Apple CarPlay, avagy iPhone négy keréken

Végre! Elég régóta lehet hallani róla, hogy az Apple tervezi az iOS integrációt autókba, most végre hivatalosan is bejelentették a dolgot.

Screen Shot 2014-03-03 at 12.32.39

2007-ben amikor megvettem a 335i BMW-met, már javában zajlott az okos-telefon forradalom. Az én autómban a gyári Professional-nek hívott iDrive rendszer volt. Mondjuk leginkább csak a neve volt Professional, mert tudásra leginkább egy fapados Nokiához hasonlított, meg a sebessége is kb egy csigával volt egyenértékű. Akkoriban már lehetett kérni iPhone csatlakozást a BMW-nél, valami 70 000 forintos potom áron. Köszi, nem kértem.

Bevallom a mostani autócsere mellett szólt az is, hogy legyen végre normálisabb iDrive rendszer az autómban, ami végre rendesen kihasználja a telefonomat.
A Z4-ben egy 2012-es iDrive dolgozik, kezeli is az iPhone-t, de a tökéletestől nagyon messze van. A telefonkihangosító jól működik Bluetooth-on keresztül, USB-re dugva lejátssza az iPhone-on lévő zenéket, és még az album borítót is kirakja az autó kijelzőjére. Aztán ennyi.
Az otthon megtervezett útvonalat például nem lehet átküldeni a navigációnak. Illetve lehetne, de ehhez kellene valami BMW Connected előfizetés, ami viszont Magyarországon nem működik. Lehetne netezni is az autó kijelzőjén, de ez is csak ezzel az előfizetéssel működik. Érted, ott a telefon, rajta az internet, meg a böngésző, de ha mindezt az autó kijelzőjén szeretném elérni, akkor közli, hogy az én országomban sajnos nincs erre lehetőség. Anyádat! Tessék előveszem a telefonom a könyéktámasz alól, és itt az internet a kezemben. Idiótaság.

Arról ne is beszéljünk, hogy a legutolsó frissítés az autómhoz, 2012 decemberi, emiatt az iOS 7-tel nem minden funkció működik rendesen. Bejönnek például az sms-ek, de ismeretlen küldővel. Aztán alatta ott van, hogy Pulai Gábortól jött az SMS. Vagy például a naptárbejegyzések csak akkor láthatóak, ha egy bizonyos kategóriában vannak. De a munkával kapcsolatosak pont nem látszanak.

Van Facebook integráció is, de azt inkább hagyjuk, pedig jó lenne néha a dugóban elütni az időt a hírfolyam olvasgatásával. Jó lenne, de képeket, meg videókat nem tud megjeleníteni, csak szövegeket, azokat is macerásan. Ja meg postolhatok az iDrive-on keresztül ilyeneket angolul: 12 fok van, de szerencsére benn ülök a jó meleg BMW-mben…
Twitter kb ugyanez.

Szóval továbbra is messze vannak a tökéletestől az autókban fellelhető telefon integrációk. Finoman szólva…

Ez az ami most végre megváltozhat, ugyanis az Apple bejelentette, hogy az autógyártókkal közösen megoldják végre az okos-telefonok integrálását.

Az autónkba beülve és csatlakoztatva a telefonunkat, gyakorlatilag az iPhone szoftvere fut majd a középkonzolba épített kijelzőn. Telefon funkciók, zene, térkép, üzenetek, ezeket mind a telefonunkról szipkázza majd az autó kijelzője. Vezérelhetjük Siri-vel, az iDrive-ról, vagy épp a kormányról. Ami pedig a legjobb, hogy a lehetőségek végtelenek. Nem leszünk többé az autógyártók béna szoftvereire utalva, hanem az Apple adja a muníciót.
Egy autót nem 1-2 évre veszünk. Én például 7 évig használtam az előző autómat, közben viszont volt 7 iPhone-om. Ezzel az integrációval végre megoldódik, hogy bár az autónkat nem cseréljük, az egyre okosabb telefonoknak köszönhetően mindig a legfrissebb technológia segíti majd a navigációt, illetve az egyéb információk elérését autózás közben. Mindezt persze úgy, hogy nem kézben bénázunk a kormány felett a telefonunkkal, hanem az autónk kijelzőjét és kezelőszerveit használhatjuk.

Screen Shot 2014-03-03 at 12.31.10

Szupercool! Leszámítva, hogy amíg nem veszünk új autót addig mindezt cseszhetjük. 🙂 Azért mindig jobb későn mint soha.

Az Apple oldalán lehet bővebben olvasni a CarPlay-ről, és az oldal alján ott vannak az autógyártók is akik a jövőben csatlakoznak az Apple CarPlay rendszerhez.

Screen Shot 2014-03-03 at 12.31.44