Vasárnapi nyitva tartás. Jó vagy nem jó?

Igyekszem kerülni a politikai témákat az utóbbi időben. Ennek több oka is van. Egyrészt akár naponta írhatnék felháborító témákról, akár napi több posztot is, de akkor politikai blog lenne az oldalamból, másrészt nincs kedvem az ilyen témáknál szokásos kommentcunamihoz. Akik ismernek azok úgyis tudják a véleményemet az országban jelenleg zajló folyamatokról, nem lenne értelme naponta politikai témákat rebesgetni.

Viszont van itt egy téma amiről szívesen megosztom a véleményemet. Ez pedig a törvényjavaslat, amiben megszüntetnék a vasárnapi nyitva tartást a kereskedelmi egységekben. Itt lehet elolvasni.

Tegnap óta tudjuk, hogy a kormány beállt a KDNP mögé, és gőzerővel támogatják a javaslatot. Gondolom mindenki hallott erről, tulajdonképpen arról van szó, hogy vasárnap ne legyenek nyitva a 400 négyzetméternél nagyobb kereskedelmi egységek. Azóta már arról van szó, hogy egyáltalán ne dolgozzon senki vasárnap. (Most abba ne menjünk bele, hogy kinek és miért érdeke bevezetni ezt.)

A törvényjavaslat hatalmas felháborodást, és vitákat váltott ki, de vajon kinek van igaza?

Mielőtt leírom a véleményem, fontos tudni, semmilyen pártnak nem vagyok a szavazója, a Fideszt pedig legszívesebben vasvillával kergetném ki az országból, a stadionjaival meg a rezsicsökkentésével együtt egészen Azerbajdzsánig. Meg úgy egyébként a komplett politikai elitet is.

Kereskedőként viszont van némi rálátásom a dologra, ezért talán érdemes leírnom, hogy mit gondolok ezzel kapcsolatban.

A fő érv a törvényjavaslattal szemben, hogy ha bevezetik a vasárnapi kötelező zárva tartást, az rengeteg munkavállaló elbocsájtását eredményezi majd. Talán ez így is van, de azért annyira nem lenne vészes a helyzet. Nekünk hat boltunk van, de egyetlen dolgozónktól sem válnánk meg ha vasárnap zárva lennénk. Mindössze annyit tennénk, hogy akik most vasárnap dolgoznak, beosztanánk őket péntek-szombatra, ugyanis ez a két nap a legerősebb, forgalom szempontjából.

Ha tehetnénk, eleve nem is lennénk nyitva vasárnap, ugyanis semmi értelme nincsen. Sajnos ezt nem tehetjük meg, mert sajnos a plázák szerződésben követelik meg, hogy a kereskedelmi egységek, vagyis az üzletek, vasárnap is tartsanak nyitva. Pedig, a vasárnap az a nap amikor a legkevesebb ember tér be a plázákba, és a vasárnap az a nap amikor a legkevesebben vásárolnak. Forgalom szempontjából, nekünk például a legtöbbször többe kerül a világítás mint amennyit az eladásokból megkeresünk. Tényleg. Bevallom történt olyan is, hogy vasárnap bezártuk a boltot, átmentünk a szemközti kávézóba megnézni a Forma 1-es futamot, és a két óra alatt egyetlen vásárló sem próbált bejutni az üzletbe. El nem tudjátok képzelni, hogy mennyire gyűlöletes munka, úgy ülni vasárnap egy üzletben, hogy semmit nem tudsz eladni. Vasárnap az a nap amikor az egész nap arról szól, hogy néhányan zombiként lézengenek az iPadek körül, mert unalmukban bejöttek egy kicsit plázázni. Vásárlás nuku, hiszen aki tényleg vásárolni szeretne például egy Mac-et vagy egy iPadet, az már rég megtette online, vagy meló után, vagy szombaton.

Így néz ki egy hónapra lebontva napi szinten a kimenő számlák száma az iSTYLE boltjaiban. Ez egy júliusi hónap, és a 06, 13, 20, 27-i napok a vasárnapok:

handraschart.002

Persze egy Tescóban biztosan sokan vásárolnak vasárnap, hiszen sokan vasárnap csinálják meg a nagy frigó feltöltő kaja bevásárlást. Mi történne hát, ha vasárnap zárva lenne a Tesco? Az emberek nyilván nem halnának éhen, hanem bevásárolnának mondjuk szombaton. Vagy vásárolnának online, házhoz szállítással. Tényleg nem érzem, hogy hatalmas tragédia lenne, ha vasárnap zárva lennének az üzletek. Nem is olyan régen, amikor még gyerek voltam, semmi nem volt nyitva vasárnap, és mégis valahogy eléldegéltünk. De menjetek végig a körúton vasárnap, nem nagyon fogtok találni olyan cipőboltot, ami nyitva van vasárnap. Vagy kérdezzétek meg a kollégáimat, hogy közülük ki az aki dolgozni akar vasárnap. elárulom: egyikük sem akarja a vasárnapi melót.

Sokan mondják, hogy jajj, majd akkor csökkenni fog a kereskedelem, nem fognak annyit vásárolni az emberek, nem pörög majd a gazdaság. Ez egy baromság. Nem esznek majd az emberek vasárnap? Dehogynem, csak majd szombaton veszik meg a kaját. Nem vesznek majd annyi TV-t? Hülyeség. Majd megveszik a hét más napján. Majd pont a magyar ember olyan, hogy aszondja:

“Te figyelj Margit! Pont vasárnap vettünk volna új hűtőszekrényt, de hát zárva vannak a bótok, akkor nem veszünk, tegyük szépen félre ezt az 50 000 forintot, jó lesz az majd öreg napjainkra. Hűtőszekrény úgysem kell, hiszen kaját sem vehetünk.”

Francokat! Ez egyszerűen nem életszerű. A társadalom el akarja költeni a megkeresett pénzét, tehát el is fogja költeni. Ha nem vasárnap, akkor majd máskor. Mint mondtam, nálunk például eleve minimális a forgalom vasárnap, a legerősebb nap, a péntek és a szombati nap, a leggyengébb pedig a hétfő és a vasárnap.

Érdekes módon külföldön egyáltalán nincs ilyen para. Mutatom egy osztrák Apple Premium reseller bolt nyitvatartási idejét:

Wien Schönbrunner Straße:

Mo-Fr: 09.30-18.00
Sa: 09.30-15.00

Egy másik boltjuk a Máriastinfer Frasszén:

Mo-Fr: 10.00-19.00
Sa: 10.00-18.00

Ezzel szemben a miénk:

Hétfőtől szombatig 10-21 óráig
Vasárnap 10-18 óráig

Elhangzott többször a következő indok is: Nem áll jól annyira Magyarország gazdasága, hogy megtehetnénk, hogy ne dolgozzunk vasárnap. Én meg azt mondom, hogy talán nem lenne baj, ha nem dolgoznák magukat szénné az emberek, így is elég sok stresszes és depis ember él az országban.

Visszatérve, az elbocsájtásokra. Tételezzük fel, hogy mondjuk egy nagy áruház, tényleg elküldene pár embert. Tételezzük fel, hogy a fentiek tükrében nem igazán csökkenne a fogyasztás, hiszen kaja-ruha stb mindig kell, ergo az emberek úgyis elköltenék a pénzüket más napokon. Ezek szerint nőne a forgalom a hét egyéb napjain, ami azt jelenti, hogy ezekre a napokra a megnövekedett forgalom miatt, plusz személyzet kellene a boltokba, tehát azokat akiket elbocsájtanának, simán alkalmaznák máshol. Mint azt az elején írtam, mi nem küldenénk el senkit, hanem egyszerűen beosztanánk őket péntek-szombatra. Nem mellékesen így az esetleges megbetegedések, vagy szabadságolások miatt hiányzókat is sokkal egyszerűbb lenne a beosztás variásásával pótolni.

Persze felmerül egy csomó kérdés. Rogán azt mondta tegnap, hogy azt akarják, hogy senki ne dolgozzon vasárnap. Akkor mondjuk tömegközlekedés sem lesz? Mozik? Éttermek? Múzeumok? Benzinkutak? Csak pár példa ami eszembe jutott. Ezek egyébként ha jól olvasom, nincsenek is benne a törvénytervezetben, de akkor miért kell ilyet mondania egy politikusnak, hogy senki ne dolgozzon vasárnap. Már megint az a fránya kommunikáció.

Az biztos, hogy ha jól ki akarják találni ezt, az nem lesz egyszerű feladat, de véleményem szerint közel sem lehetetlen, és egyáltalán nem hülyeség, és nem is ördögtől való az ötlet. Én és a kollégáim mindenesetre örömtáncot járnánk ha végre nem kellene feleslegesen nyitva lennünk vasárnaponként.

DSCN6719