Wii tapasztalatok

Mivel a csajomat nehéz rávenni, hogy co-opban tolja velem a kedvenc Gears of War X360 hentelős játékomat, arra gondoltam hátha majd a Wii bejön neki, ezért csütörtökön vásároltam egyet, amiről most megosztom a tapasztalataimat.


A csomag tartalmazza a Wii Sport játékot, ezt kiegészítettem egy Raymannel.
A gép aranyos, szép, csöndes, aztán ebben ki is merültek a pozitívumok hardverileg. Alapból csak egy gagyi RCA jár hozzá, pedig azért manapság egy RGB vgy SVideo kábelt elvárna az ember, ha már nem képes HD megjelenítésre. Az RCA-nak megfelelően jó dzsuva a kép az LCD TV-n, ha élesebb és tisztább képet szeretnénk akkor meg kell vásárolni egy Component kábelt is cirka 10 000 forintért, és persze kell venni még egy kontrollert 15 000 forintért, ha már úgy reklámozzák, hogy közösségi szórakoztatás.
Ez így mar 110 000 magyar pénz, amiért lehet kapni egy Xbox 360-as Platinium csomagot, 20 gigás winyóval, wifi kontrollerrel, headsettel, 3 hónapos Live előfizetéssel, és egy Fifa 2007 játékkal, ráadásul az X360 egy atomerőmú a Wii-hez képest.
A Wii pedig korántsem egy erőmű, sőt mintha kifejezetten arra törekedtek volna, hogy semmivel ne legyen gyorsabb mint a Game Cube, vagy egy Sony PS2, amiket már 30 000 forintért beszerezhetünk egy rakás játékkal, de így legalább a Nintendó jól jár, a vásárló meg azért van, hogy lehúzzák.

A most megjelent Wii játékok jóindulattal se érik el a grafikai minimumot ami így 2007 felé elvárható lenne, a Wii sportot például valszeg egy jobb mobiltelefon is képes lenne futtatni.
Persze erre mindig azt mondják, hogy nem számít a grafika, ha király a játékélmény..
Én meg azt mondom igenis számít, főleg ennyi pénzért. Legyen király a grafika, és legyen király a játékélmény!

Sajnos azt kell mondjam, számomra, és sokak számára a Wii kontrollerei és a hózzájuk kapcsolodó irányítás nem fog űber játékélményt nyújtani, el sem tudom képzelni hogyan lehet majd egy Call of Duty-t irányítani ezzel a megoldással. Nehézkes és lassú a célzás, késik a célkereszt, mindemellett kb 10 perc után elfárad az ember karja a kontroller kitartásától. Ki lehet próbálni milyen érzés a kezünket egy mobiltelefonnal 10 percig kinyújtva tartani. Szar.

Persze vannak lehetőségek a kontrollerben ami teljes 3D visszajelzést küld a gépnek, így ki lehet találni kifejezetten erre az irányításra épülő játékokat, amik jók lehetnek, ilyen most a Wii sport, és a Rayman is. A Raymen például minijátékok tömkelegéből áll, amikben a kontrollerek rángatásával kell Rayman barátunkat futásra bírni, vagy a Discoban lecsapni fenycsóvák segítségével a nyuszikat, esetleg teheneket pörgetni a fejünk felett, majd eldobni őket jó messzire.
A Wii sportban ugyebár teniszezhetünk, baseballozhatunk, boxolhatunk, golfozhatunk, illetve bowlingozhatunk a kontrollerrel szimulálva a valós mozdulatokat, a baj csak az, hogy ez a szimuláció igen igen gyengére sikerült. A labdát akkor is eldobja a játékos ha előre helyett hátra rántjuk a kontrollert, bowlingban meg szinte tökmindegy mikor engedjük el a golyót, úgyis tarolni fog. Ide tartozik, hogy a kontroller két darabból áll, amiket egy darab drót köt össze, ez viszont idegesítő tud lenni, amikor a gyors mozgatásnál az ember arcába csapódik.

Persze az ember megpróbálja beleélni magát a játékokba, ezért nagy slungal üti vágja a különböző játékokban a golyót bokszkesztyűt, vagy a teniszütőt. Ennek megfelelően garantált a több napos izomláz, izomhúzódás, rándulás, és a barátnőnk tarkón csapása egy jól irányzott tenyeres ütésnél teniszezés közben, mégrosszabb esetben a drága pénzen vásárolt Plazma TV-nket dísznek, vagy kontroller tartónak használhatjuk.. Persze a kis hétvégi testmozgás akár hasznos is lehet, mindenképp jobb mint a fotelben egy zacskó chipset zabálva bámulni valami z kategóriás filmet a TV-ben, bár én ha mozogni akarok, akkor elmegyek sportolni valamit..

Míg el nem felejtem. Van ám benne internyet is, wifin keresztül, de sokra nem jó, mivel le vannak halva a Nintendo szerverei, ezért még az időjárást se tudja letölteni. (A Nintendó és a Sony is elleshetné végre a Microsofttól, hogyan kéne működnie, és mit kellene nyújtania egy online rendszernek.)

Szóltam előre, hogy kíméletlen leszek, de most a sok negatíívum után jöjjenek a pozitíívumok.

Csütörtök óta se engem, se a haverjaimat nem nyűgözött le a Wii, de volt olyan is akit igen. Első női tesztalanyunk Ripli Zsuzsi volt, aki pénteken vásárolt magának egy Macbookot nálunk, és amíg a Software Update futott a gépén, kezébe nyomtuk a Wii-t, hogy játsszon vele. Kb kettő perc után értetlenül pislogtunk ki fejünkből a kollégámmal, mert Zsuzsa mindenféle sikongató hangok kíséretében láthatóan nagyon élvezte a játékokat, persze ki is melegedett rendesen, ezért férfivásárlóink nagy örömére minden felesleges ruhadarabot ledobált magáról.
Ekkor tudatosult bennünk, hogy mégiscsak megvan a célközönsége a Wii-nek, és nem csak egy 70 rugós műanyagdarabról szól a dolog.
Második tesztalanyom a barátnőm volt, aki egyáltalán nem szokott se számítógépen, se konzolon játszani, és egyébként is mereven elzárkózott mindenféle felvetésemre, hogy majd veszek Wii-t, és az jó lesz neki.
Nála nem váltott ki frenetikus hatást a Wii, de az biztos, hogy jól elszórakozott vele, főleg amikor rájött, hogy szarrá tud verni bowlingban. Azt nem mondhatnám, hogy nem lehetett elráncigálni a gép elől, de egy fél órát jól elszórakozott vele.

Konklúzió:
Mivel a barátnőmnek valamilyen szinten tetszik a Wii, ezért nem kerül a kukába, de az biztos, hogy nem ez a gép lesz az elsődleges játékplattform amit szabadidőmben szórakozásra használok.
Egyrészt pofátlanul drágának tartom mind a gépet, mind a játékokat. Nehogy már ugyanannyit kelljen lecsengessek egy pár hónap alatt összedobott Raymanért mint egy több évig fejlesztett Gears of War játékra, és azért valljuk be a több éves fejlesztés meg is szokott látszani a játékokon, lásd Halo, PGR, Ghost Recon, Rainbow Six, stb.
Másrészt 2007-ben ne akarja megmagyarázni nekem a Nintendo, hogy nincs szükségem HD felbontásra, mert igenis van. Igenis szánalom, hogy 2007 ben egy nextgen konzol kb 15 poligon megjelenítésére képes, mindezt 640*480 felbontásban, fos minőségű textúrákkal.
Harmadrészt a Sony és a Microsoft ugyanezt az irányítást képes megoldani egy webkamerával, még csak kontroller sem kell hozzá.

A fent leírtaktól függetlenül ajánlom mindenkinek akinek a családjában sok a nőnemű egyed, vagy van 5-12 éves korban lévő gyermek, nekik tutibiztos jó kis szórakozás lesz a Wii, és az edzőtermet is meg lehet spórolni.

Azoknak viszont nem ajánlom akik ebben látják a forradalmat, és a mindent lehengerlő játékélményt ahogy azt a Nintendo hirdeti, mert a Wii nem forradalmi, és csalódást okozhat a hardcore játékosnak. A Wii mindössze egy jól marketingelt egy bizonyos célcsoportot megcélzó konzol, amivel most a Nintendó megpróbál kiaknázni egy olyan területet amire a Sony és a Microsoft még nem fordított elég nagy figyelmet. Ha ez bejön a Nintendónak, akkor az a saját arculcsapása is lesz egyben, mert a két óriás könnyedén kiszoríthatja az utolsó piacról is ahova most még beférnek.