Ezért jó az ültetett autó

A tegnapi poszt margójára születik ez a mostani, ha már ennyi embert érdekel a téma, megérdemel még egy kis körbejárást a dolog. Kicsit nehéz volt megtalálni a választ a kérdésre, hogy miért jó az ültetett autó, a sok anyázás és fröcsögés közt, de azért úgy érzem sikerült. Be is rakom ide a cikk elejére, azok kedvéért akik nem szeretnek sokat olvasni.

A Smoke & Charm Facebook oldalon kaptam egy nekem címzett üzenetet:

Kedves Handras!
Nagyon egyszerű a válaszom Neked!
Azért, mert nem vagyunk egyformák és vannak olyan emberek, akik ebben lelik a boldogságot.
Lehet Te abban leled a boldogságot, hogy úgy nézel ki mint egy homosexuális üzletember. Mégsem írnak cikket erről, hogy Neked ez miért jó?! 🙂 /Csak egy példa volt./
Fogadd el, nem vagyunk egyformák. Mint ahogy írtad kikerülöd őket az úton és ennyi. 🙂
További balesetmentes vezetést kívánok Neked!
Még annyit szeretnék hozzátenni, hogy inkább ebben leljék a fiatalok az örömüket, mint a Tibiatya kocsmájában az igénytelen lerészegedéssel és vagy máshol a kábítószerezéssel. Inkább erre költsék és a futóművet tegyék tönkre, mint magukat! 🙂
LOW IS A LIFESTYLE! 🙂

Egy kis buzizás belefér, de ne akadjunk fenn ezen. 🙂 Kaptam pár privát üzenetet is:

Nekem is allithato a futomuvem de lusta vagyok feltekerni inkabb kuszok! 🙂

Azért mert jó!

Ez egy életforma. Ne akard megérteni. én is imádom ez az életem nalig várom a jogsit hogy építsek. Ez olyan mint a nagy szakáll mostanában. Rohadtul undorito némelyik embernél. Meg zavaró is. Meg minden baj van vele de neki ez kell.

Több száz hozzászólást olvastam el éjjel kettőig, de már korábban rájöttem, hogy mi a helyzet: egy vallásba tenyereltem bele. Olyan mintha azt írtam volna, hogy nincs Isten, és ha van is akkor fekete, vagy nő, vagy majom. Értitek.

Igazából nincs ezzel semmi baj, az Apple fanatikus rajongói is hasonlóak, a legtöbben kiakadnak ha valahol azt olvassák, hogy valaki az iPhone-jukat ócsárolja. Apple vs Android hitvita, és sosem fogja meggyőzni egyik tábor a másikat.

Ez egyébként számomra egy teljesen elfogadható válasz, miszerint azért jó mert csak. Mert valakinek ez tetszik. Azt is elfogadom, hogy valaki a bütykölésben leli örömét, magam is szívesen csinálok ilyesmit. Alacsony utat, és peace!

Most pedig jöjjön a folytatás pedig azoknak akik szeretnek olvasni, és kíváncsiak a véleményemre.

Az autós posztok mindig heves vitákat váltanak ki, ezt már megszoktam. Ha 80-nal megyek egy videón a Váci úton akkor azonnal nekem esnek, hogy gyilkos közveszélyes vadállat vagyok, ha azt írom, hogy 70-ig gyorsulok, akkor meg lúzer kis buzi.

Azért amit tegnap kaptam a hozzászólásokban Facebookon és itt a blogomon, kicsit túlment minden határon. Konkrétan az anyámat szidták sokan illetve kaptam pár halálos fenyegetést is. Azt is megkaptam, hogy biztosan anyuci rózsaszínű rozsdás Suzukijával járok. Ja és persze buzi is vagyok.

Nos. Édesanyám 14 éves koromban vesztette életét egy motorcsónak balesetben. Lehet szidni nyugodtan, csak úgy gondolom nem elegáns, nem hinném, hogy én bárki családját a számra vettem volna.

Nem, nem Suzukival járok. Az első autóm egy 1.6-os Astra volt. Vettem rá alufelnit, cseréltem kipufogódobot, sportlégszűrő stb. Aztán volt egy Vectrám, egy Chrysler Stratus, egy BMW 116i, BMW 220d, BMW 335i, BMW Z4 35IS, és most egy F Type-ot hajtok. Őt:

DSCN2511

A teljesség igénye nélkül, vezettem: BMW i8, M3, M4, Ferrari F430, F12, 458, California, Lambo Gallardo, az összes létező Tesla megvolt, Audi R8, Merci AMG63, Focus RS nem is sorolom tovább. Csak azért írom ezt, mert rengetegen írták, hogy nem értek hozzá, minek pofázok bele. Ja meg volt egy 65-ös veterán Mustangom is. Ez utóbbiban egyébként a fékek és a lengéscsillapítók cseréjével kezdtem, aztán jött minden más. A fenti felsorolás nem gizdázás, csak jelzem, hogy nem gyalog járok. Egyébként sem kell cukrásznak lennem ahhoz, hogy elmondjam a véleményem egy süteményről.

A tegnapi posztban nem fejtettem ki (my bad), ezért jogosan jöttek a hozzászólások, hogy vannak levegővel vagy manuálisan emelhető autók. Igen, és biztos vagyok benne, hogy vannak műszakilag kifogástalan épített autók is, melyeket rendeltetésszerűen használ a gazdája, és mondjuk pontosan tudja azt is, hogy miért 3 centit ültetett és miért nem 4-et. De nem is ezekre gondoltam amikor azt írtam, hogy balesetveszélyes közlekedni az ültetett autókkal. Nem tisztem megítélni, hogy az ültetett autók hány százaléka van tökéletes műszaki állapotban, de azért azt ugye sejtjük, hogy kis hazánkban a legtöbb ültetett autó nem csúcsminőségű cuccokból épült, és az elsődleges cél csak annyi, hogy legyen minél alacsonyabb, a biztonság nem számít, majd lassan megyünk vele akkor nem történhet baj… Nem hinném, hogy a többségnek van 1-2 vagy több millájuk rendesen megcsinálni a fele ennyibe kerülő Golfot, vagy legyen az bármi. Senki ne vegye magára, és persze tisztelet a kivételnek. Ilyesmire gondolok, amikor azt írom, hogy gáz:

Érdekes módon az általam kifogásolt verdákat nem látjuk napközben az utakon, a pályanapokon sem a ringen, és Dobogőkön sem előzött meg még egy ilyen sem, sőt utol sem értem még. Ezek az autók csak esténként vagy hétvégén kerülnek elő, a legtöbb gyaníthatóan azért mert a mindennapos közlekedésre nem annyira alkalmasak (tudom tudom, nem értek hozzá). Ezzel sincs semmi baj, léteznek kiállításra való autók, amik erre készültek. Csak akkor ne mondjuk, hogy ezek az ültetett autók mind tiptop állapotú patent versenyautók, amik biztonságosabbak mint bármi más, mert ez egész egyszerűen nem igaz. Elég csak ránézni a robbantott gumikra, és nincs miről vitázni. Hiába írjátok, hogy a legtöbb autón brutál fékek vannak. A fékhatást nem csak a féktárcsa meg a féknyereg mérete határozza meg, ha elpattog a kerekék az úton, akkor cseszheted mekkora a féktárcsád. De ne menjünk ebbe bele, oldalakat lehetne erről írni.

Nekem tényleg a legnagyobb problémám ezzel az egésszel, hogy maguk a kommentelők írták, hogy ők úgy szeretnek autózni, hogy a kocsi alja súrolja az aszfaltot. Sokan írták azt is, hogy ezek az ültetett verdák jobban kanyarodnak az alacsony súlypont miatt, meg a profi lengéscsillapítók miatt, és, hogy körbeautóznak simán. Sajnálom, de ezt nem hiszem el. A közút nem versenypálya minőségű aszfaltcsík. Feltekerhetsz Dobogókőre egy F1-es autóval is, a harmadik kanyarban fogsz elszállni, mert ha leér a kocsi alja nem lesz tapadásod, és irányíthatatlanná válik az autó. Ha jön egy nagyobb bukkanó és felüt a lengéscsillapító cseszheted. Egyszer előzöl majd, és a busz mellett a szembe sávban meglátod a gödröt amit már nem tudsz kikerülni. Nekem volt ilyen, és nem jó érzés, majdnem elszálltam a nem leültetett autóval is, azt hittem ott helyben kiszakad a futómű akkorát csattant. Ha csak két centivel lejjebb van ültetve akkor az autó tuti az árokban kötök ki. Elhiszem, hogy büszke vagy az általad épített autóra, de ne hasonlítsuk már össze ezeket a kismillió mérnök által megépített sportkocsikkal.

Tényleg imádom az autókat, ahogy azok is akik nekem estek, pedig csak arra próbáltam rávilágítani a tegnapi posztban, hogy nem feltétlenül az ültetést tartom a legjobb módjának, ha valaki egyedi verdát szeretne építeni.

A Tuning tök jó, ha valaki jól csinálja. Az más kérdés, hogy általában nem éri meg, mert az apánként az autóra költött összegből kijön egy kategóriával jobb autó. Tehát mondjuk egy 335i BMW-ből lehet építeni M3-nak megfelelő teljesítményű és menettulajdonságú autót, csak jó eséllyel a végén többe fog kerülni, mintha vennénk egy stock M3-at. A gyári M3-ból meg lehet kijön egy hasznát Porsche 911 ami körbeautózza mindkettőt. Ettől függetlenül lehet tuningolni ha valaki minden áron erre akarja költeni minden pénzét, senkinek semmi köze hozzá, hogy ki mire költi a pénzét.

Ja volt még ami sokszor előkerült mint ultimate érv:

Inkább ezt csinálják a fiatalok, minthogy drogozzanak vagy igyanak, ezzel nem ártanak senkinek.

Meglepően sokan írták ezt, és van is benne igazság. Csak remélni tudom, hogy senki nem öl meg senkit egy kanyarban amit nem adott ki, egy replika alkatrész, vagy barkácsolt felni vagy futómű miatt, esetleg egy nem szakszerűen összerakott futómű miatt.

Tényleg sajnálom ha valakinek belegázoltam a lelkébe, és úgy érzi, hogy lefikáztam a befektetett energiáját, pénzét a szeretett autójába, nem ez volt a cél. Egyrészt a jelenséget próbáltam megérteni, másrészt felhívni a figyelmet, hogy SZERINTEM nem feltétlenül a legbiztonságosabb módja az autózásnak ha porig ültetjük a verdát.

Ha lesz Totalcar Parkoló parádé szívesen dumálok bárkivel az ültetés előnyeiről meg hátrányairól, meg gurulhatunk is egy kört, csak arra kérek mindenkit, hogy ha lehet kicsit kulturáltabb stílusban tegyük a véleménycserét. Lehet szarozni meg odamondós stílusban írogatni, de az anyázást és a minősíthetetlen beszédet nem szeretem olvasni, akkor sem, ha nem engem, hanem egymást anyázzák a hozzászólások közt. Értem, hogy ez vallás meg minden, és a gyári autóval járók senkik, de akkor se csapja már ki a kultúra a biztosítékot, ha kérhetem. Tartsátok tiszteletben egymás véleményét légyszi.

Széles utat, biztonságos közlekedést, Peace meg minden.