MacBook teszt, és tapasztalatok

Múlt hét pénteken megérkezett az első MacBook demódarabunk, így három napon keresztül sikerült nyüstölni, most pedig leírnám a tapasztalataimat. Előre bocsájtom hogy nem nagyon fogok tudni rosszat írni a gépről.

A MacBook az a gép lett amit lehet szeretni. A MacBook Pro-m inkább egy munkatárs, jóban vagyunk, együtt dolgozunk keményen, de ennyi. A MacBook szinte azonnal, de két nap használat után biztosan érzelmi szálakat pendít meg az emberben, és elkezdjük nagyon szeretni a gépet.
Az Apple nagyon jó munkát végzett, megérte a több hónapos várakozást az iBook utódjára. Végletekig letisztult formák, vékonyabb könnyebb ház, beépített iSight, újfajta kényelmesebb billentyűzet, Magsafe töltőcsati, és persze ne felejtkezzünk meg az Intel Dual Core 1.83-as, illetve 2.0 GHz-erőművekről, amik már eddig is bizonyították, hogy sebesség tekintetében felveszik a versenyt bármilyen asztali géppel.
Fontos megemlíteni az új 13 inches szélesvásznú kijelzőt, ami egyrészt végre megfelelő felületet biztosít a munkához, másrészt sokkal sokkal jobb minőséget biztosít mint a régi iBook kijelzője. Volt olyan emberke, aki szerint jobb a kijelző minősége mint a MacBook Pro gépeké. Sokan féltek a Glossy panel tükröződésétől, de azt kell mondjam, ez alaptalan félelem volt, közel sem olyan vészes a tükröződés mint azt elsőre gondoltuk, és cserébe brutálisan szép kontrasztos képet kapunk, élénk színekkel. Bal oldalt az iBook, jobb oldalt a MacBook, jól látszik mennyivel jobb a fényereje a MacBooknak.

_MG_0743.jpg

A következő apróság ami nagyon tetszik, az új mágneses fedél. Becsukáskor, finoman lecuppan a kijelző, nyitáskor pedig egyetlen újjal kinyithatjuk a kijelzőt, anélkül hogy bármilyen gombot be kellene nyomnunk, vagy másik kézzel meg kellene támasztanunk a gépet felbillenés ellen. Tökéletes.

Méretekre is sokan panaszkodtak, de szerintem teljesen alaptalanul. A gép sokkal vékonyabb az iBooknal, és csak minimálisan lett szélesebb. Az iBook a MacBook mellett egy fél téglára hasonlít leginkább, kézbevételkor a súlycsökkenés miatt, sokkal kellemesebb hurcolászni a MacBookot, így ideális társa lesz azoknak, akik egész nap magukkal viszik a gépet.

Videókártya.. Sok kritikát olvastam ezzel kapcsolatban, és nem értem a fikázókat. Kaptunk egy nagyon olcsó, brutális teljesítményű, vékony-szép laptopot az Apple-től, a kijelző felbontásához méretezett videókártyával. 1920*1080 progressziv HD anyag lejátszásánál is akadás mentesen dolgozott az Expose, és a Dashboard, innentől kezdve nincs miről beszélni, a MacBook célközönségének több mint elegendő a videokártya teljesítménye. Aki Final Cut Studiózni akar komolyabban, az vegyen MacBook Pro-t, vagy még inkább asztali gépet.

Aksiidő: Ebben sem kell szégyenkeznie a MacBooknak, simán bírja 4 óra feletti üzemidővel feltöltés után. Ugyanúgy használtam a gépet mint a MacBook Pro-mat, netezés, mailezés, chatelés, videózás, és folyamatosan kb másfél órával többet bírt az akku mint a Pro gépemben.

Egyetlen negatívumként a DVD író hiányát tudnám említeni, nem szép dolog az Apple-től, hogy a legkisebb gépből kihagyta a DVD írót. Ha valaki második gépnek veszi a MacBookot, akkor nem probléma a DVD író hiánya, de akiknek ez lesz az elsődleges gépük, azokat rákényszeríti az Apple, hogy a 2GHz-es DVD íróval felszerelt modellt vásárolják meg. Értem én, hogy valamiből meg kell élni, de hát akkor is…

A fekete gépről nem tudok nyilatkozni, és a felárnak köszönhetően nem is nagyon érdekel a fekete kivitelű gép. Ha az Apple odabiggyesztette volna, hogy Exclusive MacBook, akkor megérteném felárat, de így nem igazán látom, hogy mitől is kell többet fizetnem egy egyszerű színért.

Összességében igen pozitív vélemény alakult ki a MacBookról, aki ilyen gépet vásárol biztosan nem fog csalódni az Apple-ben, szerintem az idei év legsikeresebb Apple számítógép lesz, ezt jól jelzi az is, hogy még soha semmilyen Apple termékre nem kaptunk ekkora számban előrendeléseket két hét alatt.

Végezetül álljanak itt a tesztek, amikben jól láthatóan sokkal sokkal gyorsabb mint az iBook, teljes CPU kihasználtságnál nem ritka a hatszoros sebességnövekedés sem.

index macbook.001.jpg

index macbook.002.jpg

index macbook.003.jpg

index macbook.004.jpg

index macbook.005.jpg

index macbook.006.jpg

index macbook.007.jpg

index macbook.008.jpg

index macbook.009.jpg

Az Index tesztjét itt olvashatjátok.

MacBook az XMS-ben