Egy éve ment el Steve

Egy pillantra álljunk meg és tisztázzunk valamit. Nekem tényleg Steve Jobs az egyik példaképem, mind a mai napig. Ezt sokszor elmondtam már, ahogyan azt is, hogy nem mindenben volt a példaképem, de a munka iránti szenvedélye és a részletek iránti megszállottsága, az a szenvedély amivel megalkotta azt amit megálmodott mindenképp azzá tette számomra, az életem utóbbi 10 évére jelentős hatást gyakorolt. Természetesen ez még most is így van.

Pontosan emlékszem arra a napra, 2011 október 6, nagyon nagyon szomorú nap volt az akkori.
Előző éjjel az iPhone 4S keynote után még Noémi szülinapját is megünnepeltük, valamikor hajnal 3 után feküdtem le, de lehet volt már hajnali 4 is. Akkor még nem tudtam, de valamikor pont ezekben az órákban halt meg Steve Jobs…

Reggel 8 körül Judit ébresztett. Meglepődtem, mert éreztem, hogy korán van még, fél 10-re volt csak beállítva az iPhone ébresztőórája.
Leült mellém az ágyra és nagyon halkan ezt mondta:
-Nagyon rossz napod lesz ma, Steve meghalt…

Nagyon álmos voltam, de egy pillanat alatt kimásztam az ágyból, elindultam a laptopom felé és bár nem akartam elhinni, belül éreztem, hogy igaz a hír.

Laptopot kinyitottam, már az előző esti iPhone 4S-ről szoló postban lévő kommentek elborították a Mail kliensemet, bárhova klikkeltem a neten ez volt a hír. Steve Jobs meghalt 56 évesen.

Bementem a boltba, a pult mögött volt egy oklevél egy fekete keretben, mire beértem a srácok már kicserélték a képet Steve portréjára ami az apple.com-on is kinn volt világszerte. Köszöntünk, kezet fogtunk egymással, de nem sokat beszéltünk, nem nagyon talált senki szavakat azokban a percekben. Odamentem a kirakati iPadhez, töröltem a demót róla, elindítottam egy Safarit, és kiraktam rá az apple.com-ot Steve portréjával. (Később lecseréltem a portrét erre a linkre http://www.apple.com/stevejobs/, ahol több millió ember által küldött üzenet váltogatja egymást. Ez az iPad azota is éjjel nappal be van kapcsolva a kirakatban, és rakosgatja ki egymás után az üzeneteket. Pont egy éve. Egy év alatt rengeteg embert láttam megállni ez előtt az iPad előtt, volt aki fél órán keresztül olvasgatta ezeket a részvétnyilvánításokat.)

Még csak 10 óra volt, épp kinyitottunk. Megnyitottam a blogomat, csináltam egy új bejegyzést. Nagyon rövid volt, aztán valahogy a nap végére egész hosszúra nyúlt, folyamatosan frissítettem képekkel, videókkal, ahogy találtam valami olyat ami kifejezte azt a szomorúságot amit éreztem. Meg nem csak én éreztem így, világszerte tömegek gyászoltak.

Azon a napon, a sokan csak azért jöttek be az XMS-be, hogy beszélgessenek velünk, vagy egy másik betérő emberrel, természetesen kizárólag Jobs volt a téma. Volt olyan aki vásárolni ugrott be, és tölünk tudta meg, hogy Jobs meghalt, volt aki alig hitte el, aztán csak állt és percekig nem tudott megszólalni, mindenkit mélyen megérintett Jobs halálhíre.

Közben felhívtak az RTL-től, hogy készítenének valami anyagot az esti híradóba, mondtam jöjjenek csak. Jöttek is. Már nem is emlékszem mit mondtam, nagyon fáradt voltam, meg egyébként is nagyon rossz kedvem volt, látszott is, hogy elég megviselt a fejem. Este leadták az anyagot, pár perces összeállítás volt, amiben én is megszólaltam. Ha valaki nem látta, ide kattintva az RTL oldalán meg lehet nézni.

Ahogy közeledett az este, egyre inkább sikerül feldolgozni a tényt, hogy Steve Jobs már nincs többé. Sztorikat és anekdotákat olvastunk-meséltünk, eszünkbe jutottak keynote-ok ezeket néztük, híres Jobsos poénokat elevenítettünk fel. Zárás után átmentünk a kávézóba, és mindannyian megittunk pár pohárral Steve egészségére, kb este 11-ig iszogattunk és beszélgettünk, aztán hazamentünk. Nehezen sikerült elaludni, de végül sikerült.

Ez történt 2011 október 6-án, Steve azóta is hiányzik. Bár megosztó személyiség volt, sokszor bírálták is a jelleme miatt, de az tagadhatatlan, hogy a világ elvesztette az egyik legnagyobb látnokát és az egyik legnagyobb zsenijét.

Nem sokkal később elrajtolt az iPhone 4S, és minden idők legjobban fogyó mobilja lett. 2011-ben minden idők legjobb évét zárta az Apple, nem sokkal később pedig a világ legnagyobb vállalata lett. Azóta is sok százmillió embernek az életét könnyítik meg azok a termékek amiket Steve Jobs álmodott meg. Bár Steve már meghalt, az Apple termékekben tovább él a szelleme, és ez még nagyon sokáig így is lesz. Stay Hungry. Stay Foolish.

apple.com:

Még két ide tartozó hír.
1. HVG Extra Steve Jobs különkiadás ma jelent meg, megvásárolható a Duna Plazában és a Fashion Streeten is csak 1100 forint az újság. Kizárólag Jobsról szól, íme a tartalom:
-Steve Jobs és a nők viszonya
-Mit olvasott szabadidejében
-Milyen zenét hallgatott
-Mit evett és mit miért nem evett
-Hogyan csinált igent a nemből
-Miért viselkednek megszállottan a követői

2. Playeren találtok pár cikket, az Apple egy évéről Jobs halála óta, infografikát, ilyesmit, érdemes megnézni, és elolvasni ezeket, nagyon jól összeszedték a playeres srácok a dolgokat. Én ma reggel elolvastam az egész anyagot, tényleg jó lett:

Létezik Apple Steve Jobs nélkül? – Az elmúlt év hibái és sikerei
Steve Jobs meghalt, de hamarosan újjászületik
Tíz dolog, amit nem tudtál Steve Jobsról – Infografika
Nézz bele Steve Jobs fejébe! – Négy könyv az Apple atyjáról

A végére pedig azt hiszem már csak egy idézet kell, azt hiszem meg is találtam a megfelelőt:

Nem készítünk sok mindent, ezért mindenkinek tökéletesen kell működnie. Hiszen az életünkről van szó. 
Az élet rövid, és egyszer ugye meghalunk. Ha pedig úgy döntöttünk igenis ezt tesszük a életben, akkor legyünk nagyon jók benne. Hogy megérje.

– Steve Jobs