtasz!

 • zsoldos attila

  Véleményem szerint rosszul tetted, de ez legyen a te bajod és matekod! Nem állítottam, hogy neked volt 7 literes fogyasztású autód! A fenti számításom egy példa volt arra, hogy mennyit kell menni havi szinten egy kompakt benzines autónak átlagosan ahhoz, hogy 60 000 forinttal megrövidítsen! Továbbra is az a véleményem, hogy nem autókázol annyit, hogy egy korrekt és ésszerű relációban összehasonlítva a villanyautó legyen a nyerő! Hangsúlyozom, JELENLEG!!! Te mondtad azt, hogy az ember soha nem racionálisan vásárol autót! Most mégis ezt próbálod bizonyítgatni ország, világ előtt.

  • Azt is elmondtam, hogy nekem fontos, hogy jo auto legyen. Ne egy atlagos 7 literes fogyasztasu auto, hanem orom legyen vezetni. Amit lecsereltem erre az 16 litert evett. Szamolj.

   • zsoldos attila

    Nyilván ez egy nagy teljesítményű sportkocsi féleség lehetett, amelyik ennyit fogyasztott!? Ezt hangsúlyozom, ha már összehasonlítasz, akkor az reális legyen! Az i3-nak a kategória “társai” pl. a clio, mazda 2, a polo, stb. Ezekkel kell összehasonlítanod, ha korrekt és racionális költségvetési különbséget szeretnél kiszámolni! Ha így teszel, akkor most még nem éri meg villanyautózni, ez teljesen egyértelmű! Persze, ha érzelmi alapon közelítesz a dologhoz, az más, az felülírhat mindent, akár! András, senki nem vitatja, hogy e autóval különösen nagy élmény autózni, de nem racionális! Én is vezettem már i3-at, leaf-et, e-golfot is! Nagy élmény volt mind!

    • A Clio meg a Polo egy foshalom az i3-hoz képest.

     • zsoldos attila

      Üdv András! Abban nem akarok vitázni, hogy melyik a “foshalom” és melyik nem! De az tény, hogy a méretbeli kategória társai az i3-nak, ezek az autók és társai, de ha a ‘golf’ kategóriát nézzük, még akkor is olyan az ár különbség, hogy nem lehet kiautózni! Szép napot!

      • Meretben sem egymkategoria, foleg belso teret nezve.

      • zsoldos attila

       A golf is…? Ugyan már!

      • zsoldos attila

       A golf, hasonló felszereltséggel, legalább 5-6 millával olcsóbb, mint a te autód! Ezt nem lehet kiautózni, még akkor sem, ha az i3-ad termelné az energiát! Ha ezt nem látod be, akkor nincs közöttünk érdembeli közös faktor, legalábbis ebben a témakörben!

      • zsoldos attila

       A költségekkel kapcsolatban minden cikk elfelejti az alternatíva-költséget. Ha én 4 millió forinttal többért veszek egy autót, csak azért mert az elektromos, akkor illene számolni ennek az összegnek az elmaradt hasznával is. Ha ezt a plusz pénzt a bankban hagytam volna, akkor ott kamatozott volna addig is, ez az a veszteség, amit szinte mindenki elfelejt.
       Ha új korától nyolc évig használom az autót, és négymillió forinttal nagyobb volt a tőkebefektetésem, mint egy hasonló benzines autónál, akkor ez a plusz összeg prémium állampapír hozamaival (infláció plusz 3,25%, szerényen számolva 4%) számolva TBSZ számlán 1,47 millió forintot kamatozott volna, ennyivel többet buktam a benzines autó tőkeigényével szemben.
       Ez csak az elmaradt kamatok miatti veszteség a magasabb vételár miatt. A nagyobb amortizáció miatti veszteség a másik nagyobb tétel.
       Ez az amortizáció, vagy értékvesztés különösen nagy az elektromos autóknál az akkumulátor miatt. Például a Nissan Leafre adnak 8 év akkugaranciát, azonban a gyártó sem igen mond 12 évnél hosszabb időtartamot az akkumulátorra. Ez azt jelenti, hogy a használat és a szerencse függvényében az aksik valahol 9-15 évig bírják.
       Mivel egy új akkucsomag beszerelés nélkül is közel 3 millió forint, ami sokkal több, mint egy tizenéves autó értéke, nyugodtan mondhatjuk, hogy (átlagosan) 12 éves korukra ezek az autók gazdasági totálkárosak lesznek. Ne felejtsük el, hogy hiába tennénk bele új akkumulátort, még mindig egy 12 éves öreg autónk lenne, ami még mindig nem érne annyit, mint a ráköltött összeg.
       Sőt, pont ezért már 7-8 éves korában is nagyon nehezen lehetne eladni ezeket az autókat a várható közeli vég és az addigra erősen lecsökkent akkuteljesítmény miatt. (A 12 éves akkuélettartam is csak tippelt időtáv, hiszen még nem is léteztek olyan elektromos autók 12 éve, amelyek az aktuális lítium akkutechnológiát használják.) Ha egy hasonló, hagyományos autó 10-12 évesen még ér egymillió forintot, akkor ez újabb veszteség, ami csökkenti az elektromos autó előnyét.
       Ha 12 év múlva ez az autó nulla forintot ér és infláció feletti 3,25% kamattól estem el évente azért, mert az autóban állt a pénzem, akkor az összes finanszírozási költségem csak az infláció feletti hozammal számolva, mai értéken 13,21 millió forintomba került az autó, minden más költség előtt. Durván 1,2 millió forint évente.
       Ha veszek egy jól felszerelt, vadonatúj Focus-t 5,2 millióért, amit el tudok adni 900 ezer forintért 12 évesen, akkor 6,73 millió forintomba került az autóm finanszírozása. (Ugyanúgy amortizáció és elmaradt kamatok.)
       A különbség 6,48 millió forint, évi 540 ezer forint. Ez 1688 liter benzin, ami elég több mint 21 ezer kilométerre, ha átlagban 8 liter/100 kilométert fogyaszt a kocsi. Ha az áram ingyen lenne, akkor is évi 21 ezer kilométert tudunk autózni 320 Ft-os benzinnel, csak az elektromos autó többletárából. És már tudjuk: az ingyen áram sem fog örökké tartani.

      • Van videom a golfrol, nezd meg. 11 milla az induloara, az i3-nak 11,4.

      • zsoldos attila

       Golf GTI BMT 2.0 TSI DSG
       220/162 1984 cm3 DSG váltó 6 fokozatú 8 390 470 Ft Ez a legdrágább golf, gyári kivitelben, ma a piacon!

      • Az elektromos golf arat irtam. 🙂

      • zsoldos attila

       Tudom! Ezért írtam a GTI-t, hogy lásd, még így is kb 3 millió a különbség a normál és a villanyautók között! Sok, indokolatlanul sok!

 • zsoldos attila

  Robi, minden szavaddal egyet értek! Mihály Gábornak, ha elfogadja, azt tanácsolom, egyenlőre maradjon hibrid autónál, és ha tud otthon tölteni, akkor plug-in hibridnél! A villanyautózásnak még nem jött el az ideje! Sem az ára, sem a hatótávolsága nem kielégítő még!