Valaki nem tud számolni az Apple-nél?

Mindig felkúrják az agyamat az emberek amikor azzal jönnek, hogy a köcsög Apple-nél 1 euró = 1 dollárral, mert ez egész egyszerűen nem igaz. Legalábbis eddig nem volt igaz, de a Mac mininél valami el van cseszve, mindjárt rátérek miért is, de előbb az 1-1 dolog:

Nézzünk meg mondjuk egy 21-es iMac árat nettóban:

USA: 1199 dollár
Németország: 923.32 euró
Ha az iPademen lévő deviza konverterbe beütöm az 1199 dollárt, ő azt mondja, hogy ez 968 eurót ér, ergó az iMac például olcsóbb is Európában mint az államokban. Érdekes mi?

Gondolom most sokan elgondolkoznak, hogy de hát ez hogy lehet, hiszen eddig úgy számolta Európában minden sokkal dragabb mint dollárban venni gépet az USA-ban. Igen drágább, ha az áfát is hozzászámoljuk, de az áfát nem az Apple-nek fizetjük, hanem az adott ország államkasszájába, ez ellen pedig nincs mit tenni, esetleg Viktorék majd 20 év múlva ha letolják az áfát 8 százalékra.

A Mac mini előtt még nézzünk még meg egy MacBookot:

USA: 999 dollár
Németország: 839.29 euró
iPad mondja: 999 dollár = 806 eurót ér.

Ismétlem, nettó árak! Most akkor mi a franc van kérdezhetik sokan, más az átváltás a MacBooknál mint az iMacnél. Nos az van, hogy a MacBook nemrég lett frissítve, az iMac megjelenése óta pedig jelentősen gyengült az euró a dollárral szemben, tehát az Apple kénytelen volt magasabb eurós árat csinálni Európában. Természetesen ilyenkor hagy a cég egy biztonsági sávot, hogy ha tovább erősödik a dollár, akkor ne bukjanak rajta, mint ahogyan most az iMacen konkrétan átváltáskor pénzt veszít az Apple, hiszen jóval kevesebb dollárt kap egy iMac eladása után befolyó euróból mint mondjuk idén januárban.

Na nézzük a tegnap bejelentett Mac Minit:
USA: 699 dollár
Németeknél: 666.18 euró
Ez így ránézésre sem jó, de nézzük mit mond a konverter: 699 dollár = 565 euró
Ez egészen 101.18 euró eltérés!!! Konkrétan 18 százalékot kaszál az Apple ami a fentiek tükrében lehetetlen kéne, hogy legyen és azt sem gondolom, hogy az Apple egy 18 százalékos dollár erősödésre számít a közeljövőben. Persze lehet, hogy tudnak valamit, de azért erre pici az esély. De akkor mi lehet ez a brutális árazás? Megmondom őszintén, fogalmam sincs, tényleg csak azt tudom elképzelni, hogy valahol valaki elszámolt valamit.

Ha már itt tartunk akkor a hazai árazásról is egy kicsit beszéljünk mert ez újra és újra felmerülő téma.

Tehát. Ha jön egy új termék és változik az ára, akkor a következőket csinálom, lásd például a most bemutatott Mac mini esetét.

Az USA árat meg sem nézem, mert gyakorlatilag totál mindegy mennyi, hiszen itthon a disztribútor (Apcom), euróban kell fizessen abból a forintból amit a kereskedők fizetnek neki.
Vagyis szépen megnézem a német Apple store-ban, hogy mennyi nettó euróba kerül egy Mac mini, per pillanat ahogy már fent is írtam 666.18. Nettó!
Ezt az összeget szépen megszorzom 286 forinttal, mert az Apcom is így fog számolni, mivel nyilván ők is tartanak egy bizonyos árfolyamsáv kockázatot, ami a jelenlegi forint-euró ingadozás mellett kb ennyi jelent. Ez azt jelenti, hogy akkor is ennyi a gép ha 270 ft 1 euró, meg akkor is ha 290, erre is volt példa az utóbbi hetekben, mármint a 290 forintos euró mellett sem történt áremelés. Ha tartósan 290 fölé emelkedik az euró ára akkor az Apcom is feltolja 300 ra az excel tábázatában az árakat. Remelém ez érthető.
Szóval. Beszorzom a 666.18-at 286-al, így kijön, hogy itthon 190 527 forint lesz nettóban a gép.
Ezt megszorzom a 25 százalékos áfával ami 238 159 forintot fog jelenteni, ezt felkerekítem 239 990-re és kiírom az XMS-re, ez lesz a bruttó ár. (És akkor jön az anyázás, hogy miért ennyi. Hát ezért.)
Aztán majd kapunk egy hivatalos árlistát amiben ha valamiért olcsóbb a gép, akkor átírjuk az árakat.

Miért változhat az árlistában az ár? Nagyon egyszerű. Az árlista mondjuk x nap múlva jön, ez alatt az x nap alatt a forint apránként de folyamatosan erősödik, ezért az Apcom úgy dönt, hogy az új gépet egy alacsonyabb forint-euró sávra árazza be (kvázi kockáztat), ezzel egy csábítobb árat alakít ki, hogy megpörgesse az eladásokat. Természetesen ennek a fordítottja is előfordulhat, akkor meg fájó szívvel felfelé módosítjuk az árakat.

Na ez szép hosszúra nyúlt post lett, de muszáj volt ezt így kifejteni, hogy tutira megértse mindenki, aztán lehessen linkelni ezt a postot, ha valahol előkerül ez a téma.

Visszatérve a Mac mini árakra, nagyon remélem, hogy az Apple nagyon hamar korrigálja ezt a 100 eurós elcsúszást, és egy sokkal jobban hangzó kétszáztizenikszes árat rakhatunk ki az új minire.

Aki unatkozik számolgathat például független USA-Europa iPhone 4 árakat, az is érdekes lesz 🙂

Update: 9 hónappal ez után a post után, az Apple csökkentette a Mac mini árát 100 euróval európában.