Magyar gyártású Samsung aksi lesz a BMW i3-asokban

Frankfurtban az autókiállításon, miközben a végtelen hosszú pavilonokban sétáltunk és épp készítettem a vasárnapi elektromos autós epizódomat, pont arról beszélgettünk egy ismerősömmel, hogy ha elterjednek az elektromos autók, akkor az egyszerűbb gyártás miatt elképzelhető, hogy hazánkból kivonul pár autógyár, vagy át kell állni elektromos autó akkumulátor termelésre, különben elég nagy szarban leszünk, hiszen a GDP-nk jelentősen függ ezektől az autógyáraktól.

Mikor hazaértem, pont belefutottam egy idén májusi hírbe, mely arról szólt, hogy a Samsung 2018-ban létesít egy elektromos autó akkumulátor gyárat Magyarországon. Ez a gyár kifejezetten elektromos autókhoz fog aksikat készíteni, várhatóan 2018 második felétől. A gyár nem messze a fővárostól, Gödön épül majd meg.

A sajtóközleményből kiderült, hogy a gyárat májusban kezdik el építeni, 330 000 négyzetméteres lesz, és 50 000 elektromos autóra való akkumulátort gyárt évente a tervek szerint. Mindezt a Samsung SDI legújabb technológiájával, mely az eddiginél nagyobb kapacitást tesz lehetővé, változatlan méret és súly mellett.

A Samsung SDI legkorszerűbb technológiáját alkalmazzák először a Magyarországon működő üzemekben. Az akkumulátor az egyik legfontosabb alkatrész az autógyártók számára. Úgy gondolom, hogy az üzem nagyban hozzájárul az európai elektromos autó-piac növekedéséhez, mondta el a Samsung SDI elnöke, Jun Young-hyun.

Ami még érdekesebb, hogy ez a Samsung SDI gyár készíti majd a 120 Ah-s BMW i3-ba az aksikat, melyek 43,2 kWh-sak lesznek, ezzel pedig akár 300-350 kilométert is megtehetünk majd egyetlen töltéssel.

A Samsung SDI egy kis ünnepséget is szervezett a bejelentés alkalmából, melyen Orbán Viktor és Szijjártó Péter is megjelent.

elektromos autó akkumulátor

 

A frankfurti autóshown egyébként már konkrét terméket is mutatott a Samsung. Az új prismatic cellával készülő akkumulátorokat egy 20 perces villámtöltéssel 500 kilométerre elegendő naftával tölthetünk fel, 100 százalékra töltve pedig akár 620 km-es hatótávot is kapunk.