Okos TV-k?

Jah, kb annyira okosak mint egy szikla. Mint egy kettétört szikla…

Idén is nézegettem a CES tudósításokat, de nem igazán találtam semmi nagy durranást. Volt viszont egy Samsung Smart TV demó, ami eszembe juttatta a mostanaban keringő pletykákat egy esetleges Apple TV-ről amit majd hangvezérléssel lehet irányítani, és csodálatosan amazing meg revolutionary lesz.

Az alábbi videót megnézve nem a smart (okos) szó fog az eszünkbe jutni, hanem inkább a kínos szó. Iszonyú lassú és nehézkes hangvezérléssel a navigáció.

Nekem is Samsung Smart TV-m van, amihez van iPhone app, és a telefonomról is vezérelhetném a TV-t. Mégis a TV-hez adott normál gombokkal telepakolt távirányítot használom, egész egyszerűen azért mert azt vakon lehet kezelni. A telefonon lapozgatni kell a menük közt, hogy egy-egy funkciót elérjek, a normál távirányítón viszont vakon megtalálom a megfelelő fizikai gombokat, ha épp csatornát váltanék, vagy a hangerőt állítanám.

A videón látható hangvezérlés még az iPhone-os irányításnál is macerásabbnak tűnik. Először is be kell mondanunk a kulcsszót, “Hi TV”. Kis várakozás és feljön a menü. (a normál távirányítóval eddigre már két csatornát is váltottam, és nyomtam egyet a hangerő gombon is.) Szóval feljött a menü, mondhatjuk a TV-nek, hogy melyik csatornát szeretnénk nézni. Itt kezdődik az igazi probléma. Van akinek set top boxon keresztül jön az adás, van akinek analóg, van akinek digitálisan. Nekem például digitálisan jön az adás, 150 csatorna, de persze csak 15-öt nézek, ezek viszont össze vissza vannak számozva, és nem tudom fejből hanyas csatorna például a Discovery Channel, van egy “Favorites” menüm, amiből szoktam válogatni. Hangvezérléssel elő kéne hozni ezt a listát, ott mondani neki, hogy scroll down, select, stb. Kínszenvedés. Persze bemondhatnám, hogy Discovery Channel, de ez máris nem működik ha set top boxon keresztül jön az adás, nyilvánvaló, hogy a TV nem fogja tudni a külső dobozból kinyerni a csatorna információkat.

A hangerő vezérlés is szenvedés. Ugyebár ahány csatorna annyiféle hangerő, van hogy 5-10 osztást kell tekerni lefele vagy felfele a virtuális hangerőpotin, hogy megkapjuk a megfelelő hangerőt. Hangvezérléssel: vagy egyesével léptethetünk, vagy találgathatunk, hogy melyik állás lesz a megfelelő. Hi TV. Volume Up. Volume 15. Volume 12. Volume 13. OK.

A Samsung egy az egyben lenyúlta a Microsoft Kinect megoldását így a levegőbe lógatott kezünkkel is irányíthatjuk a TV-t, de akinek van Kinectje az tudja, hogy ez a fajta vezérlés is lassú, nehézkes, és pontatlan, tehát ezt a megoldást is elfelejthetjük, főleg ha tök sötétben TV-zünk, ugyanis sötétben úgysem lát a kamera. De nézzétek meg a videót, jól látható a demó során, hogy mennyire nyögvenyelős az egész.

Ja, és hogy jön ide az Apple TV rumor? Hát úgy, hogy elképzelni nem tudom, hogyan lehetne ezt jobban megvalósítani, pont a fent említett okok, az eltérő források miatt. Csak itthon vagy 10 féle módon érkezhet be az adás a TV-be, UPC, Hello HD, Communique, analóg, közvetlen digi kártyán keresztül T-Home, stb. Egész egyszerűen lehetetlen jelenleg olyan rendszert csinálni, ami beszéden keresztül csatorna nevek kimondásával tud váltogatni a TV adások között. Kétlem, hogy Steve Jobs-nak, vagy az Apple-nek sikerült megoldani a fent leírt problémákat, ezért azt is kétlem, hogy mostanában az Apple elkezd forradalmian új TV-ket gyártani.

Nagyon távoli még, hogy azt mondjuk a TV-nknek: “Hey Siri, válts majd a híradóra ha elkezdődik, addig keress nekem valami jó kis akciófilmet valamelyik csatornán.”

Update: eFi véleménye a Smart TV-ről, érdemes elolvasni.