Elhagyom az Apple hajót, avagy viszlát Apple! ÉLŐ

Ez a nap is eljött. 15 év Apple, most pedig vége. Ahogy ígértem élőben mondom el, hogy miért döntöttem így, miért nem akarok már Apple termékekkel foglalkozni és arról is mesélek, hogy mik a terveim a jövőre nézve. Klikk a Youtube lejátszás gombra.

Lehet kérdezni, nyugodtan majd. Nem biztos, hogy mindenkinek tudok majd válaszolni, de a fontosabb kérdéseket átküldik nekem. Nem kell aggódni, az adás természetesen visszanézhető lesz, ha esetleg lemaradtál róla.

 • sandorolah

  Azt hiszem tényleg igazad van. Sajnos az Apple konkurencia nélkül van már évek óta. És ezt piszkosul ki is használják. De én még maradok. 25 éve Apple. Már az életem része.

  • Legyél nyitottabb!

   • r3dsnake

    Nincs mire nyitottnak lenni.

    • Nem vagyok egy nagy gurman, szóval az biztos nem lesz. 🙂

 • Vogon

  Handrás, nincs kérdés, ez így volt korrekt ahogy elmondtad.

  “Ennyi”

 • Myxomatosis

  Végre Handras, én már régóta érzem hogy visszafogod ezt a kritikád az apple-vel szemben.

 • Tamás Mohilla

  Kedves Handrás! Hajrá! Sok szerencsét is kitartást ! Hajrá!

 • Valter Nagy

  Tetszik hogy nem vagy elfogult és fanatikus! Nem mintha sokat számítana. de sokat nőttél a szememben!Én is imádom de nem azért szerettem meg amilyen most.

 • Myxomatosis

  Tudod mennyi energia van egy lipo aksiban? Nem véletlen nem fejlődik, konkrétan egy nagyon durva bomba lenne belőle ha növekedne a kapacitása. Ha egyenértéküvé nőne a benzinnel/lpg-vel és meghibásodna valószínűleg egy fél kerületet lerobbantana.

  • Krisztián Kovács

   Sok energia nincs benne (már mihez képest persze) csak azt kis idő alatt le tudja adni :).

 • hozsika

  sajnos igazad van…

 • Norbert Bacsko

  Mar Steve Wozniak is megmondta: “A reszvenyesek megolik az innovaciot az Applenel” Tim Cook pedig a reszvenyesek kiszolgaloja illetve szerintem az o erdekeit tartja szem elott nem pedig az Apple vasarloket. Nem veletlen, hogy sok mernok megy at a Teslahoz dolgozni az Appletol.
  A Tesla ma az a ceg am ami az Apple volt valaha.

  • Myxomatosis

   Tesla… Elon Musk egy jó marketinges 0 tudással. Teljesen hiteltelen.

   • Steve Jobs sem értett sok mindenhez, csak jól látta a jövőt, és lojális emberekből ki tudta hozni a maximumot.

    • Myxomatosis

     Én egyébként nagyon bírtam, de ez a hyperloopos össze-vissza kamuzás(?)/teljes fogálmatlanság, erős kételyeket keltett bennem. Lehet a spaceX is csak egy marketing fogás, amit látszatra csinálnak ócsóér, mert jó reklám, de a Marshoz köze sincs. És ebből pedig jön az hogy a Tesla vajon mennyire kompetens cég, és hogy lehet csak egy óriási hype függönyt húztak a cég köré, ezt bizonyítja a gyatra gyártási kapacitás is.

     • buvartacsko

      LOL.

     • Narzis

      A Tesla egy marginális méretű gyártó a piacon, még jó, hogy kicsi a gyártási kapacitása.
      Azonban látszik, hogy az elektromos autók viszonylagos sikere ilyen irányú fejlesztésekre ösztönzi a nagy gyártókat, akik várhatóan jobb eredménnyel, és könnyebben veszik majd az akadályokat, mint a Tesla és Elon Musk.

      Az biztosnak kezd látszani, hogy az elektromos autózás a jövő, és ha tényleg így lesz, akkor ez nagy részben A Teslának lesz köszönhető, még akkor is, ha pár év vagy egy évtized múlva eltűnik a süllyesztőben. Nem mellesleg a Tesla akkumulátorgyártó kapacitása jelentős mértékben nő, ezért ha az autópiacon nem is, de az akksigyártásban talán még ki tudja hasítani a maga szeletét a tortából.

   • bounty

    0 tudással? Az az ember egy fotografikus memóriájú zseni. Fogalmatlanul állítasz dolgokat.

    • Myxomatosis

     Ez is csak az állításomat igazolja, téged is beszopott a hype, de nagyon. Én fogalmatlanul állítok dolgokat? Akkor mond el mit tudsz a fotografikus memóriáról, és arról hogy hogy lett bebizonyítva hogy Elon Musk-nak az van?
     Ja hogy olyan nem is létezik, esetleg pár hihetetlenül ritka autistára fogható rá, de soha senki nem bizonyította hogy bárki is rendelkezne ilyen memóriával.
     Zseni? Minden bizonnyal az, üzleti zseni, aki valamennyit ért a fizikához.
     Én is egy zseni vagyok, sőt még te is, de ez ebben a helyzetben mit sem jelent.

     • Malachi_eF_Constant

      Alapító és CTO a SpaceX-nél, több szabadalom fűződik a nevéhez, mérnök, programozó. Mindegy, hogy minek nevezed, de legalább annyira műszaki ember, mint amennyire reklám és üzletember. Sőt, az ideje 80%-át a mérnöki munkának szenteli, egyszerűen mert az érdekli. És tevékeny részt vállalt az első rakéták megtervezésében, fejből vágja az egészet. Ennyit a nulla tudású marketingesről.

      • Myxomatosis

       És ezt mi bizonyítja? Az hogy egyszer vegzet a mernoki karon fizikaból egy no-name egyetemen?
       Az ideje 80%at mernoki munkanak szenteli? Szóval még álmában is űrhajót épít vagy neki aludnia sem kell?
       Fejből vágja az egészet, aha, mégis szarrá nevették magukat azok akiknek minimális tudásuk is van a fizikáról a hyperloopos ötletén, és mi lett belőlle? Mocskos nagy bukta amit szépen kimagyarázot mintha így akarta volna.

      • Malachi_eF_Constant

       oké, nekem tökmindegy mit gondolsz róla, nekem pedig nem a példaképem szóval ezt akkor hagyjuk is ennyiben. felsoroltam néhány tényt, ha érdekel utánanézel, ha nem, nem. a hyperloopról semmit nem tudok, az is igaz, hogy a 2008-as válság után órákon múlt az egész cég bukása, szóval azt nem mondanám véletlenül sem, hogy egy tévedhetetlen vátesz. amit a SpaceX-szel csinál, az viszont egy kibsztt csoda, olyan csoda amire a legnagyobb fejek is azt mondták pár éve, hogy teljesen lehetetlen. most meg ott tartunk, hogy rutin az egész eljárás és titkos műholdakat bíz rá az USA. és az ő ötlete volt, az ő kitartása vitte végig, és a tervezés minden lépésében tevékeny részt vállalt, vállal azóta is.

     • vzsolt

      Baromságot beszélsz. A fiamnak is fotografikus memóriája van, ennek ellenére teljesen normális. Nem kell ehhez autistának lenni. Elolvas 3 oldalt egy könyvből, és szóról-szóra visszamondja hiba nélkül.

      • Myxomatosis

       Oke, akkor vidd el vizsgálatra, ahol ezt tudományosan igazolják.
       Naív apuka.

      • vzsolt

       Mi ebben a naivitás? Én tényeket közöltem.

   • Karnage

    De még ha végül teljesen be is csődöl a Tesla, el kell ismerni hogy gyakorlatilag ők bikázták be az elektromos autózást. Voltak előtte is próbálkozások a közelmúltban, de 1-2 kigyulladt Fisker-en kívül nem nagyon jutott el semmi hír még az autókra szakosodott portálokra sem. Ha nem is csinálnak végül egy Toyotát vagy VW-t a Teslaból, be kell látni hogy Elonék a Model S-el tették szexivé az elektromos autózást. Persze a Lexus meg a Prius elkezdte kicsit kitaposni az ösvényt a hibrid rendszerekkel, de akkor is. Ha csak annyit értek el az egésszel, hogy ráijesztettek a nagy gyártókra kicsit, akik most mind elkezdtek elektromos autókat fejleszteni, mi akkor is csak hálásak lehetünk ezért. 🙂
    Tény, hogy mostanában kezdik túltolni a hype-ot, ami sok embernél kicsit visszássá teszi a dolgot (nálam is amúgy).

    • Higonokami

     Az elektromos autózás ne legyen már szexi. Köszönöm.

     • Karnage

      Akkor “trendi”, “menő” v. hívd ahogy akarod. Lényeg az hogy a gyártók érezzék azt, hogy ezzel nekik foglalkozniuk kell ahhoz hogy lépést tartsanak a vevők elvárásaival.

   • Im So Meta Even This Acronym

    Tegnap lőtték fel minden idők legerősebb rakétáját 5-öd áron.

    Gondold újra.

  • Ádám Graf Spee Márkus

   Nos. A Tesla se fog sokáig villogni, ha nem tudja megoldani azt, hogy ha akarok egy Model 3-mat, akkor 1-2 hét alatt megkaphassam.

   • balage

    Az apple nagyon regota nem tudja megoldani, hogy ha bejelentenek valamit, akkor azt szallitani is tudjak – pedig egy raktarost, egy logisztikai zsenit raktak meg elnoknek…

   • karatedog

    M4-es BMW-re 8 hónapot vársz, hibrid Toyotára meg 1.5 évet. Az átlag 3 hónap. Amit Koreában gyártanak, az 6 hónap, mert 2 hónapig jön.

 • Vogon

  Handrás nem szar az amit csináltál az Apple témában.. pont azért kezdtelek el nézni mert jól csináltad. Szerintem még Version is kedvel… 🙂

 • Márton Szigeti

  Számomra ez brutális, hogy egy olyan ember, aki 10-15 évig Apple boltot vezetett (ráadásul az egyik legnagyobbat), ilyen anyagi helyzetben van. Ahogy Handrás is mondta, ezzel nyugaton már 2 Ferrari-ja lenne minimum. Mert az egy dolog, hogy szereti valaki csinálni, de az a rengeteg munka nem igazán fizetődött ki anyagi értelemben. Egy lakás+kocsi egy átlagos fizetéssel is meg kéne, hogy legyen, ahol nem ülsz az irodában 24/7.

  • Nem szamit, megerte. Azert az atlagnal igy is sokkal jobban eltem-elek, es a penz nem minden.

  • Tomi

   Adom. Ha valaki itthon becsületes, még nagy leleményességgel is nagyon nehéz megszednie rendesen magát.

   Párttól függetlenül, az állam folyamatosan kiveszi az ember zsebéből a pénz legnagyobb részét, hogy aztán zsebre vágja..Aztán csodálkoznak ha a fiatalok mennek kifele folyamatosan.

   Ijesztő megnézni hogy külföldön a fizetésed hány %-át adózod le, hány %-a megy el vásárlásoknál az ÁFA és egyéb plusz adókra, és itthon ez hány %…

   • ROZSE

    ” Ha valaki itthon becsületes, még nagy leleményességgel is nagyon nehéz megszednie rendesen magát.” Ezzel nem értek egyet. Egyetem mellett, részmunkaidőben dolgozok iOS fejlesztőként, és a fizetésből simán vettem új 15″-es MBP-t. Pedig (szerintem) becsületes vagyok, de nem átlagon felül leleményes. Szorgalmas, és kitartó cserébe.
    “Aztán csodálkoznak ha a fiatalok mennek kifele folyamatosan.” Ez is elég nagy általánosítás, mert nekem például eszem ágában nincs külföldre költözni/dolgozni. De még sokan mások így vannak vele.

    • asdrefweffew

     es ez nagyreszt annak koszonheto, hogy olyan szakmad van, amivel reszmunkaidoben is tobbet keresel mint a magyarok 90%-a teljes allasban

     • ROZSE

      Senkinek sincs megtiltva, hogy programozó legyen vagy bármilyen más szakmában helyezkedjen el ami jól fizet. Oké, ha valaki 40-50 körül van akkor nyilván nem fog már pályát váltani, de fiatalként szerintem (főleg itthon) amikor pályaválasztás előtt van valaki akkor legalább 50%-ban bele kéne számítani a döntésbe a várható fizetést. Hiába szeretné valaki az “álmai munkáját” csinálni, ha rosszul fizet akkor off. Sajnos nem nyugaton vagyunk.

      • Karnage

       De érted, akkor sem lehet mindenki programozó. Mert ha így lenne akkor ki vigyáz az oviban a gyerekre, ki süti meg a zsömlédet, ki fogja felhúzni a lakásod, megműteni ha bajod van, stb.
       Nem lehet abból kiindulni, hogy “nekem most jó, csinálja mindenki azt amit én, különben le van szarva a sok proli gyökér”.
       Örülj neki és légy hálás érte, hogy ha neked személy szerint nincsenek anyagi gondjaid, de legyünk tisztában vele hogy Kelet-Európában azért elég sok embernek van. Ez tény. Es nem tanácsos efölött szemet húnyni csak azért mert ez éppen téged nem érint mert a társadalmi szintű problémák hosszú távon széthúzáshoz, megosztottsághoz és tüntetésekhez vezetnek országos szinten (amit már most is érzékelünk), szélsőségesebb időkben meg puccshoz, forradalomhoz v. polgárháborúhoz. Nem azt mondom, hogy oszt széd a vagyonod a szegények között, szó sincs erről. Én csak azt mondom, hogy azzal ha a felső-középosztály a fejét a homokba dugja semmi sem oldódik meg.

      • Szamos

       Én is egyetem mellett programozóként dolgozom egy cégnél, de amíg nem dolgoztam programozóként, addig se csak vártam, hogy jobb legyen. Középiskolában is dolgoztam gyárban, nyaranta a földeken címereztem, szilvát szedtem. Számítógépeket bütyköltem, grafikus munkákat vállaltam. A legnagyobb baj ott van, ha nincs meg az elszántság az emberben és/vagy nem vállal el olyan munkát, amit rangon alulinak érez. Meg kell szenvedni azért is, hogy egy napon “részmunka időben többet keress mint a magyarok 90% a”.

      • Karnage

       Persze, létezik a lusta réteg is, akik csak élvezni akarják a támogatást és nem akarnak tenni semmit. Ezt senki nem tagadja. De ott vannak a valóban szar szituációban lévő, tenni akaró, segítségre szoruló emberek sokasága. Nem teheted azt, hogy a szemtelen tahók miatt megvonsz minden segítséget/támogatást mert ellehetetlenítesz vele rengeteg valóban rászorulót.
       Számítógépeket bütyköltél, grafikus munkát vállaltál. Ebből alapból látszik, hogy azért te szerencsés körülményekbe születtél. Félreértés ne essék, nem az érdemeid akarom kissebbíteni. Nagyonis dícséretes hogy keményen tolod.
       A baj csak az, hogy ha te egy szabolcsi 250 fős zsákfaluba születsz, akkor te rohadtul nem fogsz számítógéápeket bütykölni meg grafikus munkákat tolni, de még újságot sem fogsz tudni kihordani… Hiába szeretnél keményen dolgozni, nem tudsz mert egyszerűen nincs mit. És ha hétről hétre élsz, akkor sajnos a költözés sem nagyon reális opció. Pláne nem arrafelé, amerre menni akarnál mert a több munkalehetőség miatt városba kéne költözned, de oda még az albérletre sincs elég pénzed akkor meg vagy lőve.
       Be kéne látni hogy igenis van Mo. vidéken egy nagyon is társadalmi réteg, akik borzasztóan szeretnének dolgozni, de nem tudnak mit mert nincs munka. Ha van egy kis idénymunka, közmunka vagy valami épésszel nagyon szarnak számító konzervgyári üresedés, akkor máris ugranak rá csőstül.
       Nah egy ilyen környezetben az akarat meg az elszántság sajnos édeskevés, külső segítség nélkül beragadtál.

      • ROZSE

       “Mert ha így lenne akkor ki vigyáz az oviban a gyerekre, ki süti meg a zsömlédet, ki fogja felhúzni a lakásod, eltolni a havat, stb.”

       Btw kőművesek is elég durván jól tudnak keresni 🙂

       Félreértesz. Szerintem ez rossz hozzáállás. Akkor max nem lesz senki aki megsüti a kenyeret. (úgyis lesz mert ha már nem lesz ember akkor feljebb mennek a fizetések) Meg gondolj bele: miért neked vagy nekem kéne a kenyeret sütni, csak azért mert ha nem vállalod el akkor nem lesz senki. Ne legyünk álszentek: mindenki saját magával törődik, és nincs olyan ember aki azért vállalná el a minimálbéres melót, mert ha nem vállalná el akkor nem lenne más helyette. Azért vállalják el sokan mert egyrészt elképzelhető, hogy nincs más lehetősége (általában van csak ki kell lépni a komfortzónából), vagy szakmailag nem képzett. (sokan vannak 8általánossal, és egyből azt hiszik, hogy jövő héttől CEO-k lesznek)

      • Emmert József

       Itt nem csak a minimálbéres munkákról van szó. Egy Lidl/Aldi/stb… pénztáros kezdőként többet keres egy tanárnál, aki 7-8 éve a szakmában van. A kettő közötti különbség pedig ég és föld. És bocsánat, de nem a pénztáros javára.

       Szégyen, hogy ilyen mértékben borultak fel a fizetések.
       Erre viszont nem megoldás, hogy mindenki menjen pénztárosnak, főleg hogy a fizetések hamar visszasüllyednének a túlkereslet miatt.
       Persze nem újdonság, hogy a ma regnálók sem költenek sem az oktatásra, sem az egészségügyre.

      • Karnage

       Persze, senki sem azért csinál szar munkát mert ő egy önfeláldozó mártír. És nem is kell a gondozásodba fogadnod ilyen embereket. De akkor sem hunyhatunk szemet széles társadalmi rétegeket érintő problémák felett mert már fentebb leírtam hogy ez hová vezet(het). Ha minden héten feltöri egy éhező gyerekbanda a házad, akkor a saját bőrödön tapasztalod meg miért nem szabad a szőnyeg alá söpörni a problémákat.
       És nem kell itt világmegváltó, Mária Teréziát megszégyenítő önfeláldozásra gondolni. Alapvetően megfelelő politikai háttérrel, egy elfogadható szintű szociális hálóval, rendezett oktatással, többkulcsos adórendszerrel meg a támogatások szétlopása helyett infrastrukturális fejlesztésekkel csodákat lehet elérni.
       De első körben már az is egy kis lépés, hogy csak egyszerűen elismerjük azt az egyszerű tényt hogy igenis van egy jelentős mélyszegénységben élő réteg Mo.-n is és nem próbálunk meg úgy csinálni mintha ez 110%-ban csakis az ő hibájuk lenne (merthogy ez az egész innen indult ki ha nem tévedek).
       Csak ne felejtsük el, hogy azért mert neked v. nekem jó, nem feltétlenül jó mindenki másnak is. És ez nem feltétlenül az ő hibája.
       Ne támogass csoportszelekción, gyűleleten, uszításon és a rászorulók elbaggatelizálásán, marginalizálásán alapuló csoportokat.- legyen az politikai vagy más vonatkozású.
       Ne felejtsük el, hogy minden egyes embert csak a Maslow piramis lépcsőfokai választanak el attól, hogy állatként viselkedjen.

      • Sas Sam

       A válaszod alapján 2x éves lehetsz. Majd beszéljünk erről mondjuk 10-15 év múlva… kíváncsi leszek, hogy akkor is tudod-e majd tartani a tempót ezen a területen és fel tudod-e venni a versenyt az akkor 2x évesekkel… és ha netán rájössz majd akkor arra, hogy ez a terület rohadtul nem nyugdíjas szakma, akkor mit fogsz gondolni arról, amiről most amúgy csak a “leszarom, mert nekem most jó” véleményed van.

      • ROZSE

       22 vagyok, igazad van. Simán elképzelhető, hogy nem fogom bírni a tempót, bár mindent meg fogok tenni, hogy fel tudjam venni a versenyt. Minden nap 8-10órát foglalkozok a szakmával (egyetem, munka, vagy csak otthoni időtöltés formájában), én hiszem, hogy ennek részemről lesz eredménye, és szeretem is csinálni, boldoggá tesz. Azt is tudom, hogy mennyire “junior” vagyok még, mennyi tudást kéne még szerezni, de ez egyben motivál is.

      • balage

       Tempó??? 20-25 éve sokkal többet (és hatékonyabban, precízebben) dolgozott egy programozó, sokkal több megoldandó feladat kihívás volt, mint most.

      • balage

       Miért ne válthatna pályát egy 40+-os öregember 😉 😀

       (40 körül kezdtem el egész mást csinálni)

  • Krisztián Kovács

   Ez szerintem ennel azert sokkal bonyolultabb! Handras is irtamonda hogy MINDEN penzet visszaforgatta a cegbe. Ez az ő saját döntése volt, ha nem így döntött volna a nagy állami lehúzás (amivel egyetértek) ellenére azért lenne valami plusz tartaléka. Vannak olyan stratégiák (én is benne voltam cégben ismerem ezt a szituációt!) hogy _bármennyire_ is bízol a cégben és pörgetnéd vissza a lóvét mert azzal látod hogy növekedsz és később mégjobban megtérül mint kivenni és félretenni, MUSZÁJ valamit kiszedni (legyen az 1-2-5-10-20% bármennyi) hogyha megáll a verkli akkor legyen valami eredmény – biztosíték.. Persze én a társammal szintén visszapörgettem mindent de az nekem csak kiegészítés volt a 8órás melóm mellett.

 • Myxomatosis

  Ez a fiat-os csaj hangja?

  • Igen. 🙂

   • Myxomatosis

    Akkor most sokan irigyelnek. 😀

 • qubit

  Sokkal jobb, hogy live lett végül, mint egy felvett műsor. Őszinte volt és emberi, szerintem jó voltál.

 • Mester Gábor

  Bátor döntés, nagy dolog! Sok sikert! 10USD/month

 • Zsolt Gugg

  Szia András! szerintem tök jó stílusban tolod, sikeres leszel! jó az elektromos autó vonal! szerinted mikor érik utol a tradicionális autógyártók a Teslát? egyáltalán utóoérik? sikereket! gugg zsolt teslaelmeny.hu

  • Utolérik majd ha muszáj lesz nekik. Most még nem muszáj, majd ha már rendesen piacot veszítenek akkor belehúznak.

 • Jovelemuzletelni

  Nagyon jó volt, hogy közvetítetted a keynote-okat. Én nem fikázlak emiatt. Remélem a jövőben azért azt folytatod.

 • Banga Árpád

  Valszeg le fogjátok ordítani a fejemet, de miért melegszik a Macbook-om, ha nézem a streamet?

  • Myxomatosis

   Mert áram folyik benne, és a benne lévő áramkörnek ellenállása van. Mint azt tudjuk az energia nem vész el csak átalakul, így az elektromos áram hővé alakul és felmelegíti a géped.

   • Banga Árpád

    ez ok, de most valahogy nagyon melegszik;)

 • Huey

  Vissza lehet majd nézni?

  • Myxomatosis

   Igen. 😀

   • Huey

    Nem kell kiröhögni, elsőre nem akart menni, matt szürke csík volt.

    • Myxomatosis

     Nem azért nevettem, csak Handras pont megjegyezte(nem szó szerint) hogy hülye lenne ha nem lehetne visszanézni.

 • illaberek

  Jól sikerült! Nem feltétlenül a video, de a tartalom jó volt. Megér 14 dollárt havonta 🙂

 • Huey

  Nézem a videót, és mintha a saját véleményemet hallanám az Apple-el és az iPhone 10-el kapcsolatban. Megjelenés napja óta használom. Fagyások, lagok, szoftveres hülyeségek garmadája. De ha még tökéletesen működne is, akkor sem érteném, miért került ez ennyibe a riválisokhoz képest. Ez a telefon és az iOS 11 nekem kijózanító hatásúnak bizonyult, Apple flagshipet nem veszek többet.

  • Gipsz Jakab

   …de megvetted, és ha a hype tovább megy, akkor meg fogod venni a következőt is. Nem értelmi, hanem érzelmi sikon döntesz, sok millió almás felhasználóval egyetemben 🙂

   • Huey

    Tévedsz. Mielőtt megvettem, még nem volt rossz tapasztalatom az Apple termékeivel kapcsolatban. Az iPhone 7-esemet, a 6-ost és az 5C-t, 4S-t, 4-et is gyakorlatilag lag és fagyás nélkül használtam évekig, amit a számos androidos készülékemről egy hétnyi használat alapján sem mondhattam el. Nagyobb, szebb kijelző, erősebb proci, jobb kamera, érdekes, újfajta gesztusvezérlés (amit egyébként imádok), új dizájn a megszokott kiváló szoftverrel. Ezeket ígérte az X, és az előzetes tapasztalatok alapján nem volt okom kételkedni. Számomra mind érdekes és fontos dolgok voltak, ezért vettem meg.
    Megpróbálsz ráhúzni általad kitalált sémákat minden Apple felhasználóra, sok más haterrel egyetemben 🙂

    • sarimarton

     Nincs konzisztencia az Apple kritikákban. 5 perc múlva jön egy kommentelő, hogy neki az iphone 7 volt szar, másnak, az 5, 5S stb.

 • Priad

  Korrekt.

 • Bence

  Ha meg lenne még a Mustangod szerinted lenne elektromos autód? Vagy lett volna Jaguar-od?

  • Szerintem igen, mindkettő. Az csak hétvégi autó volt. Szerencsére most is jó kezekben van, szépül folyamatosan az új tulajnál. 🙂

 • Tomi

  Igazad van. Nagyon kéne az Apple-nek egy Elon Musk/Jobs kaliberű vezető.

  Az Apple sajnos már egy részvénycég lett, semmi más. Csak a csúcsprofit a fontos a legkevesebb kockázatvállalással, és a szoftver valami katasztrófa..

  Komolyan ez az IOS 11 is olyan bugos, amiért anno az Androidot szídtuk és örültünk hogy az Apple más…Hát jelenleg ez eltűnt, remélem összekapják magukat.

 • GK

  Handrás, egy korszak vége ez. Örülök, hogy velünk voltál a kezdetektől. Az első Mac-emet (MacBook White 2007) tőled vettem, emlékszem. Rád akkor is lehetett számítani, amikor a Staingate még nem tört ki, de nekem már jelentkezett a probléma. Köszönöm. Bárcsak azt mondhatnám, hogy nincs igazad az Apple-lel kapcsolatban, de sajnos a fél termékpaletta tényleg „Excel alapú termék”. A High Sierra volt az első Apple OS, amit nem ajánlottam senkinek sem… Bárcsak javulást remélnék, de sajnos ez csak rosszabb lesz 🙁

  Sok sikert a villanyautózáshoz, remélem bejön a dolog!

  • Köszi, azért majd olvasom továbbra is ha felcsesz az Apple. 🙂

 • DnP

  Első iphone nekem 120ból megvolt franciáktól a megjelenés után pár héttel. Hogy jött neked ki 300ra? 🙂

  • 120 körül volt a dollár forint, 100 volt az express fedex, plusz kifizettem az áfát. 🙂

 • Meneruwa

  Amúgy valaki követte a Canon utóbbi pár évét? Detto mint az Apple.
  Sok sikert a továbbiakban!

  • Hasonló igen.

   • Gipsz Jakab

    Vagy mint a Sony. Vagy mint bármely nagy cég, amelyik a siker pillanatában kényelmesen hátradől, és a nagy elégedettség közepette nem veszi észre, hogy a konkurencia épp most lépi le. Utána meg jön a kapkodás, azután meg a gányolás, hogy “olcsiccsunk” a termékeken, hogy ne kelljen fejleszteni, de a profit megmaradjon. Mert a részvényes már aratni akar, és nem engedi, hogy tovább költsd a pénzét fejlesztésre.

    • Meneruwa

     A végével egyetértek de a fényképezőgépek terén (mert a Canon-nál erre gondoltam) a Sony azért fejlődik rendesen. A Canon meg jóformán ua. dugja le a torkunkon; minek fejlesztés mikor úgyis megveszek a legújabb Canon-t is csak mert Canon, aztán lásd a leghűségesebb Canon-osok mennek át a Sony-hoz mert ott kapnak valami többet. Valahogy nem veszik észre hogy lemaradnak a kis cégek felzabálják az egészet mert ott nem a pénz az érdek hanem még az innováció lásd pl. DJI, amiket kidobnak az brutál, ráadásul most kidobja az Osmo stabilizátort 30 dollárét mikor az elődje 2x ennyi volt! Az új pedig többet tud. Azt hiszem itt rontotta el a GoPro is aminek ugye lehúzták a rolót régen.

     • Emmert József

      A nagyok egy idő után mindig elbuknak, ez szükségszerűség. A kicsik pedig mindig jobban innoválnak, majd belőlük is nagyok lesznek és a kör bezárul.

 • Autót tuti nem akarok majd árulni. 🙂

 • Megathanks! 🙂

 • ROZSE

  Sajnálom, hogy itt hagytad a közösséget, szerettem a tesztjeidet olvasni az iMagazinon, te voltál az én szememben a szíve-lelke a magazinnak, nélküled már nem olyan, mint régen. Sok sikert a jövőben!

  • Vogon

   tévedsz… Handrás és macskája közössége van itt, ami megmaradt amikor xms-ből istyle lett és “jöttünk vele” most is amikor elektor kalandorrá válik. Hozzáteszem ez a legutóbbi a legszimpatikusabb az összes közül. Kb egy éve azt mondtam hogy ha nagyon sok pénzem lesz veszek Tesla részvényeket akkor is ha az egészet elbukom. Amit az a faszi csinál az elmúlt párszáz év egyik leghasznosabb dolga az emberiségnek. Hatalmas respekt.

 • Boros Zoltán

  korrekt, nagyon jó (ismét) 🙂

 • Myxomatosis

  Meg van a nagy Mariann arra meg sok aksi van… ez most tűnt fel 😀

 • Lui

  Hello András,
  Sajnos lemaradtam az elő adásáról, így csak felvételről tudtam vissza nézni.
  Gratulálok, szuper videó lett, teljesen hiteles! Tökös gyerek vagy és ha Duke Nukemre gyurnád magad mondhatnád, hogy I’ve got balls of steel.. 🙂

  Akartam kérdezni élőben, de így most már csak itt. Hogy áll a dohányzás leszokás, kitartasz-e még? Ha igen, mennyire jut eszedbe? Mi van a testépítéssel?

  Ps: valaki írta a YouTube kommentek között, hogy olyan Budapest TV-s volt a hangulat. Valóban, nekem is feltűnt, kár hogy nem volt egy kis jóslás meg cigány kártya.. 🙂 Az sem fizet rosszul.. :)) Még hogy nehéz megélni.. :))

  • Cigire nem gyújtottam rá, néha eszembe jut, de nem vészes. Edzés heti kettő három megvan. 🙂

 • TBMtrb

  Szia! Egyetemista vagyok ezzel mindent elmondtam az anyagi helyzetemről. YouTube alatt valami reklám nézegetéssel lehet támogatni téged? Ha ezzel tudok segíteni akkor ezzel támogatnálak, hogy rámegyek reklámokra pl. Sok sikert, üdv Benedek.

  • Nem kell semmit tenned. Neked épp elég a tanulás. 🙂

   • Gergely Zákány

    subscirbe a youtube chanel-re 😉

    • TBMtrb

     Az már évek óta megvan 🙂

 • Farkas Endre

  Respect András, ez tényleg igazán tökös volt! 🙂 Megyek feliratkozni! 🙂

 • Mark Major

  Egy olyan korban szeretted meg az Apple-t, amikor még lehetett új ötleteket és innovációt vinni ezekbe az eszközökbe. Nézz meg egy hűtőt vagy egy okoskávéfőzőt, minden tud mindent. Ezalatt a 15 év alatt fenekestül felfordult a tech szakma. Nem lehet, hogy azért gondolod így mert az évek alatt belefásultál ebbe az egészbe és már nem bírod anyagilag a sok Apple cuccot?

  A videód amúgy tetszik, most megmondtad az igazat, ez becsülendő. De tavaly és előtte SORRA OLTOTTATOK LE mindenkit az iMagazinban, ha fel mertek szólalni mi ez a szarság amit az Apple csinál. Ott mindent jobban tudtatok mindenkinél, ez nekem rohadtul nem tetszett, akkor iratkoztam le mindenről ami veled és az iStyle-iMagazinnal kapcsolatos. Nem mellesleg igazi parasztok dolgoznak az iStyle-ban, nem egyszer fejeltem volna meg az Árkádban dolgozó kis szarzsákot.

  • Hugo

   “SORRA OLTOTTATOK LE mindenkit az iMagazinban, ha fel mertek szólalni mi ez a szarság amit az Apple csinál”

   Ez nem igaz, különösen nem tavaly

  • PT

   Az “Elhagyom az apple hajót” cím itt egyértelműen üzleti szinten valósul meg. Ahogy a videóban is elmondta, továbbra is ezeket a termékeket fogja használni (ameddig nem lesz tőlük jobb alternatíva)

 • hozsika

  faszagyerek vagy! zsír a videó… (élőben is megnéztem)
  1. tv-csatornában nem gondolkoztál (tuti eladnád magad nekik)?
  2. TED-et nem tervezel/csináltál?
  sok sikert!
  Stay Hungry Stay Foolish

  • Karnage

   Szerintem manapság a legtöbb komoly online kontent gyártó nem gondolkozik TV-ben. Elhalófélben lévő platform. Gyakorlatilag a TV kihaló rendszerének köszönhetik a létezésüket. 🙂 Miért fordulnának vissza?
   Arról nem beszélve, hogy pont a fiatalos célcsoport az, akit hatványozottan egyre nehezebb elérni a TV-n keresztül. Az OK, hogy a kisnyugdíjas nézi egész nap az Izaurát meg az M1-et (sajnos), de ők rohadtul nem fognak már nyitni az elektromos autók irányába. Meg úgy leginkább semmi más irányába sem. Pont ezért nézik az M1-et.

   A TED az viszont szerintem baromi jó ötlet! Simán lehetne hirdetni a villanydelejes autózást arrafelé is.

 • Sas Sam

  @handras Értem, hogy azért nem kukázod az almát, mert ökoszisztéma, videóvágás, meg minden… de ha a telefonnal való videózás és fényképezés ennyire előtérben van, nem akarsz kipróbálni egy Pixel2-t? Én amikor első kézből láttam, hogy mit tud és nyomkodtam, letettem a hajam tőle…

  • Frontkamera abban is gyenge. Valami olyan gepet szeretnek majd, ami 4K, es sotetben is jo, elorefordithato kijelzovel. Sony-kat nezegetem, de rohadt dragak.

  • iT

   a pixel 2 alig jobb az x-nél, nem sok értelme lenne. nem is biztos, hogy jobb, az már inkább szubjektív

 • Emmert József

  Csakis sok sikert kívánhatok! 🙂 Becsülöm, hogy van olyan ember manapság is, aki képes az anyagi érdekeit a háttérbe szorítani, csak hogy tényleg az elvei szerint élhessen.

 • napraforgó

  szeretem a videóidat, de én egyáltalán nem értem, hogy mit csinálsz most

  13 évesen még jópofa, hogy valaki minden pénzét kütyükre költi, eladósodik és főállású videoceleb akar lenni
  remélem azért, hogy elektromos autót nem a nyugdíjadból vettél, miközben pörög még a lakáshiteled is, de lehet csak én nem értem a tervedet

 • Shikaritr

  Rohadtul hiteltelen vagy András. A blogod olvasói szeretnek, biztos elhiszik most ezt a hirtelen nagy pártfordulást nálad, de az a helyzet, hogy ez egy igazi műbalhé.

  Méghogy Cook alatt utáltad meg az Apple-t.. Ott közvetítettétek az összes keynote-ot álló farokkal és minden egyes termékről áradoztál. Nem baj ha már nem jön be az Apple hozzáállása, de akkor ne állítsd be magad valami hiperszuper faszagyereknek, aki már 4 éve tudja, hogy az Apple egy semmi. Te nem is ennek a cégnek a rajongója voltál, hanem Steve Jobsé.

  Igenis odateszik magukat Cook-ék, és mint angelday jóskával példálóztál.. hát igen! Semmi nem fogja ugyanazt a hatást gyakorolni az emberekre mint a 10 évvel ezelőtti iPhone. Bugos szar az iOS 11, de mobil szoftverbe még nem volt annyi lehetőség mint most ebben van és ez igaz az Androidra is.

  • Keress vissza a keynote alatti kommentekre. Folyamatosan kaptam az ivet, hogy mindent csak fikazok.

  • Cook és csapata nagyon odateszik magukat…lehet, de akkor még rosszabb hogy csak ennyi jön össze.

 • Péter Kővári

  Sok éve követlek András! A videóidat minden vasárnap megjelenés után egyből nézem, és örülök, hogy csináltál támogatói oldalt. Ha nem is sokkal, de 1$-al beszálltam a buliba 🙂 Viszont ahogy elnézem, a Liveod után szépen jöttek a Patreonos követők 🙂 Úgy hogy bízom benne, hogy pár nap és meglesz az 1000 dollár, és jönnek a heti 2 videóid :))

 • Lacquo

  Nem szeretem a hosszú videókat, a 15 perces videók (videóid) is hosszúak, de ezt most végignéztem. Köszi, jó lett! Egyelőre nem érdekel az elektromos autózás (szerintem nem kiforrott még, drága, stb.), de figyelgetni fogom az oldaladat. Anno azért követtelek be, mert Apple-ről írtál, és ez most megváltozik. Sajnálom, de megértem, de nem is lepett meg, mert még a honlapod kinézete is megváltozott. Azért nagy respect, hogy nem tolod az arcunkba a reklámokat, mint egyesek. Nekem ott szokott elegem lenni! Sok sikert a továbbiakban, menni fog! 😉
  Ui.: GoPro helyett használj Sonyt szerintem. 🙂

 • sarimarton

  Nagyon szimpatikus és példás az életutad, inspirációt ad a hitelességed és a küzdőszellemed. A legjobbakat kívánom.

  Most az jön le, hogy nagyon kockázatosat húztál. Az Apple-lel kapcsolatos averziód indoklása felemás, mert még mindig a legjobbnak tartod őket. Kritikák – főleg az árral kapcsolatban – meg mindig is voltak. Így aztán nem világos, hogy pontosan hol is húzódik az a törésvonal. A sztoriból számomra inkább a kiégés jön át, ami egyébként teljesen normális; illetve hogy simán csak van más, ami lekösse az energiádat – és ez is jó.

  Kívánom, hogy belelendülj a kontent bizniszbe, mert itt érződik azért, hogy ingatag mezsgye számodra. És néhány hónapos tartalékkal… a legjobbakat.

 • Masquel

  “Nem utáltak! Utaltak!”

  Én meg ezen bedőltem az asztal alá.

  Ha Mariann is szerepelne az epizódokban – akár egy pár perces blokkban, hogy hogyan látják/vezetik a nők az elektromos autókat -, az rendesen megdobná a feliratkozók számát. Még angol nyelvűek is jönnének, mert imádják a gyönyörű magyar lányokat.
  Mondjuk majd egy új Tesla Roadster gyorsteszt “A Szépség és a Szörnyeteg” címmel. 🙂

  • Hugo

   András biztos megörült a külsejét ért kritikádnak

 • Tamás Somlyai

  Sok sikert Handrás! Nagyon drukkolok neked.

  Egyetértek egyébként az Apple árazását érő kritikákkal. Nyilván nem teljesen kerek példa (márcsak a pénz időértéke miatt sem), de 2009-ben vettem az utolsó Macemet, az első alumínium Unibody MacBookot, 13″-os volt. Akkor bruttó 320 ezerbe került (nem számított olcsónak ez sem) és ebben a méretben ez volt az Apple legdrágább laptopja.
  Most megnéztem, a legdrágább (nem CTO) 13″-os gép brutó 760 ezer Ft!! El dobom az agyam, de komolyan! Az árban legközelebbi gép most 360-ért a 128 gigás Air…

  Sajnos a Windowst utálom, ezért jelenleg egy Hackintosht (Lenovo T420) vagyok kénytelen használni, mert melóra már nem kell a gép és durván luxus lenne ilyen árak mellett egy Mac otthonra. Az iPhone-ról ne is beszéljünk… Talán az év végén megengedek magamnak egy új iPhone-t a 6 helyett, ami most van.

  • Az sem segít hogy azóta a magyar Forint gyenge lett mint a harmat.

   • Tamás Somlyai

    Ahogy néztem, akkoriban 190-200 Ft körül volt 1 dollár, most meg ugye 250 Ft 🙁
    Ez alapján úgy számolom, az a MacBook mai árfolyamon 420 ezer Ft körül lenne. Az még mindig nem 760 ezer Ft. Remélem nem számoltam el.

 • Vogon

  haha… nem fog… ha az apple kihoz egy autót, annyit fog tudni mint egy középkategóriás autó de 3x annyiért, és ha cigit akarsz gyújtani venni kell egy adaptert a speckó szivargyújtótöltőhöz hogy használhasd .. vagy veszel apple cigit hozzá

 • Karnage

  Azt hiszem az amerikai utazásos blogolós korszak óta követem a blogot. Akkor az a Handrás borzasztóan szimpatikus volt, aztán az elmúlt években ez nálam személy szerint egyre lentebb csúszott. DE! Enzzel a videóddal nálam most teljesen visszanyerted a renomédat. 🙂 Hatalmas pacsi és a legjobbakat kívánom a delejes autómobilokhoz. 🙂

 • OneTea

  OFF:”A PSA Peugeot-Citroen autókonszern 2025-től már csak elektromos vagy hibrid autókat gyárt, s addigra 40 ilyen modellel jelentkezik. Sőt, 2030-ra a francia járműgyártó autóinak 80 százaléka valamilyen mértékben önvezető lesz, ezen belül 10 százalékuk 4-es vagy 5-ös SAE szintű.”
  ugye hozzajuk tartozik az Opel is, na ez a nem semmi…
  Toyota 2020-ra 10 elektromos modellel jon, iden mar nem arulnak dizelmotort.
  VW 2019-ben jon ki tobb elektromos modellel, 2025-re 30 tiszta elektromos modelt igernek.
  Renault 2022-ig 8 elektromos modelt tervez, Dacia sem lepne meg ha kijonne a sajat modeljevel.
  BMW 2025-ig 25 uj elektromos autot mutat be.
  Subaru 2020-ban WRX elektromos meghajtassal erkezik
  Elkepesztoen beindul ez az elektromos orulet, milyen szervizt erdemes erre nyitni Handras? vagy az elektromos autot mindenki markaszervizbe fogja hordani? Futomu alkatreszek mennyire egyediek?
  Lassan kezdem temetni az gazolajos automat… 🙁

 • Goliath

  Sok sikert kivanok az uj projektedhez!

 • Rorschach

  Sok sikert, általában tetszenek a tartalmak amiket gyártasz, csak néha tolod túl és sokszor csak a saját szempontodból kiindulva általánosítasz. De így is jóval több a pozitívum a csatornával kapcsolatosan.
  Patreon szerintem egy jó ötlet, ez az igazi értékmérő. Ez megmutatja, hogy a fogasztóknak mennyit is ér a tartalom.
  Azért az különösen vicces volt, amikor példálózol azzal, hogy nem akarod danone joghurt evéssel indítani a videót, majd nemsokra rá várjunk egy kicsit, mert iszol egy kicsit a jól látható BeSocial logoval ellátott bögréből 🙂
  youtube épp az imént ajánlotta ezt a videót 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=BTHzIkqBrcY

  • Csak az a különbség, hogy a Be Social nem fizet nekem egy kanyit sem, de ha már náluk videózók, akkor nyilván az ő poharukból fogok inni. 🙂 Rohadtul kellett volna gép, de direkt nem vittem be az iMac Prót, nehogy az legyen, hogy na közben az iSTYLE fizetett, azért van ott az iMac. Emiatt végig az iPaddel kellett szívnom, amiről elég szívás blogposztot csinálni, meg posztolgatni. 🙂

  • Mihály Tarjányi

   Egy kicsit ez olyan, mint a Hudson Hawk, amikor a Snickerset úgy eszi, hogy teljesen kivehető legyen a felirat:)))))))))))))

 • Igor

  Gratulálok ehhez a videóhoz! Nagyon őszinte volt és szerintem sokak szemében (az enyémben biztos) sokkal szimpatikusabb lettél. Régóta követem az általad készített tartalmakat, és valóban megosztó vagy, sokszor az arrogancia is megjelent és éppen a határon mozgott.
  Nyilván a történet nagyrészét már ismertük, de sok dolgot elmondtál a régi időkről ami miatt így most a story-d egy kerek egész lett, úgymond az arc mögött egy teljes képet lehet alkotni az emberről, ami kifejezetten pozitív.
  Az Apple kritikáddal egyetértek. Annyi kiegészítés, hogy mikor Tim Cook átvette, az első pár évben nekem az volt a benyomásom, hogy professzionálisabbak lettek, egyensúlyba került a technológia mint vonzerő, és az életérzés rész csökkent egy egészséges szintre. Aztán ezt elkúrták, elsősorban az átgondolatlansággal, hibákkal stb, elmondtad. És az az iPhone keynote máig a legnagyobb termékbemutató, mikor a közönségnek leesik, hogy egy eszközről beszél Jobs, nem háromról.

  Biztosan volt már, de Elon Muskról egy nagyon részletes és humoros sorozat. Érdemes rászánni az időt, hogy megértsétek, hogyan működik ez az ember:
  https://waitbutwhy.com/2015/05/elon-musk-the-worlds-raddest-man.html