WWDC 2011 összefoglaló

Lezajlott hát az idei WWDC is, pár sorban összeszedem azoknak a lényeget, akik esetleg nem követték a Ustream-et a handras.hu-n. BTW több mint ezren néztetek, ez hihetetlen szám, én csak pár száz nézőre számítottam.

Hardverbejelentés nem volt, mint ahogyan nem is számítottunk rá, elég egyértelműen kijelentették, hogy az iOS5-ön, Lion-ön és iCloud-on lesz a hangsúly. Nézzük sorban ezeket, mik az újdonságok!

A show a Lion-nel kezdődött, Phil Schiller demózta pár percben az új oprendszert a szokásos számok és chartok ismertetése után. 250 új fícsör lesz, ebből tízet láthattunk bővebben:

1. Multi-Touch gesztusok (scrollbarok eltüntetése pl.)
2. Teljesképernyős alkalmazások (demózták a beépített alkalmazásokat full screenben)
3. Mission Control (az Exposé és a Spaces egyesítése)

4. Mac App Store (a legnagyobb forgalmat bonyolító számítógépes szoftver-bolt jelenleg)
5. Launchpad (alkalmazások indítása iOS-szerű felületről)
6. Resume (a bezárt app onnan indul ahol, bezártuk – mint iOS-en)
7. Auto Save (10 év után belekerült az OS X-be, bár azért több ez annál)
8. Versions (több verzió tárolása ugyanabból a dokumentumból, és csak a változásokat menti a rendszer)

9. AirDrop (egyszerű fájlmegosztás Wi-Fi-n a helyi hálózaton)
10. Mail (iOS-hez hasonló kezelőfelületet kapott)
Egyik fícsör sem volt újdonság, ezeket a developer preview-kból már megismerhettük. Csak a Mac App Store-ból lehet majd megvásárolni (nincs DVD változat!), az amerikai ár 29,99 dollár.

Megjelenés július. Apple hivatalos oldal itt.

A következő téma az iOS volt. Itt is számháborúval indítottunk. Aztán a 200 új fícsörből megint 10-ről beszéltek részletesebben.
1. Notifications (ugyanazzal a felülről lehúzható módszerrel csalható elő, mint Androidon, illetve fent egy keskeny sávban szól a rendszer ha történt valami)

2. Newsstand (újságelőfizetéseinket kezelhetjük vele)

3. Twitter (teljesen integrálják a rendszerbe)

4. Safari (bekerült a desktop változatból ismert Reader funkció, a Lion-ból érkező szinkronizálódó Reading List, tabok)

5. Reminders (eszközök között szinkronizálódó emlékeztetők)

6. Camera app fejlesztések (kamera gomb került a Lock Screenre, lehet szerkeszteni a képeket)

7. Mail és Split keyboard (formázások, teljes tartalomra keresés, flagelés, biztonsági fejlesztések)

8. Nem kell szinkronizálni és aktiválni számítógépen a telefont, over-the-air frissítések

9. Game Center (körökre osztott játékok, közvetlen vásárlás, ismerősök ajánlhatnak játékokat)
10. iMessage (üzenetek küldése iOS eszközök között)

Megjelenés ősz, az iOS 5 kompatibilis lesz az iPhone 3Gs-től felfele, illetve iPad 1-től felfele. Apple hivatalos oldal itt.

Végül Steve tért vissza a színpadra az iCloud bemutatóra. Az iCloud tárolja a dokumentumainkat, és vezeték nélkül szinkronizálja az összes eszközzel. Például lövünk egy fotót az iPhone-al, ami azonnal rákerül a Mac-re és az iPad-re. A zenék, Pages doksik, Keynote prezik, stb. mind mind szinkronizálódnak, nem fordul elő, hogy elfelejtjük leszedni az iPad-ről az egyik táblázatunkat. Ha veszel egy számot iTunes-ban pl. iPhone-on, nem kell többé szinkronizálgatni, hogy rákerüljön a Mac-re.

Ami még kimaradt: lesz Air Play, amivel kábel nélkül Apple TV-n keresztül kirakhatjuk az iPad képét a TV-re, multitouch gestures, vagyis a korábban már látott többujjas vezérlést megkapja az iOS 5, ezek is elég fontos újdonságok, de valahogy elsiklottunk felettük.

Megjelenés ősz. Apple hivatalos oldal itt. iOS 5 bemutató videó pedig itt.

Nagyon röviden ezek voltak a ma bemutatásra került fő újdonságok, ugyebár a Lion-t nagyjából egy hónap múlva a kezünkbe kapjuk (magyar lokalizációval!), az iOS 5-öt meg várjuk erősen, de sajnos messze van még az ösz, viszont akkor már az iPhone 5-öt is várhatjuk jól. Szokás szerint sokan fanyalognak, pedig mind a Lionba, mind az iOS-be nem utolsó sorban pedig az iCloud-ba elképesztő mennyiségű munkát pakoltak bele Cupertinóban. De tényleg. Annyira egy brutálisan nagy egészet alkot most ez a hármas, hogy őszintén szólva nem merem elhinni, hogy ez tényleg így működni fog. Nézzétek meg a keynote videót, és megértitek miről beszélek. Az Apple nem szarral gurigázik, és tökmindegy, hogy akkor most a Notification rendszert androidról nyúlták, vagy a jailbrakelt cuccot építették bele (jailbrake-el előbb volt egyébként mint androidon), de a csávó játszik a Cut the Rope-al, bejön az SMS, és ott befordul neki 3D-ben a játék tetején… Odabasz. Ez az amiben nagyon nagyon jó az Apple, addig addig hegeszti a cuccot amíg kurva jó nem lesz. Ennyi.

Upadte: a keynote már fenn is van az Apple oldalán nézhető formában, klikk ide.