Canon 70-200 F2.8 IS II teszt

A Canon Hungaria jóvoltából sikerült hozzájutnom egy hétvégére az idén áprilisban bemutatott, és nemrég kapható 70-200 2.8 IS II objektívhez, hogy letesztelhessem, ezúton is köszönöm a lehetőséget!

Ez az objektív a 2001 szeptemberében megjelent 70-200 F2.8 IS-t hivatott leváltani, valljuk be, ideje is volt, hiszen 9 év alatt rengeteg víz lefolyt a Dunán, 2001-ben még álmodni sem mertünk 21 megapixeles full frame vázakról, mostanra pedig ekkora érzékelőt kell kiszolgálni. Ráadásul a 70-200 2.8 IS-t a legtöbb fotós industry standardként emlegeti, hiszen ezt az objektívet használja a legtöbb profi fotós, a TV-ben is lehet látni, ahogy a rengeteg fotós rászegezi például Fernando Alonsora ezt az üveget, de említhetném az esküvőket, ahol ugyancsak elengedhetetlen kellék a 70-200-as átfogás, a 2.8-as rekesz, és a képstabilizátor.

Bevallom őszíntén, amikor idén áprilisban bejelentették ezt az új 70-200-as obit, nem nagyon néztem utána, így amikor hazavittem most hétvégén azon aggódtam, hogy majd vadászni kell a különbségeket a tesztképeken, mert a saját 70-200-asommal nem éreztem úgy, hogy gyenge lenne a minősége. Ez a félelmem aztán gyorsan elmúlt, mert már az első letöltött képen láttam, hogy az új 70-200 brutálisan jó lett, nem nagyon kell vizslatni a képeket, hogy lássuk a minőségbeli különbséget a régi és az új üveg között. (Az időjárás elég undorító volt, ezért otthonról a teraszról lőttem a képeket.)

Csapjunk is bele a lecsóba, íme fej-fej mellett a tesztképek:

200mm F2.8 stabilizátor kikapcsolva:

200mm F2.8 stabilizátor kikapcsolva:

135mm F2.8 stabilizátor kikapcsolva:

200mm F5.6 stabilizátor bekapcsolva:

200mm F2.8 stabilizátor bekapcsolva:

200mm F2.8 stabilizátor bekapcsolva:

Azt gondolom a képek magukért beszélnek, még thumbnail nézetben is látszik, mennyivel élesebb képet produkál az új 70-200. Sok képet újra és újra megcsináltam a saját obimmal, mert ahogy jöttek le a laptopra a képek, nem akartam elhinni, hogy ekkora a különbség, folyton azt hittem, hogy én rontottam el valamit, vagy bemozdult az állvány, de nem. Az új 70-200 2.8 IS alázza a régit.

A száraz technikai adatokba bele se megyek, mert senkit nem érdekel, hogy eggyel több lencsetagot tettek bele, engem is csak a végeredmény érdekel, ami pedig nagyon meggyőző. Két negatívumot lehet megemlíteni:
1. Picit nehezebb lett, cserébe jobb az IS képstabilizátor, és 1.4 méter helyett 1.2 méterre csökkent a legközelebbi fókusztávolság.
2. Az ára… A régi 70-200 2.8 IS-t 4-500 000 forint környékén lehetett megvásárolni, az új inkább 6-700 000 forintos árban mozog, mondjuk ki: méregdrága, de hát ez van, a minőséget mindig is meg kellett fizetni.

Mit is írhatnék zárszóként… Ohh megvan:

Eladó megkímélt állapotú Canon 70-200 F2.8 IS USM objektívem, érdeklődni az XMS.hu -n található elérhetőségeken lehet.

 • Ádám

  Tényleg sokkal jobb a minőség!

  Kár, hogy nem rég visszatértem a régi jó Nikonhoz. Abből is kérünk egy tesztpéldányt ezek mellé, nagyon kíváncsi lennék egy hasonló Nikon modellről lőve ugyanott.

  Handrás, miért vetted már ilyen hamar meg a karácsonyfád és miért ilyen kis satnyát???
  😀

 • Apam

  KT: egyetertek, a marketing vezet szinte mindenkit. Kijott az uj 70-200 2.8 IS, a regi rogton szar lett, pedig x even keresztul kotelezo tartozek volt a profik taskajaban…

 • pixlala

  Két napja vettem egy ilyen optikát 5DMII-re. Ez az optika döbbnet. Van két másik L optikám, de ez mindent üt. A helyzet az, hogy ez az obi már a jövő 30-40 mp-es gépeit vette célba. 21 mp nem kihívás neki! Ár-érték, időtállóság arányban olcsónak mondható! Aki profi és komolyan veszi amit csinál, annak kötelező darab, és évek múlva is használható lesz.

 • BCS

  egy kicsit elszomorít, hogy normálisnak mondható digitális képet csak több milliós felszerelés képes készíteni 2010-ben 🙁

 • Felhívnám figyelmeteket, hogy az élesség nem az egyetlen szempont egy objektív megítélésénél. Személy szerint kíváncsi lennék a színvilágára melegebb fénynél. A régi 2.8-as képei varázslatosak tudtak lenni ebből a szempontból, élet volt bennük.
  A Canon új vázait elnézve, a folyamatos pixelnövekedés mellett egyre élettelenebb fotókat látok, nehogy így legyen az obik terén is.

 • A 800-as obi rendben van. 🙂

 • gabor

  Szivesen összevetném az f4 is -el, ha vkinek alkalmas duna plaza közelében akkor sikitson. gabor