Canon 8-15 a kezemben

Pontosan egy éve mutatta be a Canon a halszem L-es lencséjét, én pedig már akkor eldöntöttem, hogy szeretnék egy ilyen objektívet. Kis naív azt hittem, hogy Vegasban már ezzel fogok fotózni a sivatagban. Hát nem. (az Apple szállít lassan mi? …) Már az összes Canonos ismerősömet nyaggattam, de hiába, senki nem tudott szerezni ilyen üveget, többek közt a japánban történt katasztrófa miatt is elakadt a gyártás, egészen idáig. Most végre sikerült megkaparintani egyet.

A 8-tól 15-ig tartó átfogás egyedülálló, senkinek nincs a piacon ilyen nagy átfogású nagylátószögű objektíve. Volt már nekem régóta 17-40-es obim, de az nem fogható ehhez a 8-15-öshöz. A 8-15 rajza gyönyörű, és csak a fantáziánk szab határt, nem pedig a látószög, konkrétan 180 fokban is lát körbe az objektív, így egészen szürreális módon örökíthetjük meg a tájat. Természetesen csak akkor 180 fok, ha full frame-es gépre tesszük, például egy 5D-re. Nem akarok hosszasan tesztszerűen írni, meg mindenféle technikai részletekbe belemenni, inkább mutatok pár képet amit meló után lőttem a napokban, hogy mire jó a cucc:

15mm:

Ugyanaz 8mm-en kroppolva:

Lánchíd 15mm-en:

Hősök tere 15mm-en:

Hősök tere 8mm-en, ez a kép a Flickr explore-ban Top 1 lett mára:

Még egy 8mm-es kép:

Azt hiszem itt az ideje felmászni felhőszint fölé valami magas hegyre, és 180 fokban lekapni a csillagokat (konkrétan nagyon durva, hogy az egész égboltot látja az objektív), na meg egy Times Square is jól nézne ki 8mm-en…

 • emzéperiksz

  tamron 18-280 nagyságrendekkel nagyobb átfogású…

 • moonofsoul

  Akár 100+ Mbit/s-ot is tud egy hackelt Pana GH1, problem? 🙂 (nekem most “csak” 54-en jár)

 • LvS

  109 990 az iPad 2 16GB a media marktban
  az nemrossz

 • candie

  LvS,
  ezt élőben láttad?

 • ePtOn
 • Iceman

  Gekko: Full-frame fish-eye és Circular fish-eye létezik. Full-frame fish-eye = diagonal fish-eye. Volt kezemben, tudom miről beszélek. És APS-C-n full-frame fish-eye vagyis diagonális, tehát képátlóba rajzolja ki a 180°-ot.

  Handrás: Gratula az ojjektívhez, és jók a kékórás képek.

  Ja és valaki vágyakozott valami Nikkor ojjektívre, ott a 10.5mm-es, nem véletlen, hogy sokan 5D-re azt választják. Ha zoom kell akkor meg a Tokina. Van választék. De akkor már ott a sigma 4.5mm-es is, meg még tudnék jópár egzotikus halszemet felsorolni régről:)