Ha Tim Cook lennék…

A napokban beszélgettem benn a boltban a kollégáimmal, hogy mi várható ebben az évben. Nyilván senki nem tudja ezt előre, de eljátszottam a gondolattal, hogy ha én lennék Tim Cook mit tennék a helyében. Gondoljunk csak bele mennyivel csökkentek a Mac eladások a karácsonyi időszakban, nem ártana tenni valamit. Nézzük mit tennék ha én lennék Tim.

Először is megszüntetném a DVD olvasóval felszerelt MacBook Prókat és betenném a helyükre a Retinás gépeket azokon az árakon amikbe most a régi MBP modellek kerülnek. 399 000-ről indulna a 13-as retina, 599 000-ről a 15-ös. Ja és 256-os SSD-t raknék a 13-as induló modellbe. A mai SSD árak mellett ez simán beleférne. Íme a mostani kínálat, ezek helyett képzeljétek el a fentieket. Most az a helyzet, hogy a régi gép nem nagyon kell senkinek, a Retinás gépek ára viszont túl magas, ezt lehetne megoldani a fent vázoltakkal.

MacBook Air. Ezeket is Retinásítanám, ha ez nem férne bele, akkor legalább az SSD-ket dupláznám, meg persze processzor upgrade, árakhoz nem nyúlnék. Az biztos, hogy az Air viszonylag könnyen megtartható a mostani népszerűségében, de az nonszensz, hogy a 13-as modellnél plusz 100 000 forint a 256GB-nyi tárhely. Amikor ezek a gépek megjelentek még reálisak voltak ezek az árak, most már nem.

Mac mini. Ezt békén hagynám, teljesen jó kis gép, csak a szokásos proci frissítéseket kell belepakolni, meg majd valamikor ezekbe is SSD-t.

iMac. Csökkenteném az árakat, és belepakolnám alapból a Fusion Drive-ot. Laptop winyo egy ilyen gépbe nem menő, nem véletlenül nem fogy annyira mint az előző modellek. Egy éven belül pedig ezekbe is illene valahogy beletolni a Retina kijelzőt.

Mac Pro. Ezt a gépet vagy kinyírnám, vagy sürgősen szereznék valami brutál cuccot az Inteltől. Most már kezd kínos lenni, hogy egyáltalán semmi nem történik ezzel a géppel. Laci ezt mondta ezzel kapcsolatban: Ha Handrásnak nincs Mac Prója, akkor az nem egy jó gép.

iPad. Ha már beleképzelem magam Tim helyébe, akkor az iPadet se hagyjuk ki. Az iPadnél egyértelmű mit kell csinálni, a mostanában hallottak-látottak alapján meg is lesz. Mi? A nagy iPad új designja. Ugyan az a design kell mint az iPad mini-nél, lekerekített szélekkel, és elvékonyított kerettel. Megfigyeltem, hogy a legtöbben fekvő helyzetben tartják az iPadet. Mármint nem az ember fekszik, hanem a kezében az iPad, tehát nincs szükség a képernyő körül mindenhol a vastag keretre. Egy ilyen modosítással nagyon szexi lehetne az új iPad, lásd a képet. Az iPad minit egyértelműen retinásítani kell, a kérdés, hogy mikor. Nos, amint készen van. Piacra dobni mindkettőt, és tarolni. Ja és a nagyobbik iPaden változatlan ár mellett dupláznám a tárhelyet. 32, 64, 128 GB-ra. Csináltam Ive-nak egy kis illusztrációt, valahogy így kell elképzelni a következő iPadet:

iPhone. Ezt most hagyjuk, mert ez egy külön misét megér majd később, de az iPhone egyébként is jól fogy.

Természetesen ezek a dolgok nem ilyen egyszerűek, nyilván sok-sok tényező határozza meg, hogy mit lehet tenni egy termékpalettával, nem lehet eszetlenül ugrálni. Mondok egy példát: ha árat csökkentenek, csökken a profit. Ha a profit csökken, idegesek lesznek a befektetők, és elkezdenek zuhanni a részvények, mint ahogy azt láttuk is a napokban. Az iPad mini miatt csökkent a margin, hullottak is az AAPL árak. Nem is kell különösebb innováció, példának okáért egy Retina kijelzős MacBook Pró maga a technológia csodája, tényleg élvezet használni egy ilyen gépet, de úgy érzem itt az ideje, még csábítóbbá tenni a gépeket. Hiába szűkül évről évre a PC-k piaca, ezekre a laptopokra és asztali gépekre igenis szükség van, nem lehet nem foglalkozni velük, igenis fogyjon csak 5-6 millió Mac negyedévente. Persze a tablet piac is fontos, és lehet majd egyszer összefésülni a PC-t meg a tabletet, és akár Wi-Fi-n dokkolni egy Retinás Cinema Displayre így használni PC-ként az iPadet, de ez még messze van, ezért is bukik egyelőre a Microsoft Surface projektje.
A szűk jövőben valami ilyesmi utat tartanék jónak, ha én lennék Tim Cook helyében.

De mint azt tudjuk nem vagyok Tim Cook, tehát bármi lehet, a fentiek szimplán az én véleményemet tükrözik, senki ne vegyen semmit készpénznek.