Slash – Pisztolyok és Rózsák.

Remélem mindenki tudja kiről van szó, tegnap Magyarországon játszott Slash a bandájával, én meg jól ott voltam, postot is simán megér. Nehéz volt elintézni, hogy pont a születésnapomon jöjjön, de sikerült. 🙂

Milyen volt a koncert? Természetesen állat volt, simán megérte az árát a jegy, bár én ajándékba kaptam karácsonyra-szülinapomra, szóval így meg aztán főleg. A koncert az Arénában volt, ami azért nem egy Wembley, meg hát a hangosítás sem volt tökéletes, de azért így is jól szólt. Olyan jól, hogy amikor Slash megszólaltatta az első Riffet, vagy egy percre kirázott a hideg. Elképesztő ahogy szól Slash kezében a Gibson Les Paul, de erre majd még visszatérek.

Mióta nincs Axl Rose, Slash a Myles Kennedy-vel tolja (persze volt más is előtte, de most velük), és mivel eddig csak youtube-on hallottam őket párszor, nem voltam nagy véleménnyel az énekesről, de a koncerten kellemesen csalódtam. A saját számok mellett eljátszották a fél Appetite for Destruction albumot, Sweet Child, Paradise City, Welcome to the Jungle, Nightrain, Rocket Queen, az összes jó kis dal megvolt. Szóval azt kell mondjam ez a Myles gyerek nagyon is jó énekes. Nyilván teljesen más mint Axl Rose, mégis nagyon szépen énekel, egyáltalan nem volt zavaró, hogy az ezerszer hallott Guns nótákban máshogy szól az ének. Nem mellékesen a bassgitárosnak is baromi jó hangja van, pár Guns nótát ő is eltolt, és hát le a kalappal, simán jobb a srác mint Axl Rose.

Visszatérve Slash-re. Én többek közt Slash miatt kezdtem el gitározni még 18 éves koromban, nem kérdés, hogy ott van a világ legjobb gitárosai közt, pedig… Elvileg nem is olyan jó gitáros. De mégis. 2009-ben a Time minden idők 6. legjobb gitárosának választotta, míg a Rolling Stone magazin csak a 65-nek. Közben volt olyan magazin is akik minden idők legjobb riffjének szavazták meg a Sweet Child o’ Mine elején hallható riffet, tehát látszik, hogy igen nagy a szórás. Szerintem is tény, hogy Slash nem a leggyorsabb, és nem a legpontosabban játszó gitáros, mégis ott van a világ legmeghatározóbb zenészei közt, ezt kár is lenne vitatni. Az Appetite for Destruction egy tökéletes album volt, egy meghatározó pillanat a rockzene történetében, ezt az albumot meg nagyrészt maga Slash pakolta össze, nélküle nincs ez az album, ez biztos. Az én toplistámon mindenképp ott van Slash a Top 5-ben, és ott is fog maradni, egyszerűen nem tudom megunni azt a tipikus Slash hangzást, amit még hulla részegen is bármikor produkál a gitárjával. PS: most már nem iszik, mert pacemakere van, ettől fuggetlenül végigrohangálta simán a két órás koncertet.

Apropó Slash hangzás. Ha valaki elkezd gitározni elektromos gitáron, hamar eljön az a pont amikor elkezdi keresni a “Slash tone”-t. A Gibson és Marshall fórumok a mai napig tele vannak ezekkel a kérdésekkel: Hogyan tudok beállitani Slash hangzást az ilyen és ilyen erősítőmön meg gitáromon? Az alap válasz erre egyébként ez:

Nyakadba akasztod a gitárt, nagyon nagy terpeszbe állsz, és kész is a Slash tone. 🙂

Ennél azért bonyolultabb a dolog, mégsincs semmi mágia. Slash alapvetően Gibson Les Paul gitárokat használ, Seymour Duncan alnico 2 pickupokkal, ezekeket rádugja egy AFD 100-as Marshallra, oszt jónapot, meg persze a Cry Baby wah pedál amivel oly sokszor szeretni színezni a hangzást. Alapvetően ennyi az egész, a jó kis Gibson és Marshall kombó megoldja. Persze hiába veszi meg valaki ezt a cuccot, ettől még nem lesz meg a Slash tone, ugyanis a hangzás kb 40 százaléka maga a gitáros. Én is poénból megcsináltam a Slash tone beállításomat itthon, és bár egész jól sikerült, azért mégis teljesen más mintha Slash játszana. Facebookra raktam csak fel, itt meg lehet hallgatni ha érdekel valakit. (feliratkozás gomb a Facebook oldalamra, ha esetleg nem látszik a videó)
A koncerten megfigyeltem, hogy Slash rengeteget gépészkedik a hangerő potikkal a gitárjain, ezzel alakitja ki azt a bugyborékoló öblös hangzást, a fullra hajtott csöves Marshall fejekkel és ládákkal. Egyszerű technika, mégis kevesen bánnak így vele, ezért nehéz utánozni. Érdekel mennyit ér Slash gitárja amivel felvette az Appetite albumot? kb 500 000 dollárt, és ettől függetlenül a mai napig használja koncerten is. (Not. Manapság egy kópiával játszik, az eredeti el van zárva biztos helyre, és csak ritkán veszi elő)

Oldalakat lehetne írni erről, de most megállok, mert így is túl hosszú a post. Íme egy pár snitt a tegnapi koncertről. Nyilván közel sem adja vissza a hangulatot, nem is videóztam, mert inkább élvezni akartam a koncertet, mint az iPhone-al szarakodni. Slash egyébként ezt írta Twitteren a koncert után: Budapest, that was our 1st sold out arena show on this leg. Thank u very much for the turnout. You’re all fucking awesome. Cheers! iiii]; )’

Én meg azt mondom: igaz, hogy Slash már 48 éves, pacemakerrel tolja, és nyilván már unja is az egészet, emiatt talán kicsit meg is kopott a régi fénye, ettől még továbbra is egy kib@szott legenda, és baromira örülök, hogy ott lehettem tegnap a koncertjén.

Slash Budapest from Andras Horvath on Vimeo.

PS: majdnem elfelejtettem, ezt a pár számot érdemes letölteni, ha valaki szereti a Guns illetve Slash féle nótákat, a gitár természetesen ezekben is fuck’n awesome!
1. No more Heroes
2. Anastasia
3. Standing in the sun

PS: kicsit javítottam a szöveget, mikor írtam nem volt időm átnézni, mert rohannom kellett, bocs a hibákért.