Egy tömb alumínium a világ

Ölemben a frissen megszerzett MacBook Pro, most már 4 napja használom ideje megírni a tapasztalatokat.

A ventilátorok alig pörögnek, csak szép lassan, nincs hajszárító feeling. Az iStsat pró widget szerint 50 fokos a CPU, az alu ház külső hőmérséklete mindössze 31 fok. Langyos… Pedig már több mint három órája használom folyamatosan a gépet és semmi. A régi MacBook illetve az előző MacBook Pro modellek már zúgtak és égettek ilyenkor, de ez a kis drágaszág ez nem akar melegedni. Egy Dr House 720p mkv-val már lehet érezni egy kis melegséget, de nem vészes, nem akarja a szőrt leperzselni a combomról és a ventilátorok továbbra is csöndben vannak folyamatosan 2000-es fordulatszámon tekernek. Viszonyítási alapként: a régi MacBook Próban mindkét venti viszonylag hamar fel tud pörögni 6000-es fordulatszámra.
Update:Ha átkapcsolok az erősebb VGA-ra és Aperture-el hajtom a gépet, akkor ez is keményen melegszik, viszont a ventillátorok ekkor sem pörögnek fel, továbbra is csöndes marad a gép.

Taszkot kell váltsak mert írt valaki iChaten. Végigsimítom négy ujjal a touchpadot, hogy előbújjon a task manager. Sokadszor csinálom ezt mióta megjött a gép, de még mindig jó érzés ahogy a finom anyaggal bevont langyos üveg touchpadot végigsimítják az ujjaim, már már valamiféle perverz szexuális izgalmat okoz. Nem, nem olyan mint az iPhone, az szimpla üveg. A touchpad inkább olyan mintha selymet érintenénk. Hölgyeim és uraim! Ez kéremszépen a világ eddigi legjobban megtervezett és kivitelezett laptop egerésze!

Nézzük mi lett még jobb. A kijelző sokkal jobban hátra hajlik mint a régi gépeken, végre sikerült ezt is megoldania az Apple-nek. Ideje volt..

Kaptunk új videokártyát is, de őszintén szólva nem érzem, hogy letépi a fejem a 9600M-es kártya ha átkapcsolok rá a 9400-ról. Pár százalékkal gyorsabb csak a Cinebench szerint – 4550 pont OpenGL alatt, ez lótúró, 5500-6000 pont körül kellene teljesítenie. Szokás szerint szarok a jelenlegi driverek, mert windows alatt azonnal kijön az 1.5 szörös sebességkülönbség 3D mark, vagy a játékok alatt. Remélhetőleg hamarosan megoldja ezt az Apple, mert így nincs értelme használni a gépben a 9600-as kátyát. Az persze mindenképp pozitív, hogy ha csak netezgetünk, akkor használhatjuk a jóval alacsonyabb fogyasztású 9400-as Nvidiát, ráadásul ez a cucc is gyakorlatilag ugyan azt a sebességet tudja mint a régi MacBook Próban lévő 8600-as Nvidia.

Az új ház kialakítása mindenképp említésre méltó! A keynote-on a fele idő azzal ment el ahogy Steve-ék az új gyártástechnológiát fényezték. Akkor csak legyintettem, de mikor kézbe fogtam a terméket akkor megértettem miért olyan fontos ez. NINCSENEK illesztések! Illetve vannak, de csak a gép alján amit viszonylag ritkán lát az ember. Ha felülről nézzük a gépet, akkor nem látunk illesztéseket, nincsenek műanyag izék és nem látunk csavarokat sem. Csak egy gyönyörű letisztult alumínium felületet látunk és érzünk a kezeink alatt. Az egész annyira átgondolt s ki van találva, hogy nem tudnék jobbat elképzelni. Lézerrel kivágott hajszálvékony rés a sleep lednek, apró lyukacskák a gép oldalán lévő töltést jelző ledeknek amik így egyrészt sokkal szexisebbek, másrészt sokkal jobban szem előtt vannak most, hogy felköltöztették őket a gép alsó feléről. Fém házba kerültek a jack csatik remélhetőleg ezek is sokkal tartósabbak lesznek ezzel a megoldással.

A legnagyobb előnye az új kialakításnak vitán felül a merevsége. A MacBook Prók eddig is szép alu házban feszítettek, cserebe a használat során szépen össze vissza tudtak horpadni-hajlani főleg a dvd olvasó környékén, de a kijelzők is hajlamosak voltak elcsavarodni az igénybevétel alatt. Ez mostantól a múlté, azonnal érezhető, hogy az új ház sokkal merevebb mint a régi, köszönhetően annak, hogy nincsenek illesztések és egy tömbből forgácsolják ki a laptop testét. Nem mellékesen az új gép vékonyabb is lett 2 mm-el, ami nem sok, de azért érezhető.

Ohh majdnem elfelejtettem! Végre mágneses lett a fedél, nem kell nyomkodni körömmel a kis izét, hogy kinyithassuk a fedelet, a MBP is megkapta a jó kis megoldást amit a MacBook megjelenése óta várok a pro gépekbe. Ez elég szubjektív, de szerintem a keyboard lecserélése is örömteli változás, mert a régi MBP keyboard számomra a világ egyik legelcseszettebb billentyűzete volt. Persze valaki szerint meg az a legjobb, de azért én gyanítom, hogy a többség örülni fog, mert elég sok panaszt hallottam a vásárlóinktól, miszerint nem jó gyorsan gépelni a MacBook Prón. Na mindegy ez tényleg szubjektív dolog.

Folytatás következik (időhiányban szenvedek), addig is lehet olvasgatni az index.hu és az appleblog.hu veleményét az új gépekről.

Lehet a folytatást inkább videóra veszem, az gyorsabb mint hósszúkat irogatni. 🙂

Az XMS.hu MacBook Pro termékoldala.

 • Balika

  Handras! Csak kérdezni szeretném, hogy az új alu-macbook-hoz jár távirányító? Előzőhöz nem kaptam, nem csomagolt az apple.

 • rakenroll

  nezelodo, Smiley:

  akkor l a s s a b b a n irom, hogy gyorsabban megertsetek:

  Az iPhone eleje M U A N Y A G, pont.
  A taccspad U V E G.
  Környezetismeret, elemi iskola. Ket gecikozonseges anyagrol beszelunk, nem urteknikarol.
  A differencia ebbol ered, nem valamifele selymezett uveg vagy mifele baromsagot talaltok mar ki megint.

 • Bogi18

  Sziasztok! Le tudná nekem valaki írni hogy mi a differencia a régi és az új fehér MacBook között? Csak mert egy olyan oldalt nem találtam még, ahol össze lennének hasonlítva. Azt tudom hogy a trackpad meg a külső más, de valójában mennyivel tud többet az új gép??

 • Uj burkolat, gyorsabb proci, nagyobb winyo, sokkal jobb Ledes kijelzo, viszon nincs mar firewire es infra port rajta.

 • Bogi18

  Köszönöm:):):):)

 • ITM

  Sziasztok!
  Amerikából fogok rendelni egy MacBookot de aza gond hogy ugyebár nincsen ékezet a billenyűzetében.tehát ki lehet ezt cserélni?vagy van rá valami más megoldás?

 • Roli

  Sziasztok!

  ITM: Én úgy tudom, hogy a mac-en be lehet állitani a billentyűzetet magyarra is, szóval elméletileg nincs gond az ékezetekkel, í-t is lehet vele irni alt+j-vel talán. Remélem nem mondtam hülyeséget, de én ezt így tudom!

 • Roli

  Cáfolom magam, mert nincsenek ékezetek! Vki nem tud esetleg konvertáló programot? ékezetlen betűkből ékezeteset csinál…?

 • Bogi18

  Sziasztok! Tudha nekem valaki alajánlani egy olyan szert, amivel a fehér macbookot tisztán lehet tartani? Sajnos elég hamar meglátszik rajta hogy melyik gombokat használom a legsűrűbben. Nem tudom mivel lehetne letörölgetni vagy lehet hozzá kapni valami special anyagot?