Keynote összefoglaló

Ha esetleg lemaradtál volna, akkor íme összefoglalva a mai bejelentések:

Szokás szerint rengeteg pletyka és találgatás előzte meg a mai keynote-ot. Nézzük meg, mik azok amik bejöttek, mik azok, amik nem, illetve miről is szólt a mai esemény!

Tim Cook iPhone számokkal indított, 9 millió iPhone-t vettek a nyitóhétvégén az emberek. Természetesen egy iPhone launchról készült videót is megmutattak. Az iOS 7 megjelenése után 5 nap alatt 200 millióan frissítettek, és ma már az iPhone-ok 64%-án az új rendszer fut. Tim Cook beszélt egy kicsit az iTunes Radióról, reméljük hamarosan hozzánk is megérkezik ez a szolgáltatás, amin az USA-ban eddig több mint egymilliárd dalt hallgattak meg. Pár szó esett az App Store-ról is, több mint 60 milliárd alkalmazást töltöttek le eddig, a fejlesztők pedig 13 milliárd dollárt vihettek haza.

Ezután gyorsan át is vette a szót Craig Federighi, hogy a Mavericksről beszéljen. Először technikai fícsörökről beszélt, mint például a tömörített memória, vagy a fejlesztett grafikus rendszer és az OpenCL, majd az új appokról (iBooks, Maps). Craig szokásához híven természetesen demózott is. Értesítések, iBooks, naptár, Maps, megosztott linkek voltak soron. Ami persze sokkal fontosabb, az új árazás: a Mavericks ingyenes lesz! Nem csak Mountain Lionről, hanem akár Snow Leopardról is. Mától már tölthető is. Mégegyszer mondom: INGYEN!

Phil Schiller lépett a színpadra, hogy a MacBook-okról beszéljen. Frissültek a MacBook Prók. Megszűnt a normál kijelzős MacBook Pro család, a Retina kijelzősek jobb processzort, videót és akkumulátoridőt kaptak, és az árak is jelentősen csökkentek. A 13-as Retina MacBook Pro 70 000 forinttal lett olcsóbb! Instant Get!

A rengeteg újítást gyorsan lepörgette Phil, majd rátért a Mac Pro-ra. Durva lesz a gép, akár 12 maggal, 1TB PCIe SSD-vel, két videokártyával és 12GB videomemóriával. Az indulóár 949 000 Ft lesz itthon, (a nagyobb modell 1 249 990 lesz) decembertől elérhető. Az USA-ban fogják összeszerelni, és természetesen egy cool videóval is készültek hozzá. (Műszerész lelkemet simogató videó, alig várom, hogy hazaérjek, és újra megnézhessem.)

A hardverek után ismét visszakanyarodtunk a szoftverekhez, új iLife-ot mutattak be iOS-re és OS X-re is, új iPhotóval, iMovie-val és GarageBanddel. Demóztak is kicsit a GarageBanddel, például a Drummer funkcióval, ami automatikusan dobkíséretet ad a zenénknek. Egy dobos jár az alkalmazás mellé, a többit in-app purchase-szel vásárolhatjuk meg. Új Mac vagy iOS eszköz vásárlásával ingyenesek lesznek ezek is, mától. Megjelent az új iWork is. A kezelőfelület teljesen átalakult, bekerült néhány új fícsör, amiket le is demóztak, illetve az iWork for iCloud bétába beépített új funkciót, amivel többen egyszerre szerkeszthetünk doksikat. Természetesen ezek az alkalmazások is ingyenesek lesznek, mától. Ezt is mondom mégegyszer: INGYEN!

Tim visszatért a színpadra, hogy végre jöhessen az iPad! 170 millió iPad fogyott eddig, és a használt tabletek 81%-a egy iPad, 475 ezer alkalmazás érhető el kifejezetten iPadre. Mivel az Apple szereti a videókat, az iPad felhasználási területeiről is készítettek egyet nekünk.

Ismét Phil érkezett a színpadra, hogy megmutassa az új, 5. generációs iPad-et, ami a pletykáknak megfelelően hasonlít a minire, de új neve is van: iPad Air! 43%-kal vékonyabb a hosszabbik kerete, és 20%-kal vékonyabb maga a vastagsága. Konkrétan egy hajszállal még vékonyabb is mint egy iPhone 5s. Sokkal könnyebb is lett (érthető az Air elnevezés), a tömege nagyjából a 2/3-a az iPad 4-nek. Elképesztő brutál lett. Akarom MOST! Természetesen az új A7 processzor került bele, 64 bittel, és az M7 koprocesszorral. Ez 2x gyorsabb CPU-t és grafikát jelent. Javult a kamera minősége, és duál mikrofont is kapott. Ezüst/fehér és űrszürke/fekete színben lesz kapható, tehát arany nem lett belőle, se Touch ID, sebaj, majd jövőre. Alig több mint egy hetet kell várnunk rá, és itthon is elérhető lesz. (Ár nem változott.) Jony Ive ezután még bemutatta egy rövid videóban az iPad Air-t. Egyértelmű: INSTANT GET!

Az iPad mini is sorra került végül, ahogy fogadtam is rá, megkapta a Retina kijelzőt. A minibe is belekerült az A7 processzor (Erre sem számított senki, A6X-re tippeltünk), így a CPU 4x gyorsabb lett, a grafika pedig 8x-os sebességnövekedést kapott. Kicsit drágább lesz mint eddig volt, viszont megmarad az előző generációs iPad mini is, aminek pedig csökken az ára. November végétől érhető el. Tavaly nem igazán volt a szívem csücske az iPad mini, most viszont kijelenthetem: Akinek ez a méret fekszik, annak INSTANT GET.

Ennyi volt tehát a mai keynote, az Apple hozta amit kell, egy ütős kis iPad minit Retina kijelzővel, a legkönnyebb-legvékonyabb “nagy” tabletet a piacon az iPad Air személyében, vagyis az új iPad generáció valószínűleg elég erős karácsonyi szezont eredményez nekik, és persze ne felejtsük el, hogy a Retina kijelzős MacBook Prók árai is csökkentek ismét. Elégedetten hajtom ma álomra a fejemet.

Jah majdnem elfelejtettem. Lettek hivatalos iPhone 5s és 5c árak. 220 990, illetve 185 990 az 5s és az 5c induló ára. Pénteken iPhone rajt, én ott leszek.

builtin_hero_2x

PS: iPadről ne kérdezzetek, mindent tudni fogtok időben. (NDA)