Canon 5D MK III bemutató

Reggel már kikerült a Canon oldalára az 5D MK III adatlapja, és a termékfotók, de azért eljöttem az itthoni bemutatóra, hátha mégis meggyőznek, hogy lecseréljem az MK II-es vázamat. Miért ez a kétkedő hangnem? Nos azért vagyok kicsit szkeptikus, mert a specifikációk alapján az új 5D egyáltalán nem váltotta ki bennem a wow vagy akár az instant get érzést. Közel sincs akkora ugrás mint három és fél éve amikor az 5D-t váltotta a Mark II. Akkor rendesen megnőtt a megapixel, és kaptunk elképesztő minőségű videós képességeket is. Nézzük mit kapunk most:

22.3 megapixel, ez csak hajszálnyi növekedés az elődhöz képest. Ez mondjuk annyira nem nagy baj, nem feltétlenül érdemes növelni a felbontást mert az többnyire zajosabb képeket eredményez majd, remélem, hogy a Canon nem véletlenül maradt a 22 megapixelnél, és tudják mit csinálnak. Ugyebár a Nikon kihozta a maga laza kis 36 megapixeles vázát, nagy kérdés, hogy gyenge fényviszonyok mellett is megállja e a helyét ez a hatalmas felbontás.

Az új 5D természetesen full frame érzékelőt kapott, 100 százalékos Viewfindert, vagyis pontosan azt látjuk a keresőben amit az érzékelő is.
A Digic 5 processzor nyilván kellett, és kaptunk 6 fps-t is.

Ami az egyik legfontosabb változás, az a 61 pontos autófókusz, ez nagyon kellett már. Az ISO értékek nem változtak, 50-től 25600-ig tekerhető az érzékenység (H2-ben ISO 102400-ig), számomra inkább az a kérdés, hogy mennyivel kevesebb zajt látunk majd az elkészült képeken. A Canon egyébként az ígéri, hogy a Digic 5 processzornak köszönhetően csökken a zaj mennyisége magas ISO mellett, mutattak egy összehasonlítást, miszerint az új 5D jobb képet produkál ISO 12500-on mint az elődje 6400-as ISO-n. Meglátjuk.

Kaptunk még HDR funkciót, ha akarjuk akkor a gép több fotót készít különböző expóval, majd ezeket HDR képekké fűzi össze. Nem vagyok HDR fan, de néha jól jöhet ez a funkció.

CF+SD kártya foglalat is helyett kapott végre, aki 1D-vel fotóz, az tudja, hogy mennyire hasznos ez. A CF kártyára mennek a RAW képek, az SD-re meg ugyanezen képek JPG verziója. Lifesaver.

Mi is van még? Jah, a videós képességek. Sajnos amit én nagyon vártam az elmaradt, 1080-as full HD videóban továbbra sincs lehetőség 60 fps videókat rögzíteni, pedig ez nagyon kellene a szép lassított felvételekhez. Sovány vigasz, hogy 720p-ben már tudja a 60 fps-t, azért én sokkal jobban örültem volna ha 1080-ban tudja ezt.

Nagyjából ennyi. Van még pár új apró funkció, de ezek nem túl fontosak, nem akarom tölteni velük a helyet. Igen jól látjuk semmi forradalmi újítás, csak egy sima ráncfelvarrás, ami egyébként nem is lenne olyan nagy baj. A nagy probléma az ÁR!

3500 dollár és 3300 euró lesz az ára. Mennyi??? 1 millió forint??? Szerintem a Canon főhadiszálásán valakinek elgurult a gyógyszere. Az 5D MK II 2500 dollár volt megjelenésekor, az utód meg 3500 dollár. Ismét megkérdezem: Mennyi??? Komolyan nem értem ezt az árazást, ez a váz egész egyszerűen nem ér meg ennyi pénzt. Halkan súgom a Canonos ember fülébe, de legszívesebben beleordítanám: a Nikon D800 3000 dollár, és még az is lehet, hogy jobb váz mint az új 5D. A speckók alapján biztosan…

Természetesen mindent olyan áron adnak, amilyen áron megveszik. A nagy kérdés, hogy ezt megveszik-e majd a Canon-os fotósok. Én például nem biztos, hogy megveszem…

Legyen valami jóbb hír is: Elkészült az új 24-70 F 2.8-as L-es objektív, 20 megapixel feletti szenzorokra optimalizálva, teljesen átdolgozott felépítéssel, végre nem fogja bepumpálni zoomolás közben a port a lencsék közé, illetva a vázba, és a Canon szerint fényévekkel jobb lett az élessége illetve a rajzolata mint a sok éve bemutatott elődnek.

Update: Időközben alkalmam nyílt kipróbálni az új 5D-t, pár dolog ezzel kapcsolatban:

– A kereső nagyon kellemes, mintha egy nagy ablakon néznék keresztül.
– A 61 pontos AF very fasza.
– A HDR mód sokkal jobb mint vártam, jól konfigurálható, és nagyon jól teszi a dolgát
– A zár csattanása nagyon fémes, halk módban viszont sokkal jobb mint az 5D MKII
– Az új gombok okosan lettek elhelyezve, a váltótárcsa lockja is hasznos
– ISO 1600-ban lőttem pár képet, full belezoomolva a képekbe, tényleg kevesebbnek tűnik a zaj, de ezt jobban meg kell majd nézni monitoron is.
– Mindezektől függetlenül túl van árazva, pedig ha csak 500 dollárral olcsóbb lenne, azt mondanám, hogy Instant Get.

Háttérképnek a sajtóanyagból:

Update 2: Dpreview letesztelte, itt lehet nézegetni low light ISO sample képeket. Meggyőzőek.