Indul az országos töltőhálózat telepítése? Győzzük kivárni.

Érdekes dolgok történnek. Miután megemlítettem az egyik videómban, hogy a 2015-ben Varga Mihály által ígért elektromos autó töltőállomásokból nem lett semmi, megjelent egy kérdés az Országgyűlés oldalán ezzel kapcsolatban. Gondoltam magamban akkor, hogy micsoda véletlen, aztán mint később kiderült, tényleg az én videóm miatt kérdezték meg erről. Egy olvasóm írt Szabó Tímeának, és végül ő tette fel a kérdést hivatalos úton. Válasz még nincs.

Frissítés: közben megérkezett a hivatalos válasz is. Itt lehet elolvasni. Az említett videó, ha valaki nem látta volna:

Ma Vácon avattak nagy csinnadrattával egy gyorstöltőt, ott ahova fagyizni mentem. Itt az erről készült videó:

A Váci töltőavatáson az államtitkár ismét ígérgetett fűt-fát. Elmondta, hogy már 3000 elektromos autó van hazánkban, ami persze nem igaz, hiszen ebben a számban benne vannak a hibridek is. Azt is elmondta, hogy 2020-ra ez a szám elérheti a 23 000-et. Ha Ha Ha. Jó lesz az 8000-nek is. Plugin hibridekkel együtt…

Idézek egy kommentből, mely a Youtube csatimra érkezett, ebben minden benne van:

A Nemzetgazdasági Minisztérium a Budapesti Műszaki Egyetem szakembereivel kifejlesztett egy szoftvert amivel meghatározzák és elemzik, hova és mennyi állomást érdemes telepíteni.
Létrehoztak egy állami céget, az e-Mobi Nonprofit Kft.-t, ez a cég fog foglalkozni a töltőtelepítésekkel országszerte.

300 villámtöltő lesz felépítve a turisztikai pontok illetve a TEN-T hálózat mentén, ezek építése, megrendelése, tervezése már folyamatban van.

Az egész projekt pályázat alapú, az ország önkormányzatai kérhetnek pályázat formában pénzt erre. A pályázatok határideje csak most zárult le, így érthető, hogy eddig építkezés sem volt. A pályázatok eredménye: 1700 db állomás az országban, ebből 400 villámtöltő 1300 gyorstöltő.

300 vagy 400 villámtöltő? Hiszem, ha látom. Szoftvert készítenek, hogy hol legyenek a töltők? Kicsit szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban. Nonprofit Kft? Legyen profit felőlem, csak történjen már valami, miközben a környező országok már megint totál leelőznek. Félreértés ne essék, nem azzal van bajom, hogy lett Vácon egy töltő. Ez nagyon örömteli, de az ígérgetéssel viszont már ki lehet tapétázni.

Valaki majd szóljon rám egy év múlva, hogy nézzük már meg mennyi valósult meg ezekből az ígért villámtöltőkből.

Eközben a Teslánál…

screen-shot-2017-09-11-at-12-20-44-pm

Esetleg ha kell a kormánynak segítség, szívesen segítek letelepíteni az t a 15-20! darab villámtöltőt az autópályák mellé, amik megoldanák az elektromos autósok legnagyobb problémáját. Ezt most halál komolyan mondom. Biztos vagyok benne, hogy az önkoriban dolgozóknak pontosan 0 fogalmuk van a témáról, pont nemrég hallottam, hogy az önkormányzatok nem is veszik igénybe töltőkre az állami támogatást. Egyrészt mert leszarják, másrészt 5 évig az önkormányzatnak kell vállalnia az üzemeltetést, amit nyilván nem annyira szeretnének.

Természetesen én örülnék a legjobban, ha most nem lenne igazam, és tényleg megindulna valami. Fun fact: 4 darab villámtöltővel, ma a Lidl rendelkezik a legnagyobb hazai villámtöltő hálózattal.

FIZETŐS TÖLTŐKET! FIZETŐS TÖLTŐKET! FIZETŐS TÖLTŐKET!