Megjöttek az új Airek és Mac minik. Teszt!

Befutott az első szállítmány a múlt héten bejelentett gépekből, el is végeztem a szokásos teszteket, mert gondolom sokan kíváncsiak az új gépek teljesítményére.

Kezdjük a MacBook Air-rel. Nem kérdés, hogy az új MacBook Air baromi jó kis frissítést kapott, visszakerült bele a sokak által hiányolt világító keyboard, kapott Mennykő csatlakozót, meg persze belepakolták az öreg core 2 duo procik helyett a legújabb i5-ös illetve i7-es processzorokat. Nézzük mit jelent ez a gyakorlatban, vajon jelentősen gyorsultak e a gépek, vagy csak parasztvakítás a processzor upgrade. Nem az.

Amint az a charton is jól látszik gyakorlatilag a duplájára nőtt az új MacBook Airek sebessége, mind a 11-es mind a 13-as alapmodell szépen lepipálja a tavalyi modelleket, az i7-es CTO gép pedig majdnem eléri a 13-as MacBook Pro sebességét. Ettől függetlenül szerintem nincs értelme i7-es MacBook Air-t vásárolni, hiszen az SSD-nek köszönhetően a napi feladatok már a 11-es MacBook Air-en is sokkal gyorsabbak mint egy normál HDD-vel szerelt MacBook Prón. Fordítsuk le ezt percekre. Például ha egy videó render idejét nézzük, akkor majdnem mindegy, hogy 25 vagy vagy 30 perc alatt végez a gép i7 illetve i5 procin, az viszont nem mindegy, hogy 30 perc vagy 1 óra alatt fejezi be a renderelést i5 illetve core 2 duo processzoron.

Elvégeztem a videókártya sebességtesztjét is, és ahogy az várható volt az Inteles kártyával nemhogy gyorsultak a gépek, de még egy picit lassultak is, viszont ez majdnem mindegy, mert játékra az előző modell sem igazán volt alkalmas, második monitort meghajtani pedig ez a teljesítmény is bőven elegendő. Nyilván az üzemidő miatt kénytelen volt valahol kompromisszumot kötni az Apple, az i5 mellé nem igazán fért volna el egy jelentősen gyorsabb viszont többet fogyasztó GPU.

Összességében szerintem nagyon jó kis gép lett az új Air, nem kérdés, hogy idén ez lesz a legjobban fogyó gép. Mindent tud amit kell, most már gyors is, könnyű is, vékony is, cuki is, és az ára is csökkent egy picit. (a barátnőm már ki is találta, hogy le kéne cserélnie a MacBook Próját egy 13-as Air-re, szóval lesz majd egy eladó 13-as MacBook Prónk hamarosan…)

Na nézzük milyen lett a Mac mini. Erről most nem fogok sokat írni, mert nagyon röviden tudom jellemezni az új Mac Minit: tökéletes

De tényleg. Az utóbbi időben nem nagyon fogytak nálunk a minik, mert bár cuki gép, egy asztali gépnél az is elvárás, hogy gyors legyen. Hát most gyorsak lettek. Az alapmodell is kétszer gyorsabb mint az elődje, az erősebbik mini pedig megveri az i7-es procival szerelt 13-as MacBook Prót, ráadásul a nagyobbik minibe erősebb GPU is került, tehát akinek fontos a gyors VGA könnyedén tud választani.

Én mondjuk ha Mac minit akarnék vásárolni biztos, hogy az alapmodellt venném, a vásárlók viszont máshogy döntenek. Megnéztem a webshopunkban a rendeléseket és azt láttam, hogy tíz rendelésből nyolc az erősebbik minire vonatkozik. Érdekes, pedig ha felbővítjük a 2.3-as gépet 4 giga ramra, akkor is 47000 forinttal drágább a 2.5-ös gép.

Én azt mondom, hogy jók lettek az új gépek, nem csak egy apró ráncfelvarrást kaptunk, hanem jelentősen gyorsabb gépeket. Az xms.hu-n a Mac mini illetve a MacBook Air termékoldalakon látható, hogy bizonyos modellek már raktárról vihetőek, remélhetőleg két héten belül befutnak a magyar billentyűzetes Air-ek is.

Végezetül egy értékelés:
MacBook Air: Instant Get
Mac mini: Instant Get