Samsung Galaxy S4 – a gyomros művészete

Sokat gondolkoztam, hogy írjak-e postot a tegnap bemutatott ús Samsung telefonról, végül úgy döntöttem, megírom. Egyrészt mert az egyik legnagyobb konkurense az Apple-nek, másrészt hamár végignéztem éjjel a bemutatót (hősnek tartom magam emiatt) akkor miért ne, harmadrészt úgyis előkerülne a kommentekben, negyedrészt több tanulság is levonható a tegnapi Samsung keynote-al kapcsolatban.

Kezdem is magával a bemutatóval. A Samsung hatalmas hype-ot akart, ezért mindjárt New Yorkba szervezték az eseményt (úgymond az Apple országába), a Radio City Music Hall színháztermébe, ami egyébként egy brutálisan szép Broadway színház. Hiba volt. Gyakorlatilag sikerült meggyalázni a Broadway-t meg magát az ikonikus színházat is, azzal a színdarabnak szánt valamivel amit tegnap csináltak. Élő zenekarral, színészekkel, mozgó színpaddal csináltak egy show-t, ami felért egy iszonyú pontosan kivitelezett gyomorba rugással, legalábbis én így éreztem. Az egészet élőben közvetítették, de baromi kínos volt az egész. A Samsung fejes, ha jól emlékszem J.K. Shin úr, amikor megérkezett a színpadra és jó estét kívánt, csak néma csönd volt a válasz. Állt még pár másodpercig a kínos csendben széttárt karokkal, mire nagy nehezen kapott egy kis tapsot. Innentől sem lett jobb a helyzet, leleplezték a telefont, de egyetlen élő demó sem történt, gyakorlatilag az összes új fícsört videóról demózták, a körítés pedig a színészek voltak, született feleségekkel, szteppelő (de minek) kisfiúval, meg ilyenek. Borzasztó gyenge poénok, unalom, és a közönség totális érdektelensége jellemezte a műsort. Nagyjából 50 perc volt az egész “Show”, ebből az 50 percből kb összesen ha 15 perc volt maga az S4 és a telefon tudásának a bemutatása. Azt például nem sikerült elmondaniuk, hogy mennyi a készülék üzemideje, csak a 2400 MhA-s akksit emlegették, de a processzorról sem esett szó. Gratula. Tim Cook szerintem hangosan röhöghetett miután végignézte ezt a tegnapi bemutatót, mindenesetre a Samsungnak sikerült megmutatnia, hogy hogyan nem szabad terméket bemutatni. Egy káosz volt az egész. A függöny felgördüléséig egyébként úgy néz ki, hogy valami nagy durranásra számíthat az ember, aztán… Mindenesetre a késeket pakoljátok el a közeletekből ha végig akarjátok nézni, nehogy valaki felvagdossa az ereit. A fenti nagyon szubjektív vélemény, de szerintem tényleg borzalmas volt az egész. Ha az Apple csinál ilyet, tuti, kidobtam volna a hatodikról a telefonomat mérgemben. Elvettek egy órát az életemből… Na mindegy, óvatosan kattintsatok, itt lehet visszanézni az eseményt.

Ennyit magáról a bemutatóról, most jöjjön a készülék. A Samsung lemásolta saját magát. Tényleg. Az új S4, gyakorlatilag egy S3 ráncfelvarrás, hívhatnák nyugodtan a készüléket Galaxy S3s-nek, fricskázhatták volna az elnevezéssel az Apple-t. Nincs is semmi baj egyébként ezzel a ráncfelvarrással, csak ugyebár eszébe jut az embernek, hogy volt nemrég az a Samsung reklámkampány amiben az iPhone usereket fikázta a Samsung és elsütötték azt a poént (0:20-nál), hogy a sorban álló Apple fanok mondják egymásnak, hogy az új iPhone 4S ugyanúgy néz ki mint az iPhone 4, honnan fogják tudni, hogy neki az új készüléke van.

Most ugyanezt lépte a Samsung is, alig-alig különböztethető meg az S3 és az S4. Ami egyébként nem nagy baj, az Apple is csak két évente frissíti a designt, csak annyi a különbség, hogy a Galaxy S3 dizájnja közel sem tökéletes. Ez nem csak szerintem van így, sokan fikázták Androidos körökből is az S3-at a kinézete miatt. Az S4 ugyanaz a szappantartó forma, gagyi műanyagból, csak tettek rá egy korbefutó aluminium csíkot (iPhone 3G mintára, de nem leszek gonosz). Azért a korrektség kedvéért megjegyzem, hogy az új készülék valamivel szebb lett. Ügyesen sikerült megoldaniuk, hogy egy vékonyabb házba, belerakjanak egy immár 5 inches kijelzőt (keskenyebb kávával a kijelző korül), de ettől nem nőtt sem a szélessége, sem a magassága a telefonnak. Tényleg ügyes megoldás. Ettől függetlenül az 5 inches kijelző szerintem továbbra is egy vicc (pinpongütő méret), de hát úgy látszik ez kell a népeknek, csak hát meddig lehet ezt fokozni a jövőben? Még egy mondtat a dizájnról. A Samsung kb még most sem tart ott ahol az iPhone 3G letisztult formája tartott 5 évvel ezelőtt… Szubjektív vélemény, de tényleg így gondolom.

Hardver: 1920×1080-as kijelző, (még mindig PenTile), impresszív szám, 441 ppi. Nem mintha számítana, mert 300 felett úgysem látjuk a pixeleket, de jól néz ki a specifikációkban. A processzort nem mondták el a keynote alatt, valami 8 magos cucc, de igazábol egyszerre max 4 mag működik, a másik 4 mag meg csak akkor ha energiatakarékos módban van a telefon, tökmindegy. 13 megapixeles kamera, ez is jól hangzik a speckók közt, duál kamera, ami semmire nem jó igazából, de ez is jól hangzik. Ami tényleg jó lehet, az a sok kis “Life” szenzor, ezekkel mindenféle egészségi adatot mérhetünk magunkról, mennyit gyalogoltunk, testhő, ilyesmi.

Szoftver: Smart Scroll: Gizmodó szerint nem működik, egyébként a szemünk mozgására scrollozna (Matolcsy buktad ezt). Smart Pause: Ez jól működik, kérdés mi értelme. Én sokszor nézek Youtube videót miközben pl kávét főzök, de idegesítene, ha megállítaná a videót, ha nem nézem a kijelzőt. Simán jó az ha az ember elfordul, de a háttérben megy tovább a videó, mondjuk beszél valaki folyamatosan, mutatják ugyanazt a fejet, nem marad le semmiről az ember. Kikapcsolható funkció persze, de felejthető funkció.
Air View: levegőben matathatünk a kijelző felett, az pedig érzékeli, hogy mit akarunk. Jól hangzik ha éppen hamburgert zabálunk, és dzsuvás a kezünk, de a Gizmodó szerint ez a funkció sem működik. Pipa. Fordítógép: Cool, de millió app létezik erre évek óta. Parasztvakítás: pipa. Volt valami cucc amivel NFC segítségével összehangolhatjuk a haverjaink telefonjával a miénket, így egyszerre szólhat ugyanaz a zene több telefonon. Cool. Cigánydiszkó 2.0 pipa. Hangos fotó készítése, gifbe! exportálva. Pipa. A duál kamerával csinálhatunk videót amin mondjuk látszik a család, meg kicsiben az én fejem is. Jézusom… Pipa.

Biztosan kihagytam pár új funkciót, de igazából azért mert a tegnap bemutatott új fícsörök nagy része parasztvakítás, sok hasznavehetetlen hülyeség amit a legtöbben úgysem fognak használni, ikább csak arra jók, hogy feleslegesen zabálják az akksit, illetve jól mutatnak a reklámvideókban. Kb olyanok mint a Siri itthon, vagy az Apple maps 3D-s nézete. Persze magát az oprendszert nem nagyin sikerült szebbre illetve használhatóbbra csiszolni, pedig a TouchWizz felületen lenne mit fejleszteni. Mindenesetre az animált háttéret kidobták, ez is valami.

Huhh nagyon hosszú a post, zárjuk is le, és el is érkezek a végkövetkeztetéshez. Az okostelefon iparban elérkeztünk a kifulladáshoz. Nincs hova innoválni, ezt a tegnapi Galaxy S4 bemutatója is jól példázza, és majd valószínűleg az iPhone 5S megjelenése is ezt fogja alátámasztani. Minimális újításokat persze lehet csinálni, bár az is fontos lenne, hogy ezek az újdonságok működjenek is. Leszámítva a Maps fiaskót, azért az Apple ha valamiben jó, hát ebben. Amit az iPhone tud, azt nagyon jól tudja, majdnem tökéletesen, de az biztos, hogy a készülék, a szoftver ,a kiegészítők, az Apple TV, Mac, iPad, Airplay, az iCloud, stb, tökéletes szimbiózist alkotnak.

A Samsung most (sem) dobott semmi korszakalkotót, és bár biztos vagyok benne, hogy rengeteg S4-et el fognak adni, azért könnyen lehet, hogy ebben a szegmensben (legokosabb okostelefon piacra gondolok) piacot veszítenek. Hogy miért? Mert az S4 nem lett igazán jó készülék, és nem csak szerintem. Ahogy olvasom a külföldi lapok véleményét, meg a fórumokat, nagyon sokan gondolják így. Ha én Androidos lennék, biztosan inkább egy HTC One készüléket vásárolnék, mert bár a HTC One közel sem tökéletes készülék, de a kinézetben és anyagminőségben simán veri az S4-et, pedig a One dizájnjába is bőven bele lehetne kötni.

Vagy talán egy Nokiát vennék? Vagy mégiscsak jó az iPhone 5? Én nyilván maradok az iPhone vonalon, a nagy kérdés, hogy a másik sok száz millió potenciális vásárló hogyan dönt. Ezt pedig csak majd egy év múlva fogjuk meglátni.