OS X El Capitan tapasztalatok

Felkerült a dolgozós gépemre a bétás OS X El Capitan, íme a tapasztalatok, pár nap használat után.

Már a WWDC-n kiderült számomra, hogy igazából ez az egyik olyan OS X, amibe alig kapunk újdonságokat, amolyan Yosemite S verzió inkább. Jó persze, nyilván vannak újdonságok, de egyrészt a nagy részük itthon nem elérhető, másrészt ha elérhetők lennének, akkor sem nagyon hoznának lázba. Gondolok itt a Spotlight újdonságaira, és a Maps-re. Maradt az osztott képernyő, aminek a használata nagyon macerásan lett megoldva ezért ezt se nagyon fogom használni. A Note alkalmazás újdonságai jók lettek, de ez sem világmegváltó. A Safari pinelhető tabjai nélkül is tudtam eddig élni, és a Mail sem kapott túl nagy vérfrissítést. Az eltüntethető menübárról még nem tudom eldönteni, hogy jó dolog-e. Tény, hogy ad felfele egy kis plusz helyet, viszont nagyon sokszor szükség van rá, emiatt nem biztos, hogy megéri elrejteni. Íme videón az újdonságok, ha lemaradtál a videóról amit Lacival készítettünk.


Fel is iratkozhattok egyébként, most már van iSTYLE Youtube csatornánk is, ide toljuk fel az összes videónkat.

Ha ilyen kevés az újdonság, minek raktam fel, kérdezheti magában a kedves olvasó.

Leginkább arra voltam kíváncsi, hogy az Apple által hirdetett sebességnövekedés mennyire érezhető. Nos… Nagyon!

Mondhatnám azt is, hogy nagyon Metal!

Használva a kapitányt (sosem fogom megszokni ezt a hülye El Capitan nevet), arra gondoltam, hogy nem érdekelnek az új fícsörök, ha cserébe ennyire stabil és gyors rendszert kapunk. Természetesen most is ingyen lesz a frissítés, majd ősszel. Pár nap alatt nulla hibával, és nulla strandlabdával találkoztam, pedig csak rácsűrtem az egy éves Yosemite rendszeremre a bétás kapitányt. A Safari elképesztően megtáltosodott, csak úgy pattognak be az oldalak, és a scroll is sokkal folyamatosabb lett, még az index.hu-hoz hasonlóan minden lószarral telepakolt oldalakon is, szuperfluid a görgetés. A Mission Control és úgy egyébként mindenféle animáció rengeteget gyorsult. Ránézésre majdnem minden animáció 60 fps közeli, legalábbis az én 15-ös MacBook Prómon, de gyanítom gyengébb gépeken is hasonlóképp érezhető lesz a gyorsulás.

Alapvetően a Yosemite is jól működött a gépemen, nem volt vele különösebb gondom, de az El Capitan érezhetően sokkal ütősebb rendszer lesz. Tényleg nem is bánom, hogy nem mentek rá mindenféle csillivilli funkciókra, hanem a rendszer sebességére és stabilitására helyezték a hangsúlyt. Bár még csak a második bétánál tartunk, és még rengeteget csiszolgatják az őszi megjelenésig, én már most ki merem jelenteni, hogy az El Capitan lesz az eddigi leggyorsabb és legstabilabb OS X. Szeretni fogjátok!

kapitanybeta2

Figyelem! A bétát mindenki csak saját felelősségre rakja fel! Egy csomó alkalmazás még nem fut alatta, nekem például a Forklift és egy Widget is megadta magát, és mivel bétáról beszélünk, bármi megtörténhet. Szóval inkább várjátok meg a publikus bétát, vagy külön partíción nézegessétek, majd én tesztelgetem helyettetek addig is.