Tegyük tisztába a dolgokat (árazás)

Tegnap hajnalig fenn maradtam végignéztem a keynote-ot, végigolvastam fórumokban a kommenteket, leginkább az árak miatt megy a sírás, tegyük tisztába századszorra is a dolgokat, mert unom már megint egyesével leírni kommentekben válaszként ugyanazt.

Sokan jönnek a dollár árakkal amik egyrészt nettóban vannak kiírva, másrészt teljesen lényegtelenek, ugyanis az eurós árak számítanak nekünk, ezeket pedig az Apple számolja a dollár árakból. Tehát innentől ne is foglalkozzunk a dollár árakkal, nézzük az eurós árakat, és ebből hogyan lesz a hazai ár.

Találomra válasszunk egy gépet a német store-ban, legyen mondjuk az alap MacBook Pro retina. Tegyük be a kosárba, majd nyomjuk meg a zöld gombot, ekkor megkapjuk a nettó eurós árat:

1915,13 euró. Szorozva 300-al, mert ezzel számol az Apple így kijön, hogy 574 539 Ft nettó. Mit látunk az xms.hu MacBook Pro árnál? Szinte pontosan ennyit. Ezt megszorozzuk a 27 százalékos áfával, felkerekítjük pár forinttal, hogy szép legyen az ár, így jön ki a 729 990 Ft-os ár. Ez egyébként pontosan annyi, még egy kicsit olcsóbb is mint a 17-es tepsi MacBook Pro volt.

A fentieket végig lehet játszani az összes most bemutatott géppel, így számolja ki az Apple az árakat. Hogy miért lett drágább az összes új gép mint volt? Nagyon egyszerű a válasz, tavaly ilyenkor óta 20 százalékot ingadozott a forint az euróhoz képest (264-320 közt mindenhol járt), még örülhetünk is, hogy idáig nem emelte meg az árakat az Apple. Tavaly 275-280-as árfolyamon volt beállítva a MacBook Prók ára, ehhez képest volt már 320 forint is egy euró, ilyenkor az Apple benyelte az árfolyamból eredő veszteséget. (van miből benyelni mondjuk, de nem csinálják ezt a végtelenségig)

A lényeg, hogy sajnos a mostani árak bár tényleg húzósak, de teljesen korrektül lőtte be őket az Apple, nincs mit tenni, ez így is fog maradni, köszönhetően a gyenge forintnak és az európában létező legmagasabb áfának.

Van még egy rossz hírem. Na jó, meg egy jó hír is. Kezdjük a jóval: ezek az árak lesznek akkor is, ha megint bedől a forint, és 320 forint lesz egy euró. A rossz hír: akkor is ennyibe fognak kerülni az új gépek, ha esetleg valami csoda folytán 260-ra erősödik a forint az euróval szemben. Ja és még egy rossz hír a végére: ha kb így marad a forint-euró árfolyam, akkor majd az új iMac-ek és Mac minik ára is keményen emelkedni fog, amint bemutatják belőlük az új modelleket, és bár ezt megírtam iden is senkit nem érdekelt, azért szólok most is, és majd linkelem ezt a postot.