Még nem adtam fel, de már majdnem.

Megint eltelt egy hónap, és még mindig lejárok az edzőterembe. Pedig mostanában tényleg alig van rá időm illetve energiám. Az utóbbi időben elég sokat jártam külföldre, ez rendesen felborította a napjaimat. Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia, szép kis túra volt. Azért nagy nehezen valahogy mindig megoldottam a heti három edzést, de nagyon össze vissza, volt, hogy egymás után mentem három napon, péntek szombat vasárnap, ami azért nem túl előnyös.

Pár hete egyszer csak észrevettem, hogy elkezdett visszanőni az eddigi viszonylag lapos hasam. Két dologra gondoltam amikor ezt realizáltam a tükörben:

1. Az időhiány következtében nem kajáltam megfelelően, emiatt a szervezetem elkezdte visszapakolni a zsírt, és hova máshova mint a hasamra.
2. A picsába!

A mérlegem nem mutat szinte semmi változást. A testsúlyom maradt változatlan, nem is fogytam nem is híztam, a testzsír egy kicsit emelkedett, de nem vészesen. És mégis, szemmel láthatóan nőtt a hasam. Rohadt idegesítő fél év kőkemény edzés után azt látni, hogy az ember visszafele fejlődik. Jó persze, nem vészes a dolog, de akkor is. Már majdnem fel is adtam, és azt gondoltam, hogy jó akkor szarok bele, ha nem megy akkor nem kell erőltetni. Aztán persze összeszedtem magam, és lementem a terembe most hétvégén is, meg ma is le fogok menni.

Igazából már többen mondták előre, hogy ha izmokat akarok, akkor zabálni kell, ha pedig zabálok, akkor óhatatlanul le fog pakolni a szervezetem egy kis zsírt valahova. Főleg, hogy mostanában nem az a kérdés, hogy milyen egészséges kaját toljak magamba, hanem, hogy egyáltalán egyek valamit. Ennek megfelelően volt, hogy egy korábbi buliból megmaradt doboz chipset zabáltam meg éjjel kettőkor, és nem bírtam ki, hogy ne öblítsem le egy fél liter Coke zéróval. A szervezetem meg hosszú hónapok koplalása után végre boldogan kezdte elraktározni a zsírt amint hozzájutott. Azt is mondták, hogy lesznek időszakok amikor visszafele fejlődök. Így is lett, most épp ez az időszak van. Mostanában nem tudom növelni a súlyokat, sőt ami eddig simán megvolt, most igencsak megszenvedek vele. Igaz elkezdtem olyan gyakorlatokat is csinálni amiket korábban nem, emiatt nem mindig érek körbe a heti három alkalommal minden izomcsoporton, valószínűleg ez is befolyásolja a teljesítményemet.

Volt aki azt mondta, hogy biztosan elhanyagolom a hasizom gyakorlatokat. Nos ez baromság, és városi legenda. Mármint, hogy ha lapos hasat akarsz, akkor sok felülést kell csinálni. Bullshit! A kockás has 90 százalékban a kajától lesz. Csirke + rizs! Ennyi. Sőt, a sok hasazás megnöveli az izmokat, emiatt még nagyobb lesz az ember hasa. Persze kell hasra is dolgozni, de az tuti, hogy szimpla hasazástól nem lesz lapos hasa senkinek.

Ezzel kapcsolatban eszembe jutott, és le is írom, mert szerintem ez sokaknak nem világos. Dagadt vagy, és le akarsz fogyni? Oké. Csak hasból akarsz fogyni? Na ez nem fog menni. Röviden a dolog úgy működik, hogy amikor többet zabálsz mint amennyit elégetsz, a szervezet elraktároz. De nem egyenletesen és nem is egyszerre. Valakinek a hasára megy először a zsír, valakinek a seggére, stb. Tehát végül meghízol de nem egyenletesen. Amikor elkezdesz zsírt égetni, mondjuk futással, akkor a szervezet pont fordítva dolgozik, onnan kezdi el elégetni a zsírt ahova utoljára lerakta. Ennek megfelelően ha valaki hasra hízik és elkezd edzeni, akkor csak akkor tűnik el a hasa ha már mindenhonnan máshonnan eltűnt a zsír. Csajoknál ugyanez. Ha valaki a fenekére hízik meg, akkor sportolásnál, előszőr a melle tűnik el, lába stb, és csak legvégül megy le a zsír fenékről.

A kis kitérő után vissza az én dolgomra. Jelenleg itt tartok, a terv, hogy tavaszig tovább csinálom ahogyan eddig, aztán majd meglátjuk. (Nem túl bonyolult terv, de ez van. A lényege az idő, mert az idő mindent megold alapon.) Most nem rakok be grafikonokat, meg egyéb képeket, mert pisilni sincs időm (Nemsokára iPad Pro rajt, juéjj!).