MacBook Pro – Powerbook teszt

Az Indexen olvashato cikk mellé, éln is megosztom az eredményeimet, és véleményemet a MacBook Pro után érdeklődőknek.

A MacBook Pro gyönyőrű vékony, aktatáska szerű dobozban érkezett a boltba. MCS, és Massimo Emanuel jóvoltából egyenesen az XMS-ben landolt a kicsike, hogy megnyúzzuk egy kicsit real world tesztekkel.

Azonnal belepakoltunk 2 GB ramot a gépbe, hogy egyenlő feltételekkel indulhasson az 1.67 GHz-es Powerbook ellen. Bekapcsolás után a villámgyors boot után azonnal észrevehető volt a különbség a két laptop kijelzője közt. Kontrasztarányban kb azonos, fényerőben viszont ég és föld a különbség.

Azonnal indítottuk a Cinebench Universal Binary verzióját, Macbook Pro-n már a tesztprogram indulása is sejtetett valamit, két-három másodperc alatt elindult, míg a Powerbook szép komótosan elszüttyögött a betöltésével. Az eredmények sem maradtak el a várakozásoktól, brutális CPU rendering, és a videókártya is jelentősen jobb mint a 9700-as Radeon a Powerbookban.

macbookcinebench.jpg

Cinebench után legyenek itt az Xbench teszt eredmények is, ami jól láthatóan egyáltalan nem használja ki az Intel Core Duo proci erejét, és eléggé össze vissza eredményeket kapunk. Cinebenchet tekintem mostantól mérvaónak, mert ott akár stopperrel is mérhetőek az eredmények, míg az Xbench csak átlagol valamilyen számokat.

macbookxbench.jpg

Handbrake. Készítsünk mpeg4-et DVD-ből, mert azt szeretik a userek. Powerbook 14, MacBook Pro 59 kepkocka/másodperc a sebesség… Grafikonon még szemléletesebb. Ime:

macbookhandbrake.jpg

Zip tömörítésnél nincsen ilyen hatalmas különbség a két gép között, de fontos megjegyezni, hogy tömörítés közben a MacBook Pro-nak csak az egyik procija dolgozott, a másik mag csak unatkozott magában.

macbookzip.jpg

Végezetül lefuttattunk egy iMovie, és egy “Video Export to iPod” tesztet. Nem is nagyon tudok mit kommentálni az eredményeken, beszélejenek helyettem a kis gyurmacsíkok.

macbookencode.jpg
macbookimovie.jpg

átlagosan háromszoros sebesség növekedés tapasztalható a két gép között. Ha évközben a fejlesztők még egy kicsit optimalizálják a szoftvereiket az Intel procikra OS X alatt, akkor a beharangozott négyszeres sebességkülönbség is simán meglehet. A Front Row, iSight, megnövelt fényerejű keyboard világítás, mágneses töltőzsinór, a vékonyabb gép már csak hab a tortán. Egyetlen negatív tapasztalat a géppel kapcsolatban az, hogy meleg. Nagyon meleg tud lenni. Ez télen kellemes nyáron nem annyira, épp ezért, én a kissebbik modellt javaslom, mert az nem melegszik ennyire, olcsóbb, és minimálisan lassabb csak mint a 2GHz-es gép.

MacBook Pro az XMS-ben