iPad launch világszerte

Hát az nincs. Elfogyott, elmaradt. A napokban jött a hír, hogy az Apple eltolta az iPad megjelenését további egy hónappal. Ez csak azért gáz mert visszakerestem az iPad bemutató keynote videót, és jól emlékeztem Steve azt mondta 60 nap a worldwide launch. Íme:

És most felejtsük el egy pillanatra, hogy Apple kereskedő vagyok, a személyes véleményemet szeretném megírni ezzel kapcsolatban.
1. Ha Steve azt mondja, hogy 60 nap múlva mindenhol kapható, akkor legyen kapható. Oldják meg, mer ez így egy szép nagy hazugság lett számomra! Mondhatnám azt is, hogy átbaszva érzem magam (annak ellenére, hogy már megvettem).
2. Ha már mindenképp ezt játsszák, hogy csúszik a launch USA-hoz képest, akkor se gondolkozzanak országokban, mert EU van. Nem értem, hogy gondolják, hogy a németeknél lehet majd kapni, nálunk meg nem. Már rég nincsenek ilyen szempontból országhatárok, bármit megvehetek bárhol, az áfát is ott fizetem ki ahol akarom.
3. Nem akarom elhinni, hogy nem képesek felmérni az igényeket, hogy az első egy hónapra nagyságrendileg mennyit kell legyártaniuk, ezt csinálják állandóan, minden egyes termékből keveset gyártanak, aztán csodálkozva néznek ki a fejükből.
4. Az külön vicces, hogy még mindig nincs eurós ár, se magyarországi megjelenés dátum. Mégis mire várnak, mi olyan nehéz mondani egy árat, meg egy dátumot?

Most ugyebár azt látja az Apple, hogy húúú de nagyon fogy USA-ban az iPad. Hát persze, hogy fogy mint az állat, nagy részét külföldiek veszik, képzelem csak az oroszok mennyit importálnak az iPadből, de kis hazánkban is hamar lesz 1-2 ezer darab hamarosan. (A blogomat már több mint 100 egyedi iPadról böngészik csak itthonról április 3 óta, többen mint amennyien androidról…)
Az a baj, hogy az Apple ilyen alapon az idők végezetéig tolhatja a launchot, mert aki meg akarja venni, az meg is fogja venni, mégpedig USA-ból, az Apple meg csak annyit fog látni, hogy nem tudnak eleget gyártani akkora az amcsi kereslet. Nagy lószart! Ekkora a világszintű kereslet kedves Apple, azt tanácsolom, hogy pillantsatok már rá, hogy hányan veszik külföldi bankkártyával a deszkát, én simán tennék rá egy fogadást, hogy a vásárlók 5-10 százaléka nem amerikai. Kollégáim szerint (akik egyébként ugyancsak már beszereztek maguknak saját iPadeket) ez az arány még akár sokkal nagyobb is lehet.

Kereskedőként:
Azt külön viccesnek tarom, hogy az Apple azt gondolja, ha levetetik a magyar meg egyéb oldalakról a terméket, akkor majd az emberek nem akarják majd megvásárolni. Helló! 2010 van, mióta van internet meg TV, mindenkihez eljut az információ. Steve! Ha felmutatsz egy terméket a világ bármely pontján, azt mi itt a Balkánon látjuk. Csak azért mondom, hátha ez nem lenne világos…
Megkérdezem, de nem várok rá választ. Ha levetetik az xms.hu-ról a terméket, nem mondanak árat, se dátumot, ezzel mitől lesz jobb?

Ezzel csak azt érik el, hogy ha előrendelni se tudják, akkor tuti a szürkeimportból fogják megvenni, a szürkeimportos, pedig nem fogja supportalni, nem fog neki eladni az iPad mellé egy iMacet, se semmit.

Lehetne tovább ragozni, de nem érdemes, ez az egész iPad dolog egy tökönlövés. Itt van egy baromi jó termék, de a forgalmazása kritikán aluli. Gratulálok annak a legalább 100 embernek akinek ez a munkája az Apple-nél, nyugodtan ki lehet rúgni mindent mert ez egy hatalmas FAIL!

Update: ezt is érdemes elolvasni a témában