Facebook Telefon kéne?

Nem kéne. Persze nem is igazi telefont mutatott be Mark Zuckerberg, a Facebook kitalálója, csak egy skint amit Androidos telefonokra lehet ráhúzni, Facebook Home néven. Kinek áll ez érdekében? Nyilván a Facebooknak, a user inkább csak beszopja a hype-ot. A bemutatón Zuckeberg elmondta, hogy a felhasználok átlagosan az idejük ötödét töltik a Facebook alkalmazásokban a készülékük napi használata közben. Hát most majd nemcsak az ötödét, hanem az egész idejüket a Facebookon tölthetik. A Facebook Home lényege ugyebár, hogy a kijelző bekapcsolása után máris a Facebookban vagyunk, már a home screen is egyből az ismerőseink által feltöltött képekkel, státusz frissítésekkel lesz megtöltve. Ez persze jól néz ki a prezentációs oldalakon, stock fotókkal, de a gyakorlatban inkább valami hasonló lesz:

Persze kicsit eltúloztam a dolgot, de azok akik majd a Facebook Home-ot fogják használni, majd rengeteg reggeli-ebéd-vacsora fotókkal, kiskutyás-macskás meg tükörből fotózott profilképekkel, kamu nyereményjátékokkal találják szembe magukat, minden egyes alkalommal amikor bekapcsolják a telefonjukat. Csodálatos. Elképzelem, ahogy egy csaj bekapcsolja a telefonját, és megjelenik a kijelzőn két nagy csöcs amit a haverja osztott meg éppen. Ugyanez srácoknál kockás hasú pasi modellel a Home screenen amit valamelyik szexhiányos barátnője osztott meg… Ezek persze alkalmazásban is ott vannak, csak ott az ember továbbgörgeti egy pillanat alatt, illetve eleve csak akkor láthatuk ilyeneket ha elindítjuk a Facebook appot.

Maga a felület egyébként szépen össze lett rakva, tele van cuki kis grafika megoldásokkal, a Facebook chatet összeintegrálták a bejövő sms-ekkel, ettől függetlenül csodálkoznék ha a Facebook Home elterjedne. Ennyi erővel lehetne Skype telefon, Path telefon, Twitter telefon, Youtube telefon, de akár iwiw telefon is. Minek? Az okostelefon azért jó, mert telerakhatom alkalmazásokkal, aztán bármelyiket elindíthatom amikor akarom. Persze a Facebook Home telefonokon is elindíthatunk bármilyen alkalmazást, de előbb keresztül kell verekedjük magunkat a Facebook felületén, akkor is ha éppen a hátunk közepére nem kívánjuk az ismerőseink státusz frissítéseit.

Az indexen volt egy szavazás, amiben arról kérdezték az olvasókat, hogy használnák-e a Facebook Home-ot. Mindössze a választ adók 8 százaléka válaszolt igennel. Természetesen ha úgy nézzük, több száz millió Android user 8 százaléka nem kevés, de ezek az emberek valószínűleg eddig is sokat használták a Facebookot, tehát üzleti szempontból nem nyer sokat a Facebook. Ugyebár Zuckenberg szemszögéből csak az számít, hogy hogyan lehet mégtöbb hirdetést eladni… Na mind1, még ennyi szót sem akartam pazarolni erre a Facebook Home témára, egy biztos: ha lenne ilyen Facebook Home skin iPhone-ra, én biztosan nem tölteném le. Hát te?