Google Nexus

Kiváncsian vártam a keddi napot, mert jól beharangozták, hogy ma jön a Google telefon. Megnéztem a demó videókat, teszteket elolvastam, csekkoltam a képeket, mindent. Animált hátterek (cosmos timemachine háttér koppintással, nem baj, jól néz ki, igaz értelmetlen), 1 GHz-es proci, Google. Húúú. Miközben nézegettem a cuccot, folyamatosan arra gondoltam, vajon ellenfele lesz e az iPhone-nak, de nem tudtam dűlőre jutni. Az egy dolog, hogy nekem gyakorlatilag semmi, ismétlem semmi nem tetszik a készülékben, se a design, se a kezelőfelület, de hát és biztosan elfogult Apple fan vagyok, ezért az én véleményem nem mérvadó.
Lehet, hogy sokaknak be fog jönni, végülis a szutyok HTC-ket eddig is sokan megvették (nem értem miért), a Google elég ismert név, raktak bele csillivilli fícsöröket is ami csak eszükbe jutott, meg minden, szóval akár még sikeres is lehet. De, hogy ez lenne az iPhone killer? No fuck’n way!

Hiányzik az innováció, a BOOM, a wow effekt.

Ez is egy készülék lesz a sok HTC, LG, Samsung meg Nokia közt, az emberek majd látják a reklámokban, bemennek a boltba és megveszik. Közben majd kijön Steve a színpadra, előhúzza az új eszközt a zsebéből, fél órát demózik majd vele, és fél évig az egész világ az új eszközről fog beszélni: AZ iPHONE!
A Nexus nem A telefon. A Nexus egy telefon a Google-től.
Most belemehetnék, hogy App store vs szabad fejlesztői környezet, és miert az App store a nyerő, de nem. Nekem pont elég annyit látnom, hogy a gugli telefonnak olyan izé… nem igazán szép és átgondolt a kezelőfelülete, nekem leginkább egy összecsapott linuxra hasonlított. Béna gombok, csúnya menüelemek, a toolbár teletűzdelve kis töknyi ikonrengeteggel, egy gomb helyett 5 gomb, de minek, stb.
Meg ne már hogy tényleg zoom gombokat nyomogassak, ha bele akarok nagyítani egy képbe, vagy egy weboldalba… Komolyan 2010-ben srácok? Ez nem innováció, hanem görcsös erölködés az Apple után. Hogy lesz majd így ocarina app a nexusra? Flasht persze rakunk bele zabálja csak az index.hu az akksit, mert majd ezzel lehet a reklámokban basztatni az Apple-t hiszen az iPhone-ban nincs flash. Persze tele lehet pakolni egy rakás mindenséggel, de ettől még nem lesz jó, ismétlem, NEM LESZ JÓ ÉRZÉS használni a készüléket.

Ettől függetlenül sok sikert meg minden, de engem nem győztek meg, hogy váltsak.

Lehet flamelni nyugodtan, ez az én véleményem, egy év múlva megnézzük a chartokat, és meglátjuk mire jut a Google a telefonbizniszben, egy év alatt sok minden történhet, lesz például új iPhone… 🙂

Update: bocs, a telefon szót helyettesítsük “mobil eszközre” inkább, így korrekt