Mac mini Intel vs Mac mini G4

Most, hogy megérkezett a Dual Core Mac mini is, elérkezett az idő egy összehasonlító tesztre a régi G4-es Mac minikkel szemben.

macminizip.jpg
Zip tömörítéskor nincs nagy különbség a gépek közt, de azt fontos megemlíteni, hogy a Dual Core Mac mini nem használta ki a két processzormagot, csak az egyik mag dolgozott száz százalékon.

macmini_2.jpg

Cinebench alatt már jóval látványosabb az új Inteles gépek erőfölénye, az első négy tesztben gyakorlatilag a földbe döngöli a G4 es Mac miniket, az új kis szörnyeteg. Egyedül a Shading Hardware tesztnél nincs jelentős különbség, talán a Cinebench OpenGL optimalizációja miatt.

macmini_3.jpg
A Handbrake DVD film konvertáló alkalmazás esetében a Single Core Intel gép nem teljesített jól, viszont a Dual Core gep majdnem háromszor volt gyorsabb mint a régi G4-es minik.

macmini_4.jpg

macmini_5.jpg

A fenti két utolsó teszten is látszik, hogy videós alkalmazások terén nincs miről beszélni, nem ritka a négyszeres, vagy még annál is nagyobb sebességnövekedés.

Igencsak ütős kis gép lett az új Inteles Mac mini, ráadásul ezek csak a szintetikus tesztek, nem mutatják meg, hogy a felhasználói élmény is mennyivel kellemesebb lett. Gyorsabb Finder, böngészés, gyorsabb programindulás, HD filmek lejátszása ezek mind mind erezhetők használat közben.

Rosettán keresztül futó alkalmazások természetesen nem gyorsabbak mint a régi G4-es gépeken, de a natív alkalmazások sebessége kárpótolja az embert, és még idén megkapjuk az összes fontosabb Alkalmazást Universal Binary verzióban.

Konklúzió: Az új Mac mini tökéletesen alkalmas azoknak, akik most szeretnének váltani Macre, és csak a gépüket szeretnék lecserélni, mindennapos “home user” alkalmazásokra. Media centernek is kiváló, mi is használunk az XMS-ben Mac minit kivetítőn, és komplett házimozi berendezésen, erről már korábban is írtam.

Az Indexes tesztet itt találjátok.

Mac mini az XMS-ben