iPhone üzemidő tippek

Az utóbbi postjaimban sokan írták, hogy nagyon hamar lemerül az iPhone-juk, többen irták, hogy egy napot sem bír ki. A tapasztalataim alapján, semmiképp nem normális, ha egy iPhone nem bírja ki reggeltől estig. Nekem normál használatban, reggel 9-től éjfélig átlagosan 30-40 százalék töltés marad a telefonomban, tehát csak akkor kell töltenem, mikor alszom. Normál használat alatt értem, hogy telefonálok, maileket nézek, SAP app többszöri használata, egy kis netezés, közösségi appok használata, fotózás, zenehallgatás, ilyesmi. Persze van, hogy napközben is töltenem kell, de ez csak akkor fordult elő, ha mondjuk játszottam pár órát, vagy órákig használtam az internetmegosztást, illetve külföldön is hamarabb merült a sok GPS használat miatt, vagy a sok videózás és fotózás miatt. A Wi-Fi és a 3G/LTE chipeket sosem kapcsolgatom, a telefon automatikusan vált ha ismerős Wi-Fi hálózatot érzékel. Ha napi 20-szor ki be kapcsolgatnám ezeket, valószínűleg több akksi időt veszítenék azzal amit a bekapcsolt kijelző nyomogatása okozna, szóval én nem kapcsolgatom ezeket a funkciókat.
Alapvetően egy napot ki kell bírjon egy iPhone, feltéve, hogy pár apróságra odafigyelünk. Mutatom, hogy mi az amit érdemes kikapcsolni a készülékeken, legalábbis én kilőttem pár funkciót amit feleslegesnek tartok a mindennapi használatban.

Internet megosztás (Beállítások/Személyes hozzáférési pont). Ezt sokan bekapcsolva hagyják. Erre érdemes odafigyelni, ugyanis, ha ez a kapcsoló be van kapcsolva, folyamatosan kommunikál a telefon Wi-Fi-je az éterbe, hogy íme itt vagyok, csatlakozhatsz rám, tehát a 3G/LTE kapcsolat mellett erősen dolgozik a Wi-Fi modul. Nem csak keresi a nyitott Wi-Fi hálózatokat, de ő maga is szórja kifele a netet. Ha pedig használjuk is hotspotként a telefont, akkor tényleg zabálja is az akksit, szóval erre is érdemes odafigyelni.

Helymeghatározás (Beállítások/Adatvédelem). Itt egyenként kapcsolgathatjuk, hogy az alkalmazásaink közül melyik csekkolhatja le a helyzetünket miután elindítottuk az alkalmazást. Érdemes ezt a listát átnézni, és csak azoknak az Appoknak engedélyezni a GPS modul használatát amiknél szükségünk is van rá. Például ha valaki nem szokott becsekkolgatni Facebookon, meg nem akarja tudni, hogy mely ismerősei vannak a közelben, az kapcsolja ki a GPS hozzáfárést a Facebook Appnak, és így tovább (nálam mondjuk ez pont aktív, de egy csomó más App le van tiltva ebben a menüben). A GPS modul kőkeményen szívja az akksit, érdemes erre odafigyelni, nyilván ha navigációra is használjuk a telefont, érdemes a kocsiban egy autós töltöre pakolni a készüléket. Jobb oldalt az akksi ikon mellett egyébként kirakja a kis iránytű ikont ha használatban van a GPS, így láthatjuk ha esetleg indokolatlanul üzemel a helymeghatározás, de persze csak akkor ha be van kapcsolva a kijelző. Például a Parking App akkor is használja a GPS-t, ha ki van kapcsolva a kijelző és a háttérben fut az App. Folyamatosan figyeli, hogy visszaértünk-e az autónkhoz, ha ezt engedjük neki, akkor kellemetlen meglepetésben lehet részünk egy-egy több órás tárgyalás után. Több hasonló alkalmazás is létezik, aki ilyeneket használ az figyeljen erre is.

Ugyanezen a beállitási oldalon, ha végignéztük és kikapcsolgattuk egyenként a nem kívánatos GPS használatot, az oldal alján találunk még egy Rendszerszolgáltatások nevű gombot, ezt nyomjuk meg, és a következő oldalon lévő összes hülyeséget kapcsoljuk ki. Nem részletezem, ezek gyakorlatilag teljesen felesleges funkciók, ellenben a háttérben hajlamosak észrevétlenül bekapcsolni a GPS-t, nézegetik a helyzetünket, hogy milyen időzónában tartózkodunk, diagnosztizál, stb. Totál feleslegesek, titkos akksi zabáló funkciók, simán meg kell ölni mindet.

Push (Beállítások/Mail, Kontakt, Naptárak). A Push jó dolog, de akinek percenként jön egy vagy több email mint ahogyan nekem is, érdemes kikapcsolni, és inkább beállítani, hogy negyed vagy fél óránként csekkolja csak a leveleinket, ugyanis ha Push-t használunk, és sok levelet kapunk napközben, akkor gyakorlatilag folyamatos netkapcsolatra kárhoztatjuk szegény telefonunkat, ez pedig nyilván nem tesz jótt az üzemidőnek. Ha csak napi pár levelet kap valaki, akkor érdemesebb Push-ra állítani, hogy ne nézegesse negyed óránként a maileket, nyilván a gazdaságosabb megoldást érdemes választani, lehet akár a manuális beállítást is bekapcsolni, így csak akkor fog ránézni a leveleinkre, ha mi magunk megnyomjuk a mailben a frissítés gombot.

Értesítések (Beállítások/Értesítések). Itt is érdemes szétnézni, és eldönteni, hogy mely alkalmazásoknak engedjük, hogy zaklassanak. Ha minden alkalmazásnak engedjük, hogy kirakjanak értesítéseket, akkor meg is fogják tenni, amivel az a nagy probléma, hogy jó eséllyel percenként bekapcsolgatják a lezárt telefon kijelzőjét, márpedig az egyik legnagyobb fogyasztó az a bekapcsolt kijelző. Tehát érdemes eldönteni, hogy mi az ami tényleg fontos, ezért szépen mazsolázzuk át kézzel, hogy melyik appoknak engedjük az értesítéseket. Játékoknak például sosem engedem, de persze ez egyénfüggő.

További pár apró tipp:
Beállítások/Általános: Automatikus lezárás: 1 perc.
Beállítások/Fényerő: Automatikus fényerő Be.
Beállítások/Bluetooth Bluetooth: Ki.
Beállítások/Wi-Fi: Kézi csatlakozás: Ki.
Beállítások/Általános/Info/Diagn. és használat: Küldés mellőzése: Pipa.

Nagyjából ennyit akartam, de lehetne még beszélni a Photostream meg iCloud funkciókról is. Ha ezeket használjuk, akkor jó tudni, hogy amennyiben gyártunk több száz fotót, a telefon egyből elkezdi ezeket feltölteni a felhőbe amint Wi-Fi kapcsolatot érzékel, de ezek annyira nem vészesek, inkább a fent részletezett menüpontokat érdemes átnézni. Amennyiben a kikapcsolt funkciók ellenére továbbra is csak fél napos üzemidőt produkál a telefonja valakinek, érdemes kicseréltetni a készüléket. További tippek szerintem lesznék még a kommentekben, remélem sokaknak sikerült ezzel a posttal segíteni, hogy ne merüljön gyorsan a készülékük.