Mobile OS Piaci részesedések

Az utóbbi időben egyre többször lehetett olvasni olyanokat, hogy az Android lenyomta az iPhone-t. Nem tudom miért de engem néha felkúrnak ezek a baromságok.

1. Az Android egy oprendszer az iPhone meg egy telefon. Android versus iOS. Megtanulhatnák már végre ezt az újságírók, meg a bloggerek.
2. Ezek a chartok össze vissza ferdíthetőek. Kiragadnak egy hónapot, vagy egy-egy országot, vagy épp pont az iPhone 4 launch előtt cméregetik, amikor nyilván kevés iPhone fogy. Vagy iPod launchot is említhetném.
3. Lehetne ár szerint, meg tudás szerint is csoportokba rendezni a különböző készülékeket, de ezt sem szokták megtenni.
4. Lehetne a nyereségeket is vizsgálni, mind az eszközökön, mind példul a megvásárolt alkalmazások tekintetében. Ilyen chartokat is ritkán látunk.

2010 júliusban írtam egy postot erről, utána változtak a számok, de ezeket a chartokat érdemes hosszú távon vizsgálni, semmi értelme naponta nézegetni őket.

Azóta eltelt fél év, elrajtolt mindenhol az új iPhone, meg az új iPod touch, az Androidos cuccokat meg egyébként is ontják magukból a gyártók, nézzük most hogy áll a két gyártó harca:

screen-shot-2011-01-11-at-90232-pm

Hát ez a helyzet világszinten. Az Android megindul, az iOS csökken, aztán, megindul az iOS is mint az állat, és így tovább, a lényeg, hogy ezzel, mi felhasználók csak nyerünk, mert a gyártók folyamatosan hajtani fognak, hogy az ő termékük jobb legyen és ezért azt vegyék. (vagy csak kurva sokat költenek reklámra, az is egy megoldás…) USA chart egyébként jól példázza ezeket az ugrálásokat. Blackberrynek is volt egy két jó hónapja, aztán megint elindult a süllyesztő felé:

screen-shot-2011-01-11-at-92340-pm

Lehetne ezt még sokáig ragozni, de majd fél év múlva megint elő lehet venni ezeket a jó kis chartokat, és akkor is lehet majd egy kicsit csámcsogni, hogy honnan nézzük a számokat.

PS: mondtam már mennyire oda vagyok a chartokért?