Google Project Glass

Tegnap a Google elindította a neten az alábbi videóval a Project Glass-t. A lényeg: szeretnének egy szemüveget létrehozni, amely képes megjeleníteni a szemünk előtt mindent, amit ma egy okostelefon meg tud jeleníteni. Egyelőre szeretnék tudni az emberek véleményét, aztán fejleszteni a dolgot.

A koncepció nagyon cool, ez nem vitás, de bennem azért hamar felmerült pár kérdés.
Hány év múlva lehet ezt megvalósítani, tekintve, hogy egy hatalmas batár keret nélkül, egyelőre nehezen lehetne bepaszírozni az akksit, meg a hardvert egy szemüveg keretébe. Hogyan lehet majd navigálni a menüben? Hangvezérléssel sok mindent meg lehet oldani ez oké, de az ember nem akar kizárólag hangvezérléssel navigálni. Egyrészt mert nem akarok egyfolytában a telefonomhoz – szemüvegemhez beszélni, másrészt rengeteg olyan élethelyzet van amikor nem akarom, hogy mások hallják ezeket. Lehetne a szemünk mozgásával vezérelni, de azért ez nem egyszerű, már csak azért sem, mert ha egy menüelemre fókuszálunk, könnyen nekigyalogolhatunk egy lámpaoszlopnak. Meg hát kattintani sem egyszerű a szemünkkel…
Ki a fene akar egész nap egy ilyen szemüveget viselni? Én attól is kivagyok ha valaki Bluetooth fülessel a fülében mászkál egész nap, mint valami droid. Ha meg levesszük, hova teszi az ember, ha jön egy sms, akkor felveszem, kiderül, hogy lényegtelen sms, leveszem, jön egy facebook értesítés, felveszem, lényegtelen üzi, leveszem. A mai okostelefonokon ez jóval egyszerűbb, ott van mellettem a telefon, jön egy üzenet, a képernyő autómatikusan bekapcsol és mutatja az üzenetet, rápillantok, ha pedig nem fontos, akkor egyszerűen békénhagyom a telefont, a kijelző meg kikapcsol.

Biztos vagyok benne, hogy a videó megnézése után nagyon sokan lesznek akik azt mondják: Húúú ez iszonyú durva, és instant get, én egy kicsit szkeptikus vagyok ezzel a szmüveggel kapcsolatban. Ha ez működő koncepció lenne, akkor a Google titokban fejlesztené és egyszer csak a piacra dobná, de szerintem inkább csak ilyen vírusvideó jelleggel körbetolják a neten és népszerűsítik, hogy ők milyen okos dolgokat ki tudnak találni.

Biztos vagyok benne, hogy 10 év múlva rengeteg cool kütyüt használhatunk majd, de arra is fogadndék, hogy nem ez a szemüveges megoldás terjed majd el.