Pénteken majdnem megszívattam a fél világot

Már régóta terveztem, hogy egyszer csinálok valami fake Apple termékfotót, oda is írom, hogy kamu, aztán kiposztolom, majd megnézzük hányan nem olvassák el a szöveget, és hiszik el csont nélkül, hogy a képek valódi terméket ábrázolnak. Meg is csináltam, de arra nem gondoltam, hogy egyenesen Cupertinóig repül a cikk… De haladjunk sorjában.

Péntek reggel behoztam az irodába az iPad Airemet. Leraktam az asztalra, csináltam egy fotót, Lacit pedig megkértem, hogy cserélje ki az iPadet az iPhone-omra. Anélkül, hogy változtattam volna a fotózás szögén vagy a fókuszon, lefotóztam az iPhone-t is. Valahogy így. (Az imbuszkulcs a pozicionáláshoz kellett, hogy nagyjából ugyanoda kerüljön az iPhone home gombja is mint az iPadé.)

iPad Air 2 fake

Háromféle beállítással megcsináltam a képeket a fenti módszerrel, majd beraktam a képeket Photoshopba. A home gombokat alig pár perc volt megcsinálni, az iPad elvékonyítása és a hangszórólyukak kicserélése már kicsit több időt vett igénybe, de ezekkel is gyorsan elkészültem, annak ellenére, hogy egyáltalán nem vagyok nagy Photoshop mágus. Íme az eredmény:

ipad air 2

iPad Air 2 fake 2

ipadair2_4-1

 

A képeket direkt nem 5D-vel csináltam, hiszen valamiért sokkal “hitelesebbek” a kicsit homályos fotók. Már csak valami rizsát kellett írni, mert ugyebár az az elv, hogy a sok szöveget úgysem olvassák el az emberek. Megírtam a szöveget, de persze csak teljesen reális dolgokat írtam volna bele, hogy ne bukjak le már az első pár mondattal. A cikk legvégére beraktam a lényeget:

Screen Shot 2014-08-11 at 11.17.55

Ezután élesítettem a cikket, a várt hatás pedig nem is maradt el, szépen elkezdett körbemenni, sokan nem olvastak, csak simán elhitték, hogy ez az új iPad Air 2.

Aztán megtörtént amire álmomban sem gondoltam volna.

Békésen kajáltam otthon este fél 10 környékén, amikor jött egy iMessage Lacitól. Az üzenetben a hatalmas “BAAAZMEEEEG” szó kiséretében, egy AppleInsider link volt. Fogalom nélkül kattintottam meg a linket, de azért éreztem, hogy valami fontos dologról lehet szó, másképp nem cseszegetne Laci pénteken este fél 10-kor. Szóval kattintottam, majd megláttam az appleinsider.com-on a képeimet. A szövegben leírták, hogy egy magyar oldal, az iMagazin lefotózta az iPad Air 2-őt, Touch ID-val, vékonyabb házzal, és megváltozott hangszórónyílásokkal. Íme:

appleinsider

Ja meg, hogy ez mennyire alátámasztja a korábban megjelent iPad Air 2 pletykákat. Hát persze, hogy alátámasztja, szerintetek én mi alapján csináltam a képeket???

Elképzelésem sincs hogyan talált rá az iMagazin cikkre az AppleInsider, de ez mindegy is. Természetesen ők sem olvasták végig a szöveget, pedig biztos bedobták egy Google Translate-be.

Innentől nem volt megállás. Hiába fordítottuk és küldtük el nekik a bekeretezett szöveget, mire levették a cikket addigra egy csomó más oldal átvette a képeket és a hírt, például a Macnn.com is. A legviccesebb az volt egyébként, amikor az @iCentreAPR is retweetelte az appleinsider tweetjét. Nyilván az iCentre el sem olvasta az appleinsider cikket, mert akkor rájöttek volna, hogy nem akarják az iMagazint reklámozni… 🙂

icentre

Gyors pillantás a Google Analyticsre, és persze már ott volt egy halom olvasó Cupertino, Palo Alto, San Francisco városokból, aztán ahogy terjedt a cikk, utána már mindenhonnan. Természetesen egy csomóan Apple INC networkről jöttek, emiatt fél szemmel már néztem a telefonom, hogy mikor csörrent meg Tim Cook, de szerencsére a telefon néma maradt. Lehet ők elolvasták a figyelmeztetést is, nem csak a képeket nézegették. 🙂

Laci szerencsére folyamatosan figyelte a Google Analyticset, és ha új oldalt talált aki az iMagazinra hivatkozott, annak azonnal küldte a levelet, amelyben benne volt, hogy a képek kamuk, és a cikk arról szól, hogy nem kéne mindent elhinni amit a neten olvasunk. A cél az volt, hogy nehogy kikerüljön a MacRumors, vagy 9to5Mac oldalakra, mert akkor aztán semmi nem állította volna meg a kamu képek terjedését, mi pedig nem akartuk, hogy kamu fotók terjedjenek szerte a neten, hiszen nem ez volt a cél. Végül éjjel egy óra körül minden nagyobb oldalról eltűnt a hír, és végre lefekhettünk aludni. Megjegyzem csak két oldalt találtunk aki nem csak törölte a tartalmat, hanem megírta, hogy valójában miről szól a cikk.

Mielőtt lefeküdtem, arra gondoltam, hogy a fenti történet mindennél jobban igazolták a cikk tartalmát: Ne higgy el mindent amit a neten olvasol. Mindig olvasd el a teljes cikket, nézz utána más hiteles forrásokból is. Ha erre nincs időd, akkor meg ne ossz meg minden baromságot!

PS: ezt a cikket vajon az olvasók hány százaléka olvasta végig? 🙂