XBOX One vélemény

Szerettem az első Xboxot, meg az Xbox 360-at is, ezért vártam nagyon a soron következő next gen Xboxot. Aliennel, meg Pulai G-vel, ment az sms-ezés, nehogy valamelyikünk lemaradjon az élő közvetítésről.

Ez volt a jó hír, a rossz hír meg az, hogy igazából kár volt ennyire várni ezt a keynote-ot, egyáltalán nem volt meg bennem az Instant Get érzés. Eleve Xbox One? Tényleg? Na mindegy, lendüljünk túl ezen. Oké, megmutatták a dobozt, ami szerintem borzasztóan csúnya lett. Értem én, hogy az idősebb gamer közönséget is célozzák, ezért lett ez a visszafogott forma, de a visszafogott design nem egyenlő a gagyival. 25 éve az ITT VHS videómagnónk jobban nézett ki. Rohadt nagy fekete doboz, az elmaradhatatlan fényes porfogó felületekkel. De jó… Az első Xbox is csúnya volt, a második is, meg most ez a harmadik is ronda. A PS3 volt eddig a legszebb konzol, leszámítva, hogy az is porfogóként funkcionált. Ez a zöld hátteres reklám… Na mindegy.

xbox-one1

Megtudtuk, hogy belül egy 8 magos proci lesz, meg 8 GB ram, 500 gigás HDD amire kötelező lesz installálni a játékokat, meg Blu Ray, de, hogy pontosan milyen proci, arról egy szót sem szóltak. 5 milliárd tranzisztor van benne. Cool, ezzel most okosabbak lettünk. Mindegy, biztos jóval erősebb lesz mint az Xbox 360, csak mutassátok már meg, hogy mennyire. Nem mutatták…

A mostani bemutatót egyértelműen a multimédiás tulajdonságok felé hegyezték ki, de megmondom őszintén, ez engem totál hidegen hagy. Egyrészt itthon (meg még jó sok országban) nem fogja tudni kezelni a digitális adásokat (így nem is veszi majd át a TV távirányitójának szerepét), másrészt nem média centert akarok, hanem játékkonzolt. Tök állat meg tiszta Minority Report, hogy kézmozdulatokkal nagyíthatom a képet (Kinect figyeli minden mozdulatodat), de teljesen szükségtelen, ahogyan pofázni sem fogok a TV-hez. Játszani akarok! Persze tök jó, hogy tud ilyet is, hogy hello Xbox, mi megy az HBO-n, és akkor feldobja a műsort, de alapvetően ezt egy gombnyomással most is tudja a TV-m. Ráadásul a Communique digi kártyámat az életben nem fogja kezelni, szóval tényleg mindegy ez a funkció. Persze a Microsoft nagyon szeretne betörni a nappalinkba, nyilvánvaló volt, hogy ebbe az irányba is mozdulnak. Azt azért adjuk meg, hogy amit kitaláltak, azt elég jól sikerült megvalósítaniuk, látványos volt a fickó demója. Ettől függetlenül leszarom kategória.

Kinect is új, szuperrészletesen lát minket, még a pulzusunkat is tudja mérni majd miközben sportjátékokkal játszunk. Mondjuk én tuti nem fogok a Kinect előtt ugrabugrálni, ugyanis eleve nincs annyi hely a TV és a kanapé közt, hogy a Kinect elég látőszöget kapjon, ergo a lőtéri kutyát nem érdekli a Kinect. De szép idők voltak amikor még Kinect nélkül is meg lehetett vásárolni az Xboxot… Most kötelező lesz.

Smartglass. Ez eddig is volt, csak külön le kellett tölteni, most alapból benne lesz. Skypeolhatunk is. Már akinek van Skype accountja. Nekem nincs, de lehet majd most lesz, hátha nézni akarom Alien arcát, ahogy elkenem a száját a Hockenheimringen.. 🙂

Nade a játékok, mert hát mégiscsak egy játékkonzolról beszélünk. Nos, játékokat nem nagyon mutattak, nyilván az E3-ra tartogatják a puskaport. EA sportjátékok nem érdekelnek, letojom mennyivel lesz jobb a mozgás. Forza 5. Itt megremegtem, de lószart sem láttunk a játékból, majd E3-on kiderül (a belassított rész szerintem nem ingame volt, hanem render). Quantum Brake érdekes, de semmi extra, Call of Duty-tól sem estem hasra, mert bár jól nézett ki, már most is vannak játékok ilyen vagy ennél jobb grafikával. Nagyjából ennyiben ki is merültek a játékok, most várhatjuk az E3-at, hogy tényleg megtudjuk mire lesz képes az új Xbox.

Ja, és lesz Halo TV sorozat, Spielberg fogja rendezni, ez érdekes lehet, de én jobban örültem volna egy next gen Halo bejelentésnek.

Egyelőre ennyi a történet. Ahogy az látszik, nem nagyon dobott fel ez a tegnapi bejelentés, de hát ez van. Muszáj volt lépnie a Microsoftnak a Sony miatt, így oldották meg. Nyilván veszünk, de ha nem villantanak valamit az E3-on, akkor nem fogok kapkodni a vásárlással. Na jó. Ha lesz launchra Forza 5, akkor azonnal veszünk, ha nem lesz Forza, akkor majd csak később veszünk. (PS4-et valószínűleg nem veszek)