Már megint iPhone 5 találgatások…

Tavaly is a május volt az a hónap amikor elkezdtek ömleni az iPhone találgatások. Kisebb simkártya, Liquid metal ház, teardrop allakú design, fém hátlap, 3.7, 3.8, 4.1 stb inches kijelző, volt minden, aztán októberben megjelent az iPhone 4S… Konkrétan hat hónapig kellett olvasni a szuperbiztos Wall Street Journal, Bloomberg és egyéb oldalak által elindított pletykákat.

Idén ugyanez a helyzet. Most is a WSJ kezdte a lavinát, pár napja, mostanra az összes létező híroldal átvette a találgatásokat. Most épp 3.9-4.1 inches kijelző a menő pletyka, szerintük így fog kinézni az iPhone 5.

Eleve iPhone 6 mert az iPhone 4S volt az iPhone 5, de nem is értem miért nem hívják az új iPhone-nak, úgyis ez lesz a neve. Ja tudom, mert így többen kattintanak.

Most szuperbiztos forrásból (akárcsak tavaly, aztán semmi nem jött be) tudhatjuk, hogy 16:9-es kb 4 inches kijelzője lesz az új iPhone-nak. Vagy 4.1. Vagy 3.95… Persze nem kizárt, hogy így lesz, de maradjunk annyiban, hogy 99 százalék az esélye, hogy senkinek fingja nincs róla, hogy milyen lesz az új iPhone, ezért ennek megfelelően kezeljük ezeket a híreket. Kb annyira valósak ezek mint a tavalyi minden hónapban leközölt cikkek melyek arról szóltak, hogy ősszel jön az iPad HD, meg a 7 inches iPad….

Pár gondolat a 16-9-es kijelzővel kapcsolatban, miért tartom bődületes baromságnak:
600 000 iPhone alkalmazás van az App store-ban, ezt mind át kellene írni 16:9-es képarányra. Az új alkalmazásokat két féle képarányra kellene elkészíteni, hiszen iPhone 4, 4S, iPhone 3GS tulajok is letöltik ezeket, nem beszélve az iPod touch tulajokról. Ez pontosan 600 000 indok amellett, hogy ne legyen 16:9-es kijelző. Egyébként is a 16:9-nek max filmnézésnél lenne előnye, meg többet látnánk hosszában a weboldalakból, ellenben az olvashatóság nem javulna, hiszen a betűméret pont akkora lenne mint most.
Persze lehetne 4 inches iPhone-t terveznie az Apple-nek ezzel azonban a következő problémák merülnek fel. Jelentősen nagyobb kijelző, nagyobb készülékházat eredményez, ezzel mehet a kukába az összes külső gyártó által készített dokkolós hangfal és egyebek. A felbontás a fenti leirt appkészítés miatt nem változhat, így viszont veszítunk a 326ppi-s felbontásból.

Az sem mellékes, hogy egy nagyobb készülék könnyedén lapátot csinálhat az iPhone-ból, nem hinném, hogy érdemes lenne belemenni a kinek a kijelzője nagyobb harcba amit most például a Samsung is csinál ezzel a 4.5 inches Galaxy S3-al. Steve és Ive hónapokat töltött azzal, hogy kikisérletezzék az optimális méretet, szerintem ez sikerült is nekik, nem hinném, hogy Tim Cook megbolondul és felrugja ezt a koncepciót, hiszen így pár év távlatából visszanézve elég sikeres kis pénztermelő lett az iPhone. Eszembe jutott, hogy az első iPhonera milyen sokan mondták, hogy túl nagy. 🙂

Szóval maradjunk annyiban, hogy várjuk meg a WWDC-t, ahol jó eséllyel bemutatják az iOS6-ot, kijönnek ennek a bétái, aztán majd összel lesz egy valamilyen új iPhone, ami majd olyan lesz amilyen, szerintem most az Apple mérnökök szűk körén kívül senki nem tudhat semmit, Tim Cook, meg Johhny Ive nem fogja kibloggolni az biztos, másnak meg nem hiszek.

Update:
Plastik Józsi is írt a témáról
Wyctim is egy nagyon jó kis postot tolt, érdemes elolvasni
és a gizmodo is megírta jól