Hackeljünk brutál videókártyát a Mac Próba

Megtettem! Beleraktam a Mac Próba egy mezei PC-s videókártyát. Az ok egyszerű: az Aperture 2 kezeli a Canon 1Ds MkIII RAW file-okat, örültem is mikor megjelent. Nem is volt semmi gond, amíg meg nem vásárolták a régi Mac Prómat és nem kellett a helyére berakni egy 2.8 GHz-es 8 magos gépet, pedig még örültem is, hogy egy jóval gyorsabb videó-kártyával dolgozhatok, mint eddig. A pici probléma az volt, hogy az új gépben levő Ati Radeon 2600-as kártyával nem mennek Aperture-ben az 1Ds RAW file-ok. Jobban mondva mennek, de ha croppolok, elforgatok vagy zoomolok, akkor széjjelhullik a kép, tehát gyakorlatilag használhatatlanná válik a program.
Írtam az Apple-nek feedbacket, az Apple support fórumán is jeleztem a problémát, ahol többen is csatlakoztak, akik ugyan ezzel a problémával szembesültek (Közben kiderült, hogy a probléma az alu iMac-ek videókártyájára is vonatkoznak…). Ez volt egy hónapja, ennyi ideje szenvedtem Aperture alatt a képeimmel, az Apple persze mindeddig semmit nem reagált a problémával kapcsolatban.

Mivel a múlt heti Aperture frissítés sem oldotta meg a dolgot, berágtam és megkértem a kollégámat, hogy vásároljon egy Nvidia kártyát és tegyen bele efi 2.0 bios támogatást. Vettem volna én az Apple-től is kártyát, de egyrészt ha meg is rendelem lenne vagy két hónap míg megérkezik, másrészt 149 000 forintba fájna a móka, ennyit pedig nem vagyok hajlandó kifizetni egy itthon bruttó 69000 forintba kerülő kártyáért.
Természetesen nem olyan könnyű itthon sem megfelelő kártyát találni, amit át is lehet flash-elni, de pár óra telefonálgatás után sikerült szerezni egy darabot. Kollégám elment érte, majd otthon beletolta egy PC-be és beletolta azt a flasht, amitől majd a Mac Próban is hajlandó működni a cucc. Persze ez nem volt ilyen egyszerű, mert kellett szerezni egy kis floppy meghajtót is a művelethez, ami miatt további autókázás vált szükségessé, de végül is sikerült a műtét.
Ekkor még a művelet sikerességével kapcsolatban eléggé szkeptikus voltam, de miután beraktam a gépbe a kártyát és nem fekete képernyő fogadott egyre inkább bizakodó lettem. Mikor csont nélkül bebootolt a Leopárd és desktopom is rendben felállt, már széles vigyor ült az arcomon és magabiztosan nyomtam meg a zoom gombot a képeimen Aperture-ben, ami persze kifogástalanul működött végre. Nem mellékesen baromi gyorsan is, semmi belassulás crop vagy elforgatás után, minden perfect.

Egy kábel még hiányzik ami a plusz tápot biztosítja a kártyának, ezért a gépem most kicsit úgy néz ki mint egy dzsunka PC (lásd a képen lent), de ez most teljesen hidegen hagy, mert végre tudok dolgozni.

Elég mókás, hogy az Apple szoftveres hibája miatt kénytelen vagyok beruházni egy másik hardverre, de ennyi pénz befektetést már szimplán a sebességnövekedés is megért (A barefeats tesztjei szerint 4-5-ször gyorsabb, mint az alap 2600-as Radeon és majd kétszer gyorsabb, mint az eddigi CTO X1900-as Radeon kártya). Az Apple-nek meg az a büntije, hogy nem náluk költöttem el a pénzemet.. Ha egyszer egy professzionális fényképezőgépet nem tudok használni az Apple professzionálisnak mondott asztali gépén, illetve a professzionálisnak mondott alkalmazásán, akkor elkussolhatnak… Professzionálisan hackeltem egy kártyát a szarjukba lol!

További pozitívum, hogy nincs szükség az OS X hekkelgetésére és a későbbi Apple software update-ek, illetve VGA firmware update-ek is csont nélkül fel fognak menni.

Az XMS.hu iMac termékoldala.