iPhone 5c és 5s sebességtesztek

Az iPhone 5 óta nem nagyon érdekel a telefonom sebessége, ugyanis mióta megvettem az iPhone 5-öt, egyszer sem gondoltam arra, hogy “gyerünk csináld már…”. Egész egyszerűen elértünk egy olyan teljesítmény szintet, aminél nem nagyon kell több. Aztán persze jött az iPhone 5s és megmutatta, hogy ártani nem árt ha tovább gyorsulnak az okostelefonjaink. Hogy mennyit gyorsult az iPhone 5s? Mutatok beszédes chartokat:

Screen Shot 2013-09-25 at 09.57.51

Jól látszik a Geekbench 3 pontokban, hogy egy illetve két maggal is toronymagasan veri a mezőnyt az iPhone 5s-ben dolgozó A7 chip. Az iPhone 5c egy picit lassabb mint az iPhone 5, ez azért van, mert az Apple picit visszahúzta a teljesítményét az A6 processzornak, hogy tovább bírja az akksi. Az 5s multi CPU pontszám egyébként közel van az Intel Core 2 duóval szerelt számítógépek teljesítményéhez. Elképesztő.

Screen Shot 2013-09-25 at 10.04.08

Sunspider JavaScript böngésző teszt is durva, háromszor gyorsabb az 5s mint például a Samsung S4. (a gyakorlatban is érezni egyébként, hogy sokkal gyorsabban renderel a Safari az 5s-en)

Screen Shot 2013-09-25 at 10.04.42

GFXBench tesztekben a videós képességeket láthatjuk, nem kell kommentálni a grafikonokat, a közeljövőben valószínüleg brutál grafikával érkezhetnek majd iOS játékok.

Screen Shot 2013-09-25 at 10.30.12

Na és még egy érdekesség a végére, méghozzá egy üzemidő teszt. Az 5c-nél jól látható, hogy a picit alacsonyabb órajel kifizetődik, videó lejátszásnál jó fél órával tovább bírja mint az iPhone 5, az iPhone 5s A7 chipje viszont erre még rátesz egy lapáttal, majdnem másfél órával tovább bírja szusszal mint az iPhone 5.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy az eddig is gyors iPhone 5 helyett, kaptunk egy méggyorsabb 5s-t. A mindennapi használatban persze nem fogjuk számolgatni a tizedmásodperceket, hogy most akkor mennyi idő alatt végezte el az adott feladatot egy-egy alkalmazás, viszont a felhasználói élmény mindenképp tovább javul. Pár napja használom az 5s-t, és egyszerűen csak azt érzem, hogy jó használni, még jobb mint az 5-öst. Gyorsabbak az appok, gyorsabb kamera, gyorsabban történik minden. Nem kétszer gyorsabban, mert nyilván a tárhely sebessége is behatárolja például az appok töltési idejét, de mindenképp gyorsabb az új készülék, amitől egyszerűen csak azt érzem, hogy a telefon van értem, és teszi a dolgát. Alig várom, hogy jöjjön az új iPad, és az is megkapja ezt az A7-es chipet.

PS: Itt a post végén még szeretnék megkérni minden kedves Androidos olvasómat, hogy ne kezdjétek el az értelmetlen flémet, nem kell körömszakadtáig védeni a chartokban felbukkanó HTC és Samsung készülékeket. Ne felejtsétek el, hogy az utóbbi fél évben több száz tesztet pakoltatok be mindenféle posthoz a kommentekbe, hogy így meg úgy milyen lassú az iPhone 5. Most fogadjátok el, hogy az iPhone 5s egy 6 hónappal frissebb hardver, emiatt jelenleg ez most az egyik leggyorsabb telefon a piacon. (ha nem a leggyorsabb, de ilyet nem akarok kijelenteni) Majd jövő nyáron jönnek a konkurencia új telefonjai, és változik az erősorrend, szóval csak kulturáltan please, nem szeretnék 50 kommentet kimoderálni.