Kémkedik utánunk az Apple! Not.

Nem akartam erről a hülyeségről írni, de ma hárman is elkezdtek kérdezősködni a boltban, hogy most akkor úristen mivan, mert hát olvasta az indexen, hogy az Apple kémkedik utána. Már megint vihar a biliben.

Megpróbálom röviden:
A telefon eltárolja a tornyok információit, elküldi a logot az Apple-nek, és ezt a logot az iTunes le is menti backupoláskor. Erre most felfigyeltek, írtak rá egy alkalmazást, így mi magunk is megnézhetjük, hogy merre jártunk. Vagyis nem. Azt láthatjuk, hogy hol milyen erős az adótorony amire csatlakozott a készülékünk. Az enyém így néz ki:

Na és mit tud meg ebből az Apple rólam (vagy bárki)? Semmi olyat amit mondjuk akár az IP címemből ne tudhatna. Budapesten élek, de, hogy melyik utcában, vagy milyen boltokban vásárolok, kivel találkozok, ezt nem. Egyébként meg miért is érdekelné az Apple-t, hogy Handrás hol mikor merre jár. Vagy a másik 180 millió iOS user merre jár. Lőtéri kutyát nem érdekli, főleg, hogy nem pontosak a helyzetek, mint ahogyan az a térképen is látszik, ráadásul egy pozíciót csak egyszer rögzít. Az persze tény, hogy ilyenkor mindenki úgy érzi mintha legalábbis ő lenne az egyesült államok elnöke, mert hát őt mennyire figyelik, KÉMKEDNEK utána. LOL.

Valahol olvastam, hogy az adótornyokat térképezik fel ezzel, és ezt maguk a szolgáltatók is megcsinálják, ergo a T meg a többi szolgáltató is rendelkezik ezekkel az adatokkal uszkve 20 éve, de most már lusta vagyok visszakeresni, majd valaki írja meg kommentben.

A másik mondás, hogy titokban csinálja mindezt az Apple. Hát akkor íme a Apple’s terms and conditions, amire mindenki okét mondott egy pillanat alatt mikor megvásárolta a telefonját. Ez áll benne:

We also collect non-personal information − data in a form that does not permit direct association with any specific individual. We may collect, use, transfer, and disclose non-personal information for any purpose.

We may collect information such as occupation, language, zip code, area code, unique device identifier, location, and the time zone where an Apple product is used so that we can better understand customer behavior and improve our products, services, and advertising.

To provide location-based services on Apple products, Apple and our partners and licensees may collect, use, and share precise location data, including the real-time geographic location of your Apple computer or device. This location data is collected anonymously in a form that does not personally identify you and is used by Apple and our partners and licensees to provide and improve location-based products and services. For example, we may share geographic location with application providers when you opt in to their location services.

Ha valaki megkeresi magyarul, akkor kirakom magyar szöveggel a fenti idézeteket.

Ennyi a történet, nem is kívánok ezzel többet foglalkozni. Amit leginkább szeretnék, az egy gyári Apple alkalmazás, ami rápakolja térképre, hogy merre jártam, esetleg útvonalat is rajzol mellé. Amikor kipróbáltam az erre írt alkalmazást, tök jó volt megnézegetni, hogy nagyjából merre jártam szerte a földön, csak hát jobb lenne egy gyári okosabb és gyorsabb alkalmazás erre.

Akik továbbra is parázzanak, azoknak azt javaslom, hogy vagy nyugodjanak meg, ha nem sikerül, akkor vegyenek egy Androidos telefont. Oopsz, az se jó, mert a Google pont ugyan így gyűjtöget a userekről minden információt. Hát akkor bocs, nem tudom mi a megoldás, el kell költözni egy lakatlan szigetre, vagy valami ilyesmi. Jah, de az se jó, megtalálnak a műholdjukkal. Picsába…

Személy szerint, röhögök az egészen, hihetetlen, hogy mekkora hisztit képes csapni az internet meg a média, alig várom, hogy Steve ismét kiálljon a pódiumra, és a szokásos mézesmázos stílusában elküldjön mindenkit a fenébe a hülyeségeivel, ahogyan azt tette az idióta antennagate botránynál is. (abba is, hogy belebukott az Apple mi?)

End of story.